رضا لاریپور، سخنگوی سازمان نظام پزشکی ایران:
گران شدن هزینه دارو و درمان با بیتدبیری دولت سیزدهم آغاز شد
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۱ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۱۲
کد مطلب : ۱۸۲۳۷
سالمخبر: سخنگوی سازمان نظام پزشکی گفت: یکی از عوامل موثر بر گرانتر شدن هزینه درمان از جیب مردم، باید به اجرای طرحهای غیر کارشناسانه و نادرست و بدون پشتوانه دولت اشاره کنیم که معروفترین آنها، طرح دارویار است که در دولت سیزدهم آغاز شد.
رضا لاریپور؛ معاون فنی و نظارت و سخنگوی سازمان نظام پزشکی کشور با اشاره به اینکه «هزینههای درمان از جیب مردم به حدود ۷۰ درصد رسیده» گفت: «باید دید که در این سالها دولتها چه کردند و نحوه مدیریتشان چگونه بوده که هزینههای درمان از جیب مردم افزایش یافته است؟»
وی افزود: «جواب این سوال را باید در ساختار نامنظم و نادرست اقتصاد سازمانهای بیمهگر و تصمیمات اشتباه مسوولان جستوجو کرد. در هیچ کشوری این توقع را در نماینده مجلس و مردم ایجاد نکردند که مثلا تمام شهرهای کوچک باید مجهز به پزشک مستقر مقیم باشند، چون در پایتختهای بزرگ دنیا، مردم برای یک آزمایش یا رادیولوژی ساده باید ماهها منتظر بمانند در حالی که در ایران با این تصمیمات اشتباه، مردم را به سمت این توقع هدایت کردیم که بتوانند در شهر خودشان کمتر از ۲۴ ساعتام. آر. آی انجام بدهند. به دلیل تصمیماتی از این دست، امروز در بسیاری از شهرهای کمبرخوردار و مصطلح به محروم، شاهد ساخت بیمارستانهای ۵۰ تختخوابی هستیم در حالی که حتی در صورت تامین تجهیزات این بیمارستانها، نیروی انسانی مورد نیاز وجود ندارد، چون حاضر نشدیم میزان پرداختی به نیروی انسانی را ترمیم کنیم. وقتی بیش از ۷۵ درصد انژیوگرافیها در کشور، پاسخ نرمال دارد و بنابراین نباید انجام میشده، با کاهش ۲۰ درصدی تعداد انژیوگرافیها، نهتنها میتوان معوقات چند ماهه حوزه سلامت را پرداخت کرد بلکه تامین و تکمیل بخشی از زیرساختهای حوزه سلامت هم از طریق همین صرفهجویی امکانپذیر است و فقط کافی است که نقش راهنماهای بالینی و نظارتها در سازمانهای بیمهگر پررنگ باشد.
اگر مردم هزینههای بسیار گرانتری برای درمان از جیب شان میدهند به این دلیل است که سازمانهای بیمهگر، با تاخیر در پرداخت بدهیشان به مراکز درمانی، حق ارائهدهنده و دریافتکننده خدمت را تضییع میکنند آن هم در حالی که هر فرد بیمه شده، حق بیمه خود را در ابتدای هر ماه بهطور منظم پرداخت میکند.»
وی در ادامه گفت: «از دیگر عوامل موثر بر گرانتر شدن هزینه درمان از جیب مردم، باید به اجرای طرحهای غیر کارشناسانه و نادرست و بدون پشتوانه دولت اشاره کنیم که معروفترین آنها، طرح دارویار است که در دولت سیزدهم آغاز شد، اما حتی دولت سیزدهم هم حاضر به حمایت از این طرح نشد و این طرح، عامل اصلی گرانی قیمت دارو در کشور بود و آسیب اصلی را به بیماران زد. امروز قیمت دارو در کشور به اعداد سرسامآوری رسیده است. شاید افزایش قیمت یک بسته قرص از ۱۰ هزار تومان به ۵۰ هزار تومان، چندان به چشم نیاید ولی واقعیت این است که قیمت همین یک بسته قرص، ۵ برابر گرانتر شده. گاهی اوقات تحریم و گاهی اوقات شرایط اقتصادی و گاهی اوقات بیتدبیری مطلق باعث وضع امروز بازار دارو میشود. حتما به یاد دارید که چندی قبل بر اثر یک بیتدبیری مطلق، سرم نمکی در کشور نایاب شد آن هم در حالی که مواد سازنده سرم، چیزی جز آب و نمک نیست ولی این بیتدبیری مطلق باعث شد که یک سرم ساده آب و نمک که با هزینه هزار تومان تولید میشود و با قیمت تمام شده سه هزار تومان به دست مصرفکننده میرسید، نایاب شده و در بازار آزاد تا ۱۰ هزار تومان افزایش قیمت داشته باشد.»
وی با اشاره به اینکه «بار چنین اوضاعی به دوش مردم است» گفت: «دلیل اصلی چنین وضعی هم هزینههایی است که حاکمیت برای حوزه سلامت ایجاد کرده است. حوزه سلامت پاشنه آشیل مهم برای حاکمیتها و برای کشورهاست، چون سلامت به اندازه امنیت، مهم است. فردی که حاضر است برای درمان فرزندش فرش خانهاش را بفروشد تا فرزندش ۴ روز بیشتر زنده بماند، مثل همان فردی است که تلاش میکند در مقابل دشمن، امنیت کشور و امنیت مرزها و امنیت شهرها را حفظ کند.»
وی افزود: «جواب این سوال را باید در ساختار نامنظم و نادرست اقتصاد سازمانهای بیمهگر و تصمیمات اشتباه مسوولان جستوجو کرد. در هیچ کشوری این توقع را در نماینده مجلس و مردم ایجاد نکردند که مثلا تمام شهرهای کوچک باید مجهز به پزشک مستقر مقیم باشند، چون در پایتختهای بزرگ دنیا، مردم برای یک آزمایش یا رادیولوژی ساده باید ماهها
اگر مردم هزینههای بسیار گرانتری برای درمان
وی در ادامه گفت: «از دیگر عوامل موثر بر گرانتر شدن هزینه درمان از جیب مردم، باید به اجرای طرحهای غیر کارشناسانه و نادرست و بدون پشتوانه دولت اشاره کنیم که معروفترین آنها، طرح دارویار است که در دولت سیزدهم آغاز شد، اما حتی دولت سیزدهم هم حاضر به حمایت از این طرح نشد و این طرح، عامل اصلی گرانی قیمت دارو در کشور بود و آسیب اصلی را به بیماران زد. امروز قیمت دارو در کشور به اعداد سرسامآوری رسیده است. شاید افزایش قیمت یک بسته قرص از ۱۰ هزار تومان به ۵۰ هزار تومان، چندان به چشم نیاید ولی واقعیت این است که قیمت همین یک بسته قرص، ۵ برابر گرانتر شده. گاهی اوقات تحریم و گاهی اوقات شرایط اقتصادی و گاهی
وی با اشاره به اینکه «بار چنین اوضاعی به دوش مردم است» گفت: «دلیل اصلی چنین وضعی هم هزینههایی است که حاکمیت برای حوزه سلامت ایجاد کرده است. حوزه سلامت پاشنه آشیل مهم برای حاکمیتها و برای کشورهاست، چون سلامت به اندازه امنیت، مهم است. فردی که حاضر است برای درمان فرزندش فرش خانهاش را بفروشد تا فرزندش ۴ روز بیشتر زنده بماند، مثل همان فردی است که تلاش میکند در مقابل دشمن، امنیت کشور و امنیت مرزها و امنیت شهرها را حفظ کند.»