۰
حسینعلی شهریاری، رییس کمیسیون بهداشت و درمان:

بودجه سلامتِ ۱۴۰۴، ۱۰۰ هزار میلیارد تومان کم دارد

تاریخ انتشار :
دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۱۶:۰۲
کد مطلب : ۱۸۲۲۵
بودجه سلامتِ ۱۴۰۴، ۱۰۰ هزار میلیارد تومان کم دارد
سالم‌خبر: رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با انتقاد از بودجه سلامت و عدم تامین منابع آن، گفت: بودجه حوزه سلامت در لایحه دولت ۱۰۰ هزار میلیارد تومان کمتر از نیاز واقعی است.

حسینعلی شهریاری، رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در برنامه گفت و گوی ویژه خبری که شب گذشته (یکشنبه ۲۸ بهمن‌ماه) با موضوع دارو و تجهیزات پزشکی به صورت پخش زنده منتشر شد، با انتقاد از وضعیت بودجه سلامت، نسبت به تشدید بحران دارو و تجهیزات پزشکی در سال آینده هشدار داد.

وی تأکید کرد که با وجود شناخت دکتر پزشکیان از حوزه سلامت و تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه «بیمار نباید دغدغه‌ای جز رنج بیماری داشته باشد»، نتوانسته‌ایم هدف مدنظر در حوزه سلامت را محقق کنیم.

بودجه سلامت غیرواقعی بسته شده است
شهریاری مشکل اصلی را در لایحه بودجه ۱۴۰۴ دانست و اظهار کرد: لایحه بودجه در دولت به‌صورت غیرواقعی نوشته می‌شود و در مجلس نیز امکان تغییرات اساسی آن وجود ندارد. حداکثر می‌توان ۲ تا ۳ درصد از آن را جابه‌جا کرد.

وی با اشاره به وضعیت بودجه سال جاری بیان کرد: ما برای امسال پیش‌بینی کرده بودیم که ۱۳۰ هزار میلیارد تومان به حوزه سلامت اختصاص یابد، اما دولت تنها ۷۴ هزار میلیارد تومان را ابلاغ کرد و از این میزان، تاکنون ۳۸ هزار میلیارد تومان تخصیص داده شده است. این در حالی است که تنها یک ماه تا پایان سال باقی مانده است.

بودجه سلامت کمتر از نصف نیاز کشور است
رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با ابراز نگرانی از وضعیت سال آینده، گفت: نرخ ارز دارو به ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است و تجهیزات پزشکی نیز که قبلاً با ارز ۴۲۰۰ تومانی تأمین می‌شد، اکنون با نرخ ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان محاسبه می‌شود.

شهریاری ادامه داد: با این حال، بودجه‌ای که در لایحه دولت برای حوزه سلامت در نظر گرفته شده، تنها ۸۵ هزار میلیارد تومان است، در حالیکه نیاز واقعی ۱۸۵ هزار میلیارد تومان برآورد شده است.

وی با اشاره به مشکلات داروخانه‌ها
و زنجیره تأمین دارو به دلیل مشکل نقدینگی، گفت: برخی داروخانه‌ها مجبور خواهند شد که دارو را با قیمت آزاد عرضه کنند تا بتوانند نقدینگی خود را حفظ کنند.

رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس خاطرنشان کرد: داروخانه‌ها به شرکت‌های دارویی بدهکارند و اگر نتوانند بدهی خود را پرداخت کنند، شرکت‌های دارویی نیز از تأمین دارو خودداری خواهند کرد، که این موضوع یک چرخه معیوب را ایجاد می‌کند.

وی همچنین به عدم توازن در نظام پرداخت‌ها اشاره و تصریح کرد: سازمان تأمین اجتماعی اگر طلبی داشته باشد و دیر پرداخت شود، جرایم سنگینی از بدهکاران دریافت می‌کند، اما اگر خودش بدهی داشته باشد، مشمول هیچ جریمه‌ای نمی‌شود.

مشکلات قدیمی و نگرانی‌های جدید در حوزه تجهیزات پزشکی
شهریاری درباره نامه اخیر خود به سران قوا گفت که این اولین باری نیست که درباره بحران دارو و تجهیزات پزشکی به سران قوا نامه می ‌نویسد.

وی در همین رابطه توضیح داد: ما سال‌ها در این زمینه با چالش مواجه بوده‌ایم، اما امسال شرایط وخیم‌تر از همیشه است.

وی در خصوص مشکلات تأمین تجهیزات پزشکی نیز هشدار داد و گفت: دانشگاه‌ها و بخش خصوصی دیگر قادر به خرید تجهیزات حیاتی مانند MRI با قیمت ۸۰ میلیارد تومان و سی‌تی‌اسکن با قیمت ۶۰ میلیارد تومان نخواهند بود. اگر این روند ادامه یابد، بیماران توان پرداخت هزینه‌های درمانی را نخواهند داشت.

بدون تجهیزات جدید، جایگاه علمی و پزشکی ایران آسیب خواهد دید
رییس کمیسیون بهداشت مجلس در مورد آینده پزشکی کشور ابراز نگرانی و خاطرنشان کرد: ایران همواره از نظر پزشکی جزو کشورهای سرآمد بوده است، اما اگر نتوانیم تجهیزات پزشکی جدید را تأمین کنیم، از علم روز عقب خواهیم ماند. در این صورت، مجبور خواهیم شد که بیماران خود را برای درمان به خارج از کشور اعزام کنیم.

درخواست فوری کمیسیون بهداشت از دولت و مجلس
شهریاری تأکید کرد که دولت و مجلس باید هرچه سریع‌تر برای اصلاح این وضعیت اقدام کنند،
چراکه اگر چاره‌ای اندیشیده نشود، نظام سلامت کشور در سال آینده با بحرانی جدی مواجه خواهد شد.

رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، با انتقاد از تخصیص ناکافی بودجه سلامت، خواستار برگزاری نشست مشترکی با حضور رییس‌جمهور، وزیر بهداشت، سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی شد تا تکلیف بودجه حوزه دارو و تجهیزات پزشکی مشخص شود.

نامه‌ای که شاید رییس ‌جمهور ندیده باشد
شهریاری با اشاره به رسانه‌ای شدن نامه خود به رییس‌جمهور گفت: احساس کردم شاید رییس‌جمهور این نامه را مشاهده نکرده باشد، به همین دلیل مجبور شدم آن را رسانه‌ای کنم.

وی تأکید کرد که مسئولین سازمان برنامه و بودجه، وزیر بهداشت، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان تأمین اجتماعی باید نشست مشترکی برگزار کنند تا مشخص شود که نخست، چرا این مشکلات ایجاد شده است ‌و سپس، چرا تاکنون حل ‌و فصل نشده است؟

رییس کمیسیون بهداشت مجلس گفت: آنچه ما به‌عنوان نمایندگان مردم از وضعیت سلامت کشور درک می‌کنیم، با برداشت مجموعه‌های زیر نظر رییس‌جمهور تفاوت دارد. این شکاف باعث شده که نگرانی‌های اصلی در حوزه سلامت جدی گرفته نشود.

شهریاری با اشاره به سیاست‌های مجلس برای جلوگیری از افزایش هزینه‌های درمانی گفت: ما در مجلس تصویب کردیم که پرداختی از جیب مردم نباید نسبت به شهریور ۱۴۰۰ افزایش یابد، اما در عمل اتفاق دیگری رخ داده است.

وی در ادامه افزود: در دولت قبل، پول مصوب برای سلامت پرداخت نشد و نتیجه آن، افزایش پرداختی از جیب مردم بود. اکنون سهم مردم از هزینه‌های درمانی به بیش از ۶۰ درصد رسیده است و اگر چاره‌ای اندیشیده نشود، این رقم در سال آینده به بیش از ۷۸ درصد خواهد رسید.

کاهش ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی بودجه سلامت
رییس کمیسیون بهداشت مجلس، با اشاره به تخصیص ناکافی بودجه برای دارو و تجهیزات پزشکی در سال آینده، گفت: بر اساس محاسبات، سازمان برنامه و بودجه باید ۱۹۵ هزار میلیارد تومان به حوزه دارو و تجهیزات
پزشکی اختصاص دهد، اما متأسفانه در لایحه بودجه سال آینده تنها ۸۵ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. یعنی ۱۰۰ هزار میلیارد تومان کمتر از نیاز واقعی! این نشان می‌دهد که مردم سال آینده با مشکلات جدی‌تری روبه‌رو خواهند شد.

مشکلات تأمین دارو و بدهی داروخانه‌ها
شهریاری به مشکلات داروخانه‌ها و کمبود برخی داروها اشاره کرد و گفت: امروز هموطنی از زاهدان با من تماس گرفت و گفت که برای تهیه داروی خاصی به داروخانه مراجعه کرده، اما مسئول داروخانه اعلام کرده که این دارو چون ارزبری دارد، تحت پوشش بیمه قرار نمی‌ گیرد، زیرا پول آن به داروخانه پرداخت نشده است.

مشکل سقف‌ گذاری غیرواقعی در بودجه سلامت
وی با انتقاد از سیاست‌های بودجه ‌ای دولت در حوزه سلامت، گفت: در زمان دولت مرحوم آیت‌الله رییسی، ما مشکل مشابهی درباره یک درصد مالیات بر ارزش افزوده داشتیم که طبق قانون باید مستقیم به وزارت بهداشت پرداخت می ‌شد، اما سازمان برنامه و بودجه این کار را انجام نمی‌داد. ما جلساتی برگزار کردیم و در نهایت رییس‌جمهور قانع شد که این سازمان به وظایف خود عمل نکرده است. اکنون نیز قصد داریم چنین جلسه‌ای برگزار کنیم.

وی همچنین با اشاره به سقف‌گذاری غیرواقعی در بودجه سلامت، گفت: یک درصد مالیات بر ارزش افزوده که باید مستقیماً به حوزه سلامت اختصاص یابد، محدود شده است، ۱۰ درصد خالص هدفمندی یارانه‌ها که باید برای بیمه‌ها و خدمات درمانی هزینه شود، به‌درستی پرداخت نمی‌شود و همچنین سازمان برنامه و بودجه این منابع را صرف حقوق و هزینه‌های دیگر می‌کند، در نتیجه سلامت مردم در اولویت قرار نمی‌گیرد.

درخواست فوری برای برگزاری نشست اضطراری
شهریاری در پایان تأکید کرد که این وضعیت نیازمند بررسی و تصمیم‌گیری فوری است و پیشنهاد کرد یک نشست فوری با حضور رییس‌جمهور، وزیر بهداشت، سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی تشکیل شود تا تکلیف بودجه سلامت مشخص شود.
کد مطلب : ۱۸۲۲۵
نام شما

آدرس ايميل شما