مهدی پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سالمخبر:
محدودیت واردات مواداولیه دارویی برای حمایت از تولید داخل است؛ ممنوعیتی در کار نیست
کاهش کمبود داروهای بیمارستانی به کمتر از ۱۰ قلم
تاریخ انتشار :
يکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۲۹
کد مطلب : ۱۷۹۴۶
مهدی پیرصالحی در نشست خبری با اصحاب رسانه در پاسخ به سوال سالمخبر با اشاره به برنامهریزی جدید برای توزیع برخی داروهای خاص و انسولین در داروخانهها، گفت: «در بحث پلن توزیع برای داروهایی که مصرف کمتری در کشور دارند یا میزان وارداتشان کمتر از نیاز است، باید توزیع کنترلشده داشته باشیم و برخی از این داروها باید تنها در داروخانههای منتخب عرضه شوند.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگر سالمخبر درباره بخشنامه ممنوعیت ورود مواد اولیه دارویی که مشابه تولید داخل آن موجود است بر سیاستهای حمایتی سازمان غذا و دارو در زمینه تأمین مواد اولیه دارویی تأکید کرد و گفت: «براساس بخشنامه موجود، ورود مواد اولیهای که مشابه تولید داخل آن وجود دارد، ممنوع نیست؛ بلکه محدودیتهایی برای واردات آن اعمال میشود تا از تولید داخل حمایت شود. در صورتی که یک شرکت داخلی نتواند نیاز بازار را تأمین کند، مجوز واردات صادر میشود. قانون کشور ما را موظف
پیرصالحی درباره رفع کمبودهای انسولین در بازارهای دارویی کشور اظهار داشت: در حال حاضر بسیاری از این محصولات وارد کشور و توزیع شده است. در مورد انسولین هم از برندهای ایرانی و خارجی به مقدار کافی در کشور توزیع خواهد شد و نگرانی خاصی در این زمینه وجود ندارد.
وی با اشاره به موضوع داروهای نوو (مانند انسولین نوورپید) و برخی محدودیتهای واردات آنها توضیح داد: «برخی از محدودیتهایی که درباره محصولات نوو اعمال شده، از طرف سازمان غذا و دارو نبوده و بیشتر ناشی از سفارش نامناسب یا تأخیر در جایگزینی از سوی خود تولیدکننده خارجی بوده است. »
پیرصالحی همچنین گفت: با حضورمان در سازمان، اولین دغدغه ما بحث کمبودهای دارویی بود که اقلام زیادی یا دچار کمبود بودند و یا در شرف ایجاد کمبود بودند و موجودی زیر سه ماه آنها پایین بود و اما هنوز در بازار دچار کمبود نشده بودند.
سه علت عمده کمبودهای دارویی
وی در توضیح یه علت اصلی کمبودهای دارویی ادامه داد: شرکتهای تامین کننده دارو به شکل حاد با مشکل تامین نقدینگی مواجه هستند؛ به طوری که در ۹ ماهه اول سال از ۲ میلیارد
وی با اشاره به بدهی بخش دولتی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی گفت: در حال حاضر میزان بدهی بخش دولتی در حوزه دارو ۳۶ همت و در حوزه تجهیزات پزشکی به ۲۰ همت میرسد که عمق مطالبات نیز طولانی است و مشکلات نقدینگی را تشدید میکند.
معاون وزیر بهداشت دومین عامل کمبودهای دارویی را قیمت گذاری سرکوبگرانه دانست و گفت: در سالهای اخیر علی رغم افزایش قیمت ارز مبادلهای و تورم، قیمت گذاری دارو متناسب نبوده و برخی از داروها به دلیل عدم صرفه اقتصادی از چرخه تولید خارج شدهاند که عمدتاً جزو داروهای بیمارستانی بودهاند و ارائه خدمات در بیمارستانها را با مشکلات جدی مواجه میکرد.
آغاز اصلاح قیمتگذاری داروها
وی تصریح کرد: اصلاح قیمت گذاری از داروهای تزریقی و بیمارستانی شروع شد؛ چرا که در این بخش پوشش ما در مورد بیماران کاملتر است.
وی افزود: در بدو ورودمان به سازمان میزان کمبود داروهای بیمارستانی ۵۷ قلم بود که با اقدامات صورت گرفته امروز به کمتر از ۱۰ قلم رسیده است که امیدواریم این تعداد اقلام را با نیز مدیریت کنیم.
رییس
تامین وارفاربن بیش از ۶ برابر نیاز کشور
وی با تاکید بر اینکه در زمان بروز کمبود دارو، به ثبات رسیدن بازار بسیار مشکلتر میشود، گفت: سال گذشته داروی وارفارین با کمبود مواجه شد که از آن زمان تا امروز ۶ برابر نیاز کشور دارو وارد شده است اما هنوز به ثبات نرسیده است.
پیرصالحی با اشاره به اینکه هدف گذاری سازمان غذا و دارو، مدیریت کمبودهای دارویی و جلوگیری از بروز کمبود دارویی در آینده است، گفت: برطرف کردن کمبود و به ثبات رسیدن در مورد داروهای که دچار کمبود شدهاند، به مراتب پرهزینهتر و باعث نگرانی بیماران و ذخیره بیشتر دارو در منازل میشود. بنابراین تلاش میکنیم از بروز کمبودهای دارویی جلوگیری شود.
وی همچنین ارتقاء کیفیت دارو و تجهیزات پزشکی را همزمان با تامین به موقع و کافی از برنامههای مهم سازمان غذا و دارو عنوان کرد.
آخرین وضعیت ارز تجهیزات پزشکی
رئیس سازمان غذا و دارو
وی خاطرنشان کرد از طرفی معتقدیم ادامه روند تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی اقتصاد شرکتها را کوچک میکند. بنابراین با تغییر نوع ارز حوزه تجهیزات پزشکی، نگران قیمت و تامین نقدینگی در این حوزه نیز هستیم که باید مورد توجه مجلس، سازمان برنامه و بودجه و سازمانهای بیمهگر قرار گیرد.
تولید داروی ایرانی بیماران SMA در مرحله اخذ پروانه
رییس سازمان غذاودارو همچنین در پاسخ به سوالی درباره تامین داروی بیماران SMA گفت: داروی این بیماران در دنیا بسیار گرانقیمت و درمورد اثربخشی آن اختلاف نظرهایی وجود دارد.
پیرصالحی افزود: ۱١٠٠ بیمار شناسایی شده داریم که پیش بینی میکنیم تا ۵ هزار نفر باشند و می دانیم خانواده
وی ادامه داد: موضوع نیاز بیمار و اثربخشی به معاونت درمان سپرده شد و دریافتیم دارو ١٠ تا ١۵ درصد در بهبود عملکرد اثربخش است.
وی با بیان اینکه دو داروی این بیماران در شکل تزریقی و خوراکی که به صورت محدود وارد میشود، بسیار پرهزینه است، افزود: هر عدد داروی خوراکی این بیماران که به صورت شربت در دسترس است ٣٨٠ میلیون تومان قیمت دارد و هر بیمار ٢.۵ عدد شیشه در ماه باید مصرف کند.
پیرصالحی عنوان کرد: دو شرکت موفق شدند برای تولید شکل خوراکی این دارو پروانه بگیرند که یک مورد از آنها وارد بازار شده است. قیمت هر عدد شربت ایرانی ٢۴ میلیون تومان بوده که برای تعداد مورد نیاز بیماران در هر ماه ۶٠ میلیون هزینه مصرفی هر بیمار است. این هزینه برای بیماران قابل پرداخت نیست و در بسیاری از کشورهای دنیا موسسات خیریه بیماران را حمایت میکنند. بنابراین درخواست پوشش بیمهای به شورای عالی بیمه رفته است اما ما باید از فضای رسانهای استفاده کنیم که خیران پای کار بیایند.
او ادامه داد: یک شرکت داخلی دیگر نیز به حوزه تولید داروی تزریقی بیماران SMA ورود کردهاست که در مراحل اخذ پروانه قرار دارد.