80 درصد از رتبههای برتر از ایران رفتهاند
61 تا 73 درصد از پزشکان و پرستاران تمایل بسیاری برای مهاجرت دارند
تاریخ انتشار :
سه شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ ساعت ۱۷:۲۲
کد مطلب : ۱۵۱۴۱
در سالهای اخیر بسیاری از فارغالتحصیلان دانشگاهی با ویزای تحصیلی روانه کشورهای دیگر شدند و رفتهرفته با پیدا کردن شغل یا تشکیل خانواده، مهاجرت خود را دائمی کردند. وضعیت دانشجویان سالهای دهه80 یا ابتدای90 چگونه است؟ بررسیهای هممیهن نشان میدهد که از میان رتبههای یک تا 10رشته ریاضی و فیزیک در سالهای 1380 تا 139، 114نفر، دیگر در ایران حضور ندارند.
آمریکا، کانادا و سوئیس ازجمله کشورهاییاند که دانشجویان آنها را بهعنوان مقاصد خود انتخاب کردهاند. این گزارش بر پایه بررسیای است که اندیشکده هاتف براساس اطلاعات لینکدین این افراد و در طول یکسال، آن را تهیه کرده و برای نخستینبار در روزنامه «هممیهن» منتشر میشود. دادههای این گزارش نشان میدهد که بهطور متوسط ۷۸درصد نخبگان، دیگر به کشور بازنگشتهاند. دادههای این گزارش پارسال تهیه شده و احتمال خطای اندکی در آنها وجود دارد.
دادههای گزارش سیاستی اندیشکده هاتف که یک نهاد پژوهشی است و در سال ۹۷ ایجاد شده است، نشان میدهد که از میان 10رتبه برتر سال 80 رشته ریاضی و فیزیک، فقط دو نفر از آنها در ایران ماندهاند. یکنفر دانشیار مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف است و دیگری استادیار گروه مهندسی برق دانشگاه صنعتی امیرکبیر. از میان چندنفر باقیمانده 5نفر مقیم آمریکا هستند و دونفر مقیم کانادا. اوضاع در ورودیهای سال 81 هم مشابه است. با این تفاوت که سهنفر از رتبههای برتر، ساکن ایرانند و مشغول فعالیت در حوزههای استارتآپ و صنعت هستند. از نفرات باقیمانده 3نفر ساکن آمریکا هستند، دو نفر ساکن کانادا و یکنفر ساکن سوئیس، در این گزارش سرنوشت رتبه 5 ورودی سال 81 روشن نیست. از ورودیهای سال 82 دانشگاه در رشته ریاضی و فیزیک یکنفر ساکن ایران است و فعال در حوزه بازار و استارتآپ و باقی یا در کانادا هستند یا در آمریکا.
براساس این پژوهش از ورودیهای سال 83 فقط یکنفر ساکن ایران است و از ورودیهای سال 84 فقط دونفر. دادههای این پژوهش نشان میدهند که در سال 85، دونفر از رتبههای برتر در شرکت اپل مشغولند و رتبه برتر آنسال هماکنون استادیار دانشگاه استون انگلیس است. رتبه دوم رشته ریاضی سال 86، استادیار دانشگاه شهید چمران اهواز است و رتبه هفت، معاون مدیرعامل کارگزاری مفید و رتبه 5 هم نیروی آزاد توسعهدهنده وب معرفی شده است. باقی نفرات یا ساکن آمریکا هستند یا کانادا.
از رتبههای برتر ورودی سال 87 دانشگاه، هیچکس ساکن ایران نیست. رتبه اول آنسال اکنون دانشجوی دکترای استنفورد است و رتبه 9، استادیار دانشگاه واشنگتن سیاتل. رتبه 5 هم بهعنوان استادیار علوم و مهندسی کامپیوتر در دانشگاه چینی هنگکنگ معرفی شده است.
رتبههای برتر سال 88 هم در شرایط مشابهیاند، از میان تمام 10رتبه برتر رشته ریاضی و فیزیک هیچکس اکنون در ایران نیست، رتبه 5 ساکن کاناداست و باقی ساکن آمریکا، دونفر در شرکت اپل فعالند و یکنفر استادیار دانشگاه واشنگتن است.
رتبه9 سال 89، فارغالتحصیل دکترای مهندسی برق از دانشگاه صنعتی شریف است و ساکن ایران. کشور مقیم رتبه 5، دانشگاه هلند و ایران معرفی شده است. او پژوهشگر اقتصاد دانشگاه آمستردام است و کارشناس اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس. از ورودیهای سال 89 یکنفر در جمهوری چک است، یکنفر در اماراتمتحده عربی و دیگران همچنان در آمریکا بهسر میبرند.
اوضاع رتبههای برتر ورودی سال ۹۰ هم مشابه با دیگر سالهاست. در اینسال یکنفر فارغالتحصیل دکترای مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف معرفی شده است و ساکن ایران و دیگران ساکن آمریکا، کانادا و سوئیس. از ورودیهای سال ۹۱ دانشگاه، یکنفر دانشجوی دکترای شریف است و یکنفر مهندس نرمافزار در گروهی صنعتی در ایران. دیگران همچنان آمریکا و کانادا را بهعنوان کشورهای محل زندگیشان انتخاب کردهاند. یکنفر محقق «برکلی» است، دیگری دانشجوی دکترای «امآیتی».
رتبهیک سال ۹۲، دکترای فیزیک شریف دارد و مولف کتب کنکور است. رتبه ۴، دانشجوی دکترای فیزیک شریف است و باقی همچنان آمریکا و کانادا را بهعنوان کشورهای محل زندگیشان انتخاب کردهاند.
در سال ۹۳ کشورهای محل اقامت رتبههای برتر، تغییر کرده است. در جدول مربوط به اینسال، رتبهسوم همانسال ساکن ترکیه است و دانشجوی ارشد علوم و مهندسی کامپیوتر دانشگاه کوچ. رتبهدوم در دانشگاه ملبورن استرالیا، دکترای مهندسی پزشکی میخواند و یکنفر هم مهندس توسعه نرمافزار در شرکتی تبلیغاتی در فرانسه است. رتبه۱۰ سال ۹۳، در ایران مانده و پژوهشگر در دانشگاه شریف است. تعداد بیشتری از ورودیهای سال ۹۴ در ایران ماندهاند. مثلا رتبه دو اینسال رشتهاش را تغییر داده و اکنون دانشجوی پزشکی دانشگاه تهران است. رتبه ۴ آنسال دانشجوی دکترای مهندسی برق دانشگاه شریف است و رتبه ۵، سرپرست تیم هوشمصنوعی در یکی از اپلیکیشنهای پرطرفدار. یکنفر هم دانشمند داده و بنیانگذار یک استارتآپ در ایران است.
رتبه یک سال ۹۵ اکنون دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف است، یکنفر دانشجوی ارشد «امبیای» و دیگری مهندس نرمافزار در یک مجموعه مهندسی. باقی دانشجویان همچنان یا در آمریکا هستند یا سوئیس. یکنفر هم از ورودیهای آن سال دانشجوی دکترا در دانشگاه تورنتو است.
این دادهها پارسال تهیه شده و ممکن است درصدی خطا داشته باشند. نکته دیگر اینکه، این گزارش تنها آمارهای مربوط به سالهای ۸۰ تا ۹۵ است، پرسش اینجاست که وضعیت مهاجرت دانشجویان در سالهای اخیر چه تغییری کرده است؟ بهرام صلواتی، مدیر رصدخانه مهاجرت، دی پارسال در نشست خبری اعلام کرد که ایران بعد از ۷ تا ۸ سال در تراز ۵۰ هزار دانشجوی مهاجر قرار گرفته است و اکنون وارد تراز بالاتر از ۶۶ هزار نفر دانشجوی مهاجر است: «این عدد نشان میدهد با سرعت پدیده افزایش جمعیت دانشجویی خارج از کشور را تجربه میکنیم.» صلواتی در آن نشست با بیان اینکه این آمارها با تاخیر یکی، دو ساله منتشر میشوند، تاکید کرد: «متاسفانه آمارهای ما در این زمینه بهروز نیست و این امکان وجود ندارد که بدانیم درحالحاضر چقدر دانشجوی ایرانی در خارج از کشور مشغول به تحصیل هستند، بهگونهایکه چندی پیش رئیس سازمان امور دانشجویان اعلام کرد، ما آمارهای دقیقی از خروج نخبگان در دست نداریم، ولی جای نگرانی نیست؛ اما این گفته نوعی تناقض آماری است.» مدیر رصدخانه مهاجرت در آن نشست، ایران را چهارمین کشور دانشجوی دکتریفرست به آمریکا توصیف کرد: ایران اولین کشوری است که نرخ ماندگاری را در این کشور دارند، ضمن آنکه ۹۰درصد فارغالتحصیلان PHD ایرانی در کشور آمریکا میمانند.
مهاجر فرستی ایران
پیمایش رصدخانه ملی مهاجرت در سال ۱۴۰۱ اطلاعات دیگری درباره مناطق دانشجو فرست ارائه میدهد. مثلا در بخشی از این گزارش تاکید شده که منطقه آسيای شرقی و اقيانوسيه همواره مبدأ اصلی دانشجويان بينالمللی بوده است. در سال 2020 ميلادی 29درصد از دانشجويان بينالمللي از منطقه آسيای شرقی و اقيانوسيه بودهاند. مقايسه «سهم دانشجو فرستی مناطق مختلف نشان میدهد كه دو منطقه آسيای ميانه و جنوب و غرب آسيا بيشترين افزايش را در ميان مناطق جغرافيايی تجربه كردهاند. همچنين سهم دانشجو فرستی از دو منطقه صحرای آفريقا و آمريكای شمالی و اروپای غربی با كاهش همراه بوده است.»
در بخش دیگری از این گزارش به مقصد اصلی دانشجویان بینالمللی اشاره شده است: «آمريكای شمالی و اروپای غربی همواره مقصد اصلی دانشجويان بینالمللی بوده است. در سال 2020 میلادی تقريبا نيمی از دانشجويان بینالمللی (48درصد) كشورهای اين منطقه را بهعنوان مقصد تحصيلی خود انتخاب کردهاند. سهم دانشجوپذيری منطقه آمريكای شمالی و اروپای غربی نسبت به سال 2010 با كاهشی تقريبا 5درصدی همراه بوده است. اگرچه سهم دانشجوپذيری كشورها در اكثر مناطق جغرافيايی (بهجز کشورهای صحرای آفریقا و کشورهای جزیرهای) با افزايش همراه بوده است اما كشورهای منطقه اروپای مركزی و شرقی، کشورهای عربی و کشورهای منطقه آسيای شرقی و اقيانوسيه طی یکدهه گذشته توانستهاند دانشجويان بينالمللی بيشتری را به خود جذب کنند.»
دادههای پیمایش رصدخانه ملی مهاجرت در سال ۱۴۰۱ همچنین تاکید دارد که چین و هند، کشورهای اصلی مبدأ دانشجویان بینالمللی در منطقه OECD هستند. این دو کشور درمجموع بیش از 30درصد دانشجویان بینالمللی در کشورهای عضو OECD را تشکیل میدهند. «در سال 2020 کشور ایران با 55هزار و 213دانشجو در کشورهای این منطقه در رتبه سیزدهم در میان 15کشور برتر دانشجو فرست به کشورهای منطقه OECD قرار گرفته است.» نکته مهم ماجرا اینجاست که تعداد دانشجویان ایرانی در کشورهای منطقه OECD معادل 5/1درصد دانشجویانی است که در داخل کشور ثبتنام کردهاند. کشور نپال ازاینحیث در جایگاه نخست قرار گرفته است. تعداد دانشجویان نپالی ثبتنامشده در کشورهای عضو OECD در سال 2020 معادل 20درصد از کل دانشجویانی است که در داخل کشور نپال ثبتنام کردهاند.
جدول دیگری که در این پیمایش منتشر شده، نشان میدهد که ایران هفدهمین کشوری است که به دنیا دانشجو فرستاده است.
دانشجویان چرا مهاجرت میکنند؟
اندیشکده هاتف در بخش دیگری از این گزارش تاکید کرده است که بین چهار گروه فعالان استارتآپی، پزشکان و پرستاران، اساتید، محققان و پژوهشگران و دانشجویان و فارغالتحصیلان دانشگاهی بین ۶۳ تا ۷۱درصد از افراد تمایل زیاد یا بسیارزیاد برای مهاجرت از ایران دارند. این گزارش همچنین تاکید کرده که بین ۵۶ تا ۸۷درصد این گروهها تمایل خود به مهاجرت را تا حد زیاد یا بسیارزیاد حاصل از شرایط عمومی کشور میدانند: «هرچند قیمت ارز و همهگیری کرونا در سالهای اخیر باعث کاهش نسبی مهاجرتها شده است ولی تمایل به مهاجرت از کشور و نارضایتی ایجادشده در پی آن، نشاندهنده وخامت اوضاع در بین گروههای تحصیلکرده و نیروی کار ماهر در کشور است.» در بخش پایانی این گزارش آمده که هرچه امید به آینده بیشتر باشد، میزان مهاجرت کمتر میشود: «امید به آینده جوانان در رابطه با شغل آیندهشان، میزان درآمد آنها، توانایی تشکیل زندگی، ازدواج، خرید مسکن و… تاثیر گذارند و سرانجام امنیت (فیزیکی، روانی و اقتصادی) افراد در کشور نیز در فرار مغزها بیتاثیر نیست. افراد معمولا جذب کشورهایی میشوند که از لحاظ جذابیت و امید به آیندهروشن، اطمینان بیشتری داشته باشد.» نکته آخر این گزارش شرححال وضعیت فعلی دانشجویان ماست.