۰
سیدحیدر محمدی، رییس سازمان غذا و دارو:

در حوزه‌ی تامین دارو مشکل حاد نداریم

تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۱۸ مرداد ۱۴۰۲ ساعت ۲۰:۲۵
کد مطلب : ۱۵۰۵۵
در حوزه‌ی تامین دارو مشکل حاد نداریم
رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه در هفته های آینده ۲ هزار میلیارد اعتبار دیگر از سوی سازمان برنامه و بودجه پرداخت خواهد شد، درباره وضعیت دارویی کشور توضیحاتی ارائه کرد.
 
حیدر محمدی، رییس سازمان غذا و دارو در نشست خبری خود که به مناسبت روز خبرنگار برگزار شد، گفت: در حوزه تجهیزات پزشکی ۳۵۰ هزار ای ار سی داریم و خوشبختانه در حوزه تجهیزات شرایط رو به رشد است و به سمت رشد تولید هستیم البته در کنار آن واردات را هم داریم.

وی ادامه داد: در خصوص دارو آمار نامه سال گذشته دو هفته پیش منتشر شد.
محمدی تصریح کرد: اگر در حوزه دارو تولید نداشته باشیم باید برای بیمار دارو وارد کنیم حتی اگر برای ده نفر باشد. مانند داروی هلیمبرا که مدعی هستند جایگزین فاکتور هشت است قیمت این دارو بسیار بالاست. البته یک شرکت دانش بنیان این دارو را تولید کرده و در مرحله آزمایش های بالینی است.

وی در رابطه با وضعیت ارزی دارو گفت: در انتقال ارز مشکلات بسیاری داریم بانک مرکزی تلاش می کند منابع در دسترس را برای ما تامین کند ما در حوزه تامین مشکل حادی نداریم اما حداقل مشکلات هم برای ما حساسیت دارد برای ما در مرحله اول تولید محصول با کیفیت و در مرحله بعد حمایت از تولید است اگر در جایی تولید کیفیت یا کفایت نداشته باشد نیاز مردم را از مسیرهای دیگر از جمله واردات تامین می کنیم.

محمدی با اشاره به پرداخت منابع از سوی سازمان برنامه و بودجه گفت: ۱۲ هزار میلیارد تومان بعد از مدتها سازمان برنامه و بودجه پرداخت کرد و این پول به بیمه و مراکز درمانی و در نهایت شرکت‌های تامین کننده پرداخت می شود برخی از شرکت ها با ما همراهی دارند و برخی شرکت‌ها بنا به دلایلی که دارند از همراهی خودداری کردند.

وی تصریح کرد: ۲ هزار میلیارد تومان اعتبار جدید در روزهای آینده پرداخت می شود قول داده اند که این پرداخت ها استمرار داشته باشد.کوچکترین وقفه باعث می شود تا به بیمار آسیب وارد شود.از دستگاهها درخواست داریم که این همراهی شان با سازمان غذا و دارو را مستمر کنند در تامین اقلام سلامت محور فقط وزارت بهداشت نفش ندارد بلکه دستگاههای دیگر هم نقش موثر دارند و اگر کوتاهی اتفاق بیفتد این زنجیره مختل می شود و تامین اقلام سلامت محور با مشکل مواجه می شود.

او ادامه داد: رسانه هایی که صادقانه عمل می کنند رسانه هایی هستند که همیشه هستند و چیزی جز خیر نمی خواهند. حوزه سلامت تفاوت ویژه‌ای با سایر حوزه ها دارد و کوچکترین خطا آسیب بزرگی به مردم وارد می کند.

وی درباره صادرات دارو افزود: صادرات در این ۵ ماهه رشد خوبی داشته و در تیرماه ۳۰۰ درصد رشد داشته است.ما صادرات در همه حوزه ها حتی شیرخشک را داریم.

رییس سازمان غذا و دارو خاطرنشان کرد: ما در بحث صادرات به سمت شرکت‌ها می رویم و می‌خواهیم صادرات داشته باشند. صادرات به تولید کمک می کند و باعث افزایش رقابت و بالا رفتن کیفیت می شود.

وی درباره خبری مبنی بر مهاجرت کارخانه های داروسازی به کشورهای همسایه گفت: شرکت‌های تولید کننده ما در کشورهای دیگر سرمایه گذاری می کنند درست اما این به معنی مهاجرت این کارخانه ها نیست.

رئیس سازمان غذا و دارو درباره آخرین وضعیت بازار دارو تصریح کرد: ما درخصوص دارو همیشه هشدار می دهیم. چون روایت‌های مختلفی از کمبود دارو است این به یک موضوع چالشی تبدیل شده است اگر توجه به این حوزه نشود و این تزریق بودجه هایی که صورت می گیرد استمرار نداشته باشد با چالش جدی مواجه خواهیم شد. در حال حاضر وضعیت دارو خوب است به شرطی اینکه با همکاری دستگاهها این روند تداوم داشته باشد.

وی ادامه داد: تعداد دستگاههای تاثیرگذار در حوزه دارو بسیار زیاد است اما همیشه فقط از ما مطالبه می کنند در حالی که سازمان‌های بیمه گر و سازمان برنامه و بودجه بیمه های تکمیلی و ... در این حوزه نقش دارند و اگر کوتاهی در عملکرد این دستگاه‌ها اتفاق بیفتد با مشکل مواجه می‌شویم.

محمدی در پاسخ به سوالی درباره علت توزیع برخی از داروها در داروخانه‌های منتخب گفت: بیش از ۱۴۵۰۰ داروخانه در کشور فعال هستند که همه داروها را ارایه می‌دهند؛ اما در این میان یک سری داروها وجود دارند که تعداد معدودی بیمار دارند و حتی در برخی از این بیماری‌ها، تعداد بیماران از تعداد داروخانه‌ها کمتر است. بنابراین لازم است که این داروها در داروخانه‌های منتخب توزیع شوند. نحوه انتخاب داروخانه‌های منتخب نیز بر اساس امتیاز بندی‌های صورت گرفته، انجام می‌شود.

رییس سازمان غذا و دارو آخرین وضعیت بازار دارو را تشریح کرد و بر لزوم استمرار حمایت‌ها از این حوزه تاکید کرد.
به گزارش ایسنا، دکتر سید حیدر محمدی در نشستی خبری در پاسخ به ایسنا درباره آخرین وضعیت بازار دارویی کشور و برخی اظهارات درباره کمبودهای دارویی، گفت: با توجه به اقدامات انجام شده، وضعیت فعلی حوزه دارو خوب است؛ در عین حال هیچگاه نمی‌توانیم بگوییم که وضعیت این حوزه ایده‌آل است.

وی گفت: همچنین استمرار وضعیت خوب حوزه دارو نیز به شرط آن است که وضعیت تامین و تخصیص ارز تداوم یابد. همانطور که می‌دانید اگر امروز اتفاقی در حوزه تامین، تخصیص یا انتقال ارز افتد، آثار آن چند ماه بعد نشان داده می‌شود.

وی افزود: علت اینکه مداوم در این زمینه هشدار می‌دهیم، به دلیل ترس از آینده است؛ مثال آن ماجرای فاکتور ۸ بود که سال گذشته مشکلاتی برای شرکت تولید کننده آن پیش آمد و آثار آن را در سال جاری مشاهده کردیم. خبر خوب آن است که تولید کننده جدید فاکتور ۸ در کشور اطلاع داده است که بیش از ۴۰۰ هزار ویال تولید کرده که یعنی تامین نیاز یک سال بیماران کشور. با تایید مطالعات علمی این دارو، توزیع آن آغاز می‌شود و دیگر نگرانی برای فاکتور ۸ نخواهد بود.

رئیس سازمان غذا و دارو با تاکید بر لزوم استمرار حمایت‌ها از حوزه دارو و تجهیزات پزشکی تاکید کرد: اگر حمایت‌ها از حوزه دارو متوقف شود, مشخص است که بحران در این حوزه ایجاد خواهد شد.

وی افزود: در همین راستا بانک مرکزی متعهد شده بود که امسال ۳۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات مازاد بر تسهیلات سال گذشته اختصاص بدهد که ظاهراً نصف این عدد را جدیداً پرداخت کرده‌اند.

محمدی با تاکید بر اینکه روایت‌های متعدد از تعریف کمبود در حوزه دارو وجود دارد، گفت: قاعدتاً همه تلاش‌ها در سازمان غذا و دارو بر آن است که کمبودها به حداقل برسد. قطعاً تعداد مولکول‌های دارو که دچار کمبود است، بسیار کمتر از اعدادی است که برخی‌ها اعلام می‌کنند. اما قاعدتاً اگر توجه نشود و حمایت صورت نگیرد، مشخص است که وارد فاز بحران خواهیم شد.

رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به قول مساعد و اقدامات بانک مرکزی جهت تامین و تخصیص ارز دارو و همچنین اقدامات سازمان برنامه و بودجه و برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته در جهت تسریع در حواله ارز دارو افزود: مجموعه این اقدامات در خرداد ماه بسیار کمک کرد که نفس راحتی بکشیم. اما لازم است این حمایت‌ها مستمر باشد. تعداد دستگاه‌های تاثیرگذار در حوزه دارو زیاد است، اما مشاهده می‌کنید که بیشتر مطالبات از سازمان غذا و داروست. در مجموع اگر کوچک‌ترین خللی در کار هر یک از این دستگاه‌ها ایجاد شود، بی‌تردید منجر به ایجاد کمبود دارویی خواهد شد.

محمدی همچنین در پاسخ به سوالی درباره بحث صادرات داروی ایرانی نیز گفت: صادرات دارو در ۵ ماهه نخست امسال رشد بسیار خوبی داشته است؛ به طوری که در تیر ماه حدود ۳۰۰ درصد رشد در صادرات دارو داشته‌ایم. در زمینه تجهیزات پزشکی نیز با استناد به مجوزهایی که صادر کرده‌ایم، در سه ماهه اول امسال نسبت به مدت مشابه در سال قبل ۴ برابر و یعنی حدود ۳۰۰ درصد رشد صادرات داشته‌ایم. رشد صادرات در حوزه دارو یکی از دلایلش حذف ارز ترجیحی و رفع موانع مربوط به آن بوده است.

وی تاکید کرد: در بحث صادرات ما تاکید داریم که شرکت‌ها به این موضوع ورود کنند؛ چرا که رقابت بیشتر بر افزایش کیفیت هم اثرگذار است. بنابراین اقدام برای صادرات در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی بسیار مفید است و ما خود نیز دنبال آن هستیم.

محمدی با بیان اینکه بازار دارویی‌مان در حال حاضر مناسب است، افزود: عمده قیمت‌های داروهای کشور نیز مناسب است. در صادرات نیز قیمت یکی از شرط‌هاست که باید رقابتی باشد و در مجموع همچنان امکان آن وجود دارد که بازار صادرات را بزرگ کرد و رشد داد. البته این موضوع نیازمند بازاریابی بسیار قوی‌تری است. 

رییس سازمان غذا و دارو افزود: بنابراین یکی از بحث‌ها در صادرات دارو بازارسازی و همچنین بحث کیفیت محصولات است که روز به روز دارد بهبود می‌یابد. همچنین اینکه شرکت‌های ما در کشورهای دیگر نیز سرمایه‌گذاری کنند به هیچ عنوان به معنای مهاجرت نیست. بلکه یک شرکت آنقدر خوب کار کرده است که می‌تواند در کشور دیگر نیز سرمایه‌گذاری داشته باشد.
وی همچنین به تولید ۹۷ درصد داروهای مورد نیاز در داخل کشور اشاره کرد و گفت: مقدار کمی واردات داریم که البته همین مقدار ارزبری‌شان بسیار بالاست.

وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره چرایی دارو تلقی شدن مکمل‌ها افزود: ما وظیفه‌مان آن است که طبق قانون عمل کنیم؛ طبق قانون نیز مکمل‌ها دارو تلقی می‌شوند و باید در داروخانه‌ها توزیع شود.محمدی همچنین در پاسخ به سوالی درباره علت توزیع برخی از داروها در داروخانه‌های منتخب گفت: بیش از ۱۴۵۰۰ داروخانه در کشور فعال هستند که همه داروها را ارایه می‌دهند؛ اما در این میان یک سری داروها وجود دارند که تعداد معدودی بیمار دارند و حتی در برخی از این بیماری‌ها، تعداد بیماران از تعداد داروخانه‌ها کمتر است. بنابراین لازم است که این داروها در داروخانه‌های منتخب توزیع شوند. نحوه انتخاب داروخانه‌های منتخب نیز بر اساس امتیاز بندی‌های صورت گرفته، انجام می‌شود.
 
کد مطلب : ۱۵۰۵۵
نام شما

آدرس ايميل شما