مراقبت از پای مبتلا به دیابت در دست شماست
تاریخ انتشار :
شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۱۳:۱۲
کد مطلب : ۲۹۴۵
پای افراد مبتلا به دیابت را مصون نگه داریم
اگر انگشتان پایتان دچار صدا، درد یا زخم شده است. اگر انگشتان پا بی حس و کرخ و دچار عفونت شد باید گفت که در مرحله تجربهی عوارض ناشی از بیماری دیابت هستید.
یک مطالعه نشان می دهد که تا 50 درصد از افراد مبتلا به دیابت آسیب عصبی در پاهای خود را تجربه خواهند کرد اگرچه نه الزاما همه ی آنها . اگر چه اقدامات سریع و مراقبت می تواند همیشه پاهای افراد مبتلا به دیابت را مصون نگه دارد.
مراقبت از پاهای دیابتی: 4 نکته و اقدام سریع
بخشی از فعالیت روزانه خود را به مراقبت از پاهای خود اختصاص دهید. اگرچه کنترل دیابت و قند خون را باید در راس کارهای خود قرار دهید. حال این چهار نکته مهم:
جلوگیری از افزایش قند خون
روزانه پاهای خود را بازرسی کنید
حفاظت از پاهای خود از هرگونه آسیب و ضربه
هنگامی که مشکلی دارید یا سوالی دارید حتما کمک بگیرید
بازرسی روزانه پاها
پاهای شما برای شما کاربسیارانجام می دهد پس کمی تامل کنید و آنها را بازرسی کنید. پاها را بیش از دو بار در روز بررسی کنید، برای بریده ها، شکاف ها، زخم ها، زگیل ها، ناخن های انگشت هر گونه قرمزی و زخم های احتمالی گوشه های ناخن همه را بررسی کنید.اگر خم شدن دشوار باشد، از یک آینه استفاده کنید. کنکاش کنید در صورت هرگونه مشکل بلافاصله با دکتر خود صحبت کنید.
از پای خود محافظت کنید
برای نگه داشتن پا در شرایط خوب، روزانه آنها را با صابون ملایم و آب گرم شست وشو دهید و سپس آنها را با دقت خشک کنید. به ویژه بین انگشتان پا را. با کمی کرم یا لوسیون برای حفظ رطوبت پوست و جلوگیری از ترک های پا که می توانند مقدمه ای برای ایجاد عفونت در پا شوند جلوگیری کنید. پوشیدن کفش های راحت هم می تواند از پاها محافظت کند هم از ایجاد هرگونه زخم و عفونت جلوگیری کند.
جلوگیری از بالا رفتن قند خون
قند خون بالا در صورت عدم کنترل می تواند موجب ضعف جریان خون و آسیبهای عصبی در پاها شود که همین امر نیز می تواند بی حسی و کرخی و زخم و عفوت را در پاها ایجاد کند. اگر این زخم ها مورد بی توجهی قرار گرفته و سریع درمان نشود قانقاریا و حتی قطع پا، انگشتان شود.
تحت نظر پزشک باشید
در صورت ابتلا به دیابت، بخشی از بررسی ها و کنترل منظم مربوط به مراقبت از پا است. برای جلوگیری از مشکلات و عوارض دیابت در پا حداقل یک بار در سال باید به پزشک خود مراجعه کنید. اگر پاهای شما سوزن سوزن می شود یا حتی دچار زخم های خفیفی شد بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
دمای داغ و سرد
دیابت می تواند حساسیت پا را دمای گرم و سرد کاهش دهد، بنابراین:
پا را از در معرض قرار گرفتن شدت دما محافظت کنید.
از پد گرم یا پتوهای الکتریکی بر روی پای خود استفاده نکنید.
در ساحل و پیاده رو داغ حتما کفش بپوشید
پا را با آب و صابون ملایم بشویید.
نکاتی در مورد کفش و ناخن انگشتان
پوشیدن کفش راحت و مناسب برای مبتلایان به دیابت توصیه می شود این درحالیست که کفش پاشنه بلند و تنگ و باز به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
جوراب به ویژه جوراب ساق بلند و تنگ که می تواند فشار به پا بیاورد اصلا توصیه نمی شود. همچنین کفش های پارچه ای، چرم و جیر را بررسی کنید در کدامیک پاهای شما کمتر عرق می کند.
در صورت تعریق با دستمال مرطوب پا را تمیزکنید و گوشه های ناخن را هرگز نچینید. برای کوتاه کردن ناخن پا بهتر آنها را عرضی و صاف کوتاه کنید.
مراحل ساده کنترل دیابت و زندگی سالم
مراقبت از تمام بدن به شما کمک می کند تا پای شما نیز بدور از هرگونه عارضه ای امن بماند.برنامه غذایی مناسب برای دیابت، تست مرتب خون، دوری از الکل و سیگار و همچنین 30 دقیقه ورزش روزانه می تواند علاوه بر کاهش وزن، میزان تری گلیسیرید، قند خون، فشار خون و میزان کلسترول شما را نیز کاهش دهد.
مشکلات رایج پا در دیابت
مشکلات پا در بیماران مبتلا به دیابت رایج است اما شما می توانید از وقوع آن جلوگیری کنید. مراقبت های بهداشتی در این زمینه هم می تواند به خود بیمار مبتلا به دیابت کمک کند هم از ابتلای اعضای خانواده و شریک زندگی پیشگیری کرده و سالم زندگی کنند.
می توانیم سالم زندگی کنیم حتی در سایه ی دیابت