۰

مقابله با بیماری‌های غیرواگیر فراتر از وظایف و امکانات وزارت بهداشت است

الهام عندلیب، مدیر ارشد گروه مدیکال شرکت داروسازی عبیدی
تاریخ انتشار :
سه شنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۸ ساعت ۱۱:۱۸
کد مطلب : ۵۶۰۰
مقابله با بیماری‌های غیرواگیر فراتر از وظایف و امکانات وزارت بهداشت است
سالم خبر: براساس آمار رسمی ارائه شده از سوی وزارت بهداشت بالاترین آمار مرگ و میر در ایران یعنی حدود ۸۰ تا ۸۲ درصد میزان مرگ و میرها در کشور بر اثر بیماری های غیرواگیر است. در این بین  حدود 50 درصد از این مرگ و میرها ناشی از بیماری های قلبی و عروقی و 16 درصد  ناشی از انواع سرطان ها است که درصدر عوامل مرگ آفرین در کشور ایستاده اند.

الهام عندلیب، مدیر ارشد گروه مدیکال شرکت داروسازی عبیدی با بیان این مطلب به سالم خبر گفت: در دنیای امروز شیوع بیماری های غیرواگیر به قدری پیشرونده است که می توان از آن به عنوان یک سونامی یاد کرد، سونامی ای که اگر مهار نشود می تواند در آینده منجر به فجایع بهداشتی و درمانی فراوان شود. بیماری هایی که تا حد زیادی قابل پیشگیری می باشد و در غیر این صورت کنترل و مدیریت آن ها هزینه های اجتماعی و اقتصادی زیادی را بر دوش بیمار و جامعه تحمیل می کند.

وی افزود: در حال حاضر در کشور ما حدود  ۱۲ میلیون نفر مبتلا به بیماری پرفشاری خون  هستند که از این تعداد تنها ۳ میلیون نفر درمان های لازم را دریافت می کنند؛ ضمن آنکه مشخص نیست از این سه میلیون نفر چه تعداد درمان صحیح دریافت می کنند. طبق همین آمار حدود ۵ میلیون بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ در کشور وجود دارد که  در خوش‌بینانه‌ترین حالت از این تعداد تنها ۳ میلیون نفر در حال درمان هستند. این در حالیست که نمی دانیم چه تعداد از این بیماران تحت درمان های صحیح منجر به کنترل کامل و به روز هستند.

عندلیب با بیان اینکه میزان مبتلایان به چربی خون بالا نیز در کشور حدود ۱۸ میلیون نفر اعلام شده  اما کمتر از یک چهارم آنها از درمان های لازم بهره مند شده اند، ادامه داد: بنابراین پیشگیری و همچنین تشخیص به موقع این بیماری ها از اولویت زیادی برخوردار است؛ برای مثال فاکتورهای خطر آفرینی که منجر به حوادثی همچون حوادث
قلبی و عروقی می شوند سه فاکتور شناخته شده ی چربی خون بالا، قند خون بالا و فشار خون بالا هستند که همه قابلیت کنترل دارند.

ارتقای سطح کیفی سلامت فراتر از امکانات وزارت بهداشت است

مدیر ارشد گروه مدیکال شرکت داروسازی عبیدی تاکید کرد: بیراه نیست اگر ادعا کنیم ارتقاء سطح کیفی سلامت جامعه و مقابله با شیوع بیماری های غیرواگیر مسئله ای فراتر از وظایف و امکانات وزارت بهداشت است و دراین میان شرکت های دارویی می توانند نقش بسیار مهمی به عنوان شرکای متعهد در این راستا اجرا کنند.

وی با انتقاد از نقش فعلی شرکت های داروسازی کشور در نظام سلامت گفت: پیش نیاز اجرای چنین نقشی از سوی شرکت های دارویی این است که ابتدا نگاه به شرکت های داروی تغییر کند. باید نظام سلامت کشور به این دید برسد یک شرکت تولید کننده دارو تنها کالایی به نام دارو تولید نمی کند بلکه این شرکت ها شریک متعهدی برای جامعه پزشکی و نظام سلامت هستند که می‌توانند خدمات ارزش محور تولید کرده و در جامعه به خلق ارزش بپردازند.

عندلیب ادامه داد: اگر شرکت های دارویی به این سمت حرکت کنند که به جای تمرکز تنها بر روی فروش دارو به ارزش آفرینی برای جامعه و بیماران بیاندیشند در نهایت پیامدها و خروجی سلامت جامعه ارتقا پیدا خواهد کرد و از جمعیت سالم تر و کارآمدتری بهره مند خواهیم شد. شاید برای رسیدن به این هدف لازم باشد سیستم های فعلی نظام سلامت ما مورد بازنگری قرار بگیرند. در کشورهای توسعه یافته نزدیک به دو دهه است شرکت های داروسازی شریک و یار وزارت بهداشت آن جوامع برای مقابله با بیماری های غیرواگیر هستند.

یک تجربه موفق در اسکاتلند

وی افزود: حدود ۱۵ سال پیش متولیان سلامت در کشور اسکاتلند؛ از جمله وزارت بهداشت و درمان همگام با شرکت های دارویی پروژه موفقی به نام "همه با هم برای درمان بیماران" را در آن کشور لانچ و طی آن پروژه
های استراتژیکی را در جامعه اجرا کردند که در عین حال که نفع اصلی آن نصیب جامعه و بیماران می شد؛ منافع وزارت بهداشت و شرکت های دارویی نیز مورد توجه قرار می گرفت. نتیجه اجرای این پروژه آن شد که آگاهی جامعه نسبت به بیماری های غیرواگیر و پیشگیری و کنترل آنها افزایش قابل توجهی پیدا کرد و هر کدام از شرکای این پروژه ها از منابع شریک دیگر برای هم افزایی بهره بردند. یعنی اشتراک منافع از راه اشتراک منابع به دست آمد و نکته اصلی آنکه کلیت جامعه از این پروژه ها منتفع شد.

عندلیب با تاکید بر اینکه یکی از ایرادات اصلی نظام سلامتی که در آن شرکت های دارویی تنها تامین کننده و فروشنده دارو در آن هستند این است که سیاست گذار به عنوان مشتری اصلی این شرکت ها تلاش می کند که با کمترین قیمت دارو ها را خریداری کند، تصریح کرد: نتیجه چنین رفتاری این است که هزینه و قیمت دارو آنقدر پایین نگه داشته می شود که شرکت تولید کننده دارو به دلیل سود کمتر و قدرت سرمایه گذاری پایین تر در همه حوزه ها از جمله تربیت نیروی انسانی ماهر و متخصص، تکنولوژی تولید و حتی کیفیت محصولات، کمتر مجالی برای اندیشیدن به ارزش و خدمتی که آن دارو می تواند برای ارتقای سطح سلامت و بهداشت جامعه در دراز مدت ایجاد کند پیدا می کند.

وی افزود: درحالی که اگر قیمت گذاری دارو بر مبنای ارزش گذاری هر دارو و پیامدهای آن بر سلامت جامعه انجام شود به شرکت های تولید کننده دارو کمک می کند که هم سرمایه‌گذاری های بهتر و عاقلانه تری انجام دهند و هم چرخه معیوب قیمت پایین کیفیت پایین شکسته می شود. ضمن آنکه جامعه به داروهای با ارزش تری دسترسی پیدا خواهد کرد.

مدیر ارشد گروه مدیکال شرکت داروسازی عبیدی با اشاره به سیاست های این شرکت در جهت ایفای نقش خود به عنوان یک تولیدکننده دارویی که ارزش آفرینی در جامعه و ارتقای سلامت جامعه را در دستور کار خود قرار داده
است؛ تاکید کرد: شرکت داروسازی عبیدی چند سال است که به صورت خودجوش در جهت این سیاست حرکت کرده است. این شرکت تنها در یک سال اخیر بیش از ۴۰۰۰ برنامه آموزشی برای پزشکان و در کل کشور اجرا کرده که در نتیجه این برنامه ها بیش از ۱۲۰ هزار پزشک فعال در کشور در جریان تحولات و اطلاعات نوین دارویی و درمانی در جهان قرار گرفتند تا بتوانند از این داروها برای درمان بهتر و با کیفیت تر بیماران شان بهره ببرند.

وی افزود: علاوه بر آن حدود ۶۵ برنامه آموزشی بیمار محور همراه با انجمن های حمایتی بیماری های مختلف از جمله صرع، دیابت و غیره برگزار کرده‌ایم که بعضی از آنها در سطح منطقه‌ و خاورمیانه بوده است. علاوه بر این، انجام پروژه های تحقیقاتی زیادی از سوی این شرکت در دستور کار قرار گرفت که نه تنها به چرخ پروژه‌های تحقیقاتی دانشگاه ها سرعت بیشتری بخشیده؛ بلکه اطلاعات جدیدی هم بر اساس داده ها و دیتا های بیماران ایرانی تهیه و استخراج شده است.

عندلیب با تاکید بر این نکته ادامه داد: استفاده از داده های خارجی ممکن است کاملاً با شرایط کشور ما منطبق نباشد اما وقتی طرح تحقیقاتی ای با استفاده از داروی که ساخت ایران است بر روی بیمار ایرانی و با کمک اساتید ایرانی انجام می شود نتایج حاصل از آن بیشتر منطبق با نیازهای جامعه است که می‌تواند منجر به استفاده های کاربردی بهتری در آینده شود.

وی همکاری با انجمن های علمی پزشکی برای تدوین گایدلاین های درمانی در جهت بروزرسانی اطلاعات درمانی پزشکان و به ویژه پزشکان متخصصی که ارتباطات قوی با محیط های آکادمیک و دانشگاهی ندارند، و همچنین ایجاد کمپین های آگاهی رسانی برای بیماران را از اقدامات دیگر شرکت داروسازی عبیدی خواند و توضیح داد: در سال گذشته این شرکت 9 کمپین اطلاع رسانی به مردم و بیماران ایجاد کرده که در مورد بیماری های همچون ابتلا به پرفشاری خون و
نتایج حاصل از آن و همچنین نحوه اطلاع از درگیر بودن یا نبودن به این بیماری ها و راه پیشگیری و مقابله با آنها می پردازند.

عندلیب تاکید کرد: ما در این کمپین ها به مردم از نیاز به اطلاع آنها از عدد فشار خون خود تا عوارض مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها گفتیم؛ علاوه بر این تلاش کردیم تا به بیماران مبتلا به مشکلات گوارشی، دیابت، صرع، زنان باردار و غیره آموزش دهیم که در ماه رمضان چه نکاتی را باید رعایت کنند و چه منابع و امکاناتی باید در دسترس خود داشته باشند.

تجربه موفق سفر به مناطق عشایری و کوچ نشین

وی گفت: ما همچنین در راستای مسوولیت های اجتماعی شرکت؛ در دوسال گذشته سفرهایی به مناطق عشایری و کوچ نشین داشتیم. مردمانی که به دلیل سخت بودن دسترسی به مناطق زندگی شان از امکانات بهداشتی مناسبی برخوردار نیستند. در این سفرها پزشکان شرکت به همراه پزشکان داوطلب خارج از شرکت با تخصص هایی همچون اطفال، داخلی و غیره ما را همراهی کردند تا بتوانیم ضمن بررسی وضعیت سلامت این مردم، آنها را اصول اولیه بهداشتی از بهداشت دهان و دندان گرفته تا بهداشت عمومی بدن که می تواند به آنها در پیشگیری از بیماری ها و حفظ و ارتقای سلامتشان کمک کننده باشد، آگاه کنیم.

مدیر ارشد گروه مدیکال شرکت داروسازی عبیدی افزود: در واقع ما تلاش کردیم با تشریح علایم اولیه ریسک فاکتورها، آنها را از اهمیت دریافت درمان های به موقع آگاه کنیم. حتی در مواردی لازم بود که بیمار به مراکز درمانی و بیمارستان ارجاع داده شود که این کار نیز انجام شد. این سفرها در سال جاری نیز ادامه دارد که تلاش می کنیم که سلامت دام این مردم را نیز مورد توجه قرار دهیم.

چشم انداز موسسه اخلاق حرفه ای شرکت های دارویی ارزش محور ایرانیان

عندلیب در ادامه این گفت و گو به ثبت موسسه ای با حمایت مالی و معنوی شرکت داروسازی عبیدی اشاره می کند که یکی از مسائل مغفول
مانده در حوزه بهداشت و درمان طی سالیان را هدف قرار می دهد؛ موسسه ای که بتواند برای تعاملات شرکت های دارویی با جامعه پزشکی قوانین و چارچوب هایی را تعریف کند. او می گوید: گرچه وزارت بهداشت یک سری قوانین خلاصه ای در این رابطه دارد اما این قوانین جای کار بسیار زیادی دارند و به همین علت شرکت های دارویی ای که واحد فروش و بازاریابی دارند و مدام در ارتباط با پزشکان هستند؛ ممکن است در برخی موارد ارتباطاتشان چندان منطبق با ضوابط و قوانین اخلاق حرفه ای (code of ethics) نباشد.

وی افزود: به همین ما تصمیم گرفتیم با مشارکت سایر شرکت های تامین کننده دارو موسسه ای با نام "اخلاق حرفه ای شرکت های دارویی ارزش محور ایرانیان" ایجاد کنیم که تدوین این قوانین را بر عهده بگیرد و در نهایت با تایید وزارت بهداشت، آنها را به مرحله اجرا برساند. بدین منظور به مدت یک سال با استفاده از منابع IFPMA که کد بین المللی قوانین حاکم بر تعاملات صنایع دارویی با پزشکان، قوانین حاکم بر این عرصه در کشور کانادا، و آیین نامه های داخلی کشور، سرفصل ها و قوانین و دستورالعمل های هر حوزه جمع آوری و بر اساس شرایط و فرهنگ جامعه خودمان بومی شده اند.

عندلیب ادامه داد: در حال حاضر حدود هفت شرکت از جمله نوونوردیسک، جی اس کی، گروه شرکتهای بهستان ر، سانوفی و استرازنکا و غیره عضو این موسسه شدند و شرکت های دیگری نیز قرار است به ما بپیوندند. کد اخلاقی که برای این موسسه نوشته شده شامل 20 سرفصل است که موارد بسیاری را از جمله سفرهای علمی، کنگره ها، هدایا، تبلیغات اتیکال و غیره مورد توجه قرار داده است.
وی تاکید کرد: به دلیل احساس نیازی که در این وجود داشت تا کنون از حمایت های وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو نیز برای رسیدن به اهداف این موسسه بهره مند بوده ایم که امیدوارم این مسیر ادامه پیدا کند و ضمانت های اجرایی آن را میسر کنند.
کد مطلب : ۵۶۰۰
نام شما

آدرس ايميل شما