۱
رییس سازمان غذا و دارو:

به داروهای بی‌کیفیت اجازه ورود به بازار را نمی‌دهیم

قطع واردات دارو اصلاً شدنی نیست. زیرا با توجه به نیاز بیماران باید واردات دارو وجود داشته باشد
تاریخ انتشار :
دوشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۴۸
کد مطلب : ۴۱۰۴
به داروهای بی‌کیفیت اجازه ورود به بازار را نمی‌دهیم
سالم خبر: رییس سازمان غذا و دارو امروز در نشست خبری که به مناسبت معرفی توانمندی‌های صنعت دارویی در چهلمین سالگرد انقلاب برگزار شد بر کیفیت داروهای تولیدی تاکید کرد و نخستین نگرانی سازمان غذا و دارو به عنوان متولی سلامت مردم را کیفیت بالا و سلامت داروهای مورد مصرف مردم عنوان کرد.

به گزارش خبرنگار سالم خبر؛ مهدی پیر صالحی با بیان اینکه خوشبختانه صنعت داروسازی ما پیشرفت‌های خوبی داشته است و در زمینه تولید داروهای بیوتکنولوژی هم جز کشورهای خوب دنیا هستیم، اظهار کرد: اما باید توجه کرد که اولین نگرانی‌ ما بحث کیفیت و سلامت داروهاست. بر این اساس به دارویی که از نظر کیفی مناسب نباشد اجازه ورود به بازار را نمی‌دهیم و اگر هم در بازار متوجه مشکلی در دارو شویم، به سرعت داروها را ریکال می‌کنیم.

رییس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه ۷۰ درصد ارزش ریالی بازار دارویی کشور در اختیار صنعت تولید داخلی دارو است، گفت: در این شرایط ما قصد حذف داروهای وارداتی را نداریم اگرچه در زمان تحریم صنعت داروسازی کشور می تواند به ما کمک کند.

وی همچنین تاکید کرد: قطع واردات دارو اصلاً شدنی نیست. زیرا با توجه به نیاز بیماران باید واردات دارو وجود داشته باشد. از این به بعد هم واردات داروهای مورد نیاز کشور ادامه می‌یابد اما در زمان تحریم صنعت داروسازی کشور می‌تواند به ما کمک کند.

پیرصالحی با اشاره به اینکه در حوزه دارو دسترسی به دارو و قیمت مناسب ، مهم است، گفت: اگر نتوانیم
داروهای مورد نیاز داخل را تأمین کنیم، نظام سلامت توانایی مالی برای واردات همه آن‌ها را ندارد. بر همین اساس تولید داخلی داروهای وارداتی در اولویت شرکت‌های داروسازی کشور است البته این کار فرایندی زمان‌بر است.

وی تاکید کرد: از زمانی‌که یک دارو وارد چرخه درمانی در جهان و فهرست دارویی می‌شود، صنعت دارویی از تولید داخلی آن‌ها استقبال می‌کند. در سال گذشته هم خوشبختانه ۱۲۰ قلم دارو را شرکت‌های داخلی دارو تولید کردند. این داروها پروانه گرفته و به بازار عرضه شده‌اند. از این ۱۲۰ قلمی که قرار است روز شنبه مورد تقدیر قرار گیرند، ۴۰ مورد داروی شیمیایی، ۴۰ مورد گیاهی و سنتی و ۴۰ مورد بایولوژیک هستند.

وی با اشاره به فعالیت‌های شایسته ی صنعت داروی داخلی به رغم کمبودها و تحریم ها،گفت: کمبود حتی یک دارو برای کشور بد است، اما این موضوع اجتناب ناپذیر است و گاهی شرایطی اتفاق می افتد که حتی برخی داروها در بازار جهانی هم دچار کمبود می شوند. ما در کشور شرایط خاصی داریم اما این شرایط به گونه ای مدیریت شد که کمترین کمبود را در حوزه دارویی داشته باشیم.

به گفته معاون وزیر بهداشت، طبق آخرین فهرست، در حال حاضر در کشور ۲۱ قلم کمبود دارویی داریم. در حوزه دارو همکاری خوبی با بانک مرکزی در راستای تخصیص ارز داریم، اما کمبودهایمان به دلیل اختلاف زمانی در تخصیص ارز است. در عین حال باید بدانیم که اگر نتوانیم از صنعت دارویی کشور حمایت کنیم، نمی توانیم از طریق واردات،
بازار دارویی را کنترل کنیم. وی همچنین ادامه داد: بالاخره زمانی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو را تامین می کنیم، مخاطراتی مانند قاچاق معکوس نیز وجود دارد. در این زمینه سازمان غذا و دارو برای مدیریت توزیع دارو برنامه هایی دارد.

پیرصالحی درباره سهمیه بندی دارو نیز گفت: ما هیچ گونه سهمیه بندی دارویی برای بیماران نداریم بلکه این سهمیه بندی را در حوزه توزیع، تولید و واردات دارو انجام می دهیم تا دارو همیشه در بازار وجود داشته باشد.

ما به ونزوئلا دارو هدیه نمی دهیم

پیرصالحی چندی پیش درباره صادرات دارو به کشور دچار مشکلات شدید اقتصادی و سیاسی ونزوئلا اظهاراتی داشت که واکنش های منفی در برداشت او در این باره توضیح داد که  باید در زمینه دارو و درمان به مردم آرامش دهیم. یکی از راه‌های ارزآوری برای صنعت دارو، صادرات است.

وی ادامه داد: من چند روز پیش در زمینه صادرات دارو به ونزوئلا مذاکراتی کردم که برخی واکنش‌های منفی نشان دادند، اما باید بگویم زمانی که قادر به صادرات داروهایی باشیم که در داخل دچار کمبود نیستیم و نمی شویم ، این کار را انجام می‌دهیم و تا پولش را نگیریم جنسی را به کشوری نمی‌دهیم. ما به کسی هدیه نمی‌دهیم و از صنعت دارو حمایت می‌کنیم و تلاش می‌کنیم که بازار صادراتی دارو را در اقلامی که کمبود ندارند تقویت کنیم.

ورود داروهای بی‌کیفیت به بازار ممنوع

وی همچنین گفت: همکاری نزدیکی میان سازمان غذا و دارو و معاونت علمی ریاست جمهوری ایجاد شده
و فهرست داروهای وارداتی مشخص و در اختیارشان قرار گرفته است. بر این اساس از شرکت‌هایی که برای تولید این داروها اعلام آمادگی کنند، حمایت می‌کنیم.

پیرصالحی در پاسخ به سوالی درباره قیمت گذاری دارو گفت: قانون‌گذار بحث قیمت‌گذاری دارو را به سازمان غذا و دارو ارائه داده و سازمان هم باید هم بیماران و مصرف کنندگان دارو را مد نظر قرار دهد که خود سازمان غذا و دارو و دولت هم یکی از این مصرف کنندگان و بزرگترین خریدار دارو هستند و در عین حال به تولید کننده هم توجه کرده و در زمینه قیمت گذاری دارو تعادل ایجاد کند.

افزایش قیمت دارو تا تصمیم گیری کمیسیون

وی افزود: اینکه بگوییم قیمت دارو افزایش پیدا نکند، موجب صدمات جبران ناپذیری به صنعت دارو در کشور می شود که در این صورت باید متحمل هزینه های بیشتری در کشور شویم. در این شرایط خاص ما از صنعت دارو درخواست کرده ایم که از آنجا که سال 98 سال سختی خواهد بود با سازمان غذا و دارو تعامل بیشتری داشته باشند و با اعمال کمترین افزایش قیمت به نظام سلامت و بیماران یاری برسانند.

رییس سازمان غذا و دارو تاکید کرد: از سویی کمیسیون قیمت گذاری سازمان غذا و دارو نیز چندین ماه است که کارش را آغاز کرده است و به هر حال داروهای زیان‌ده باید اصلاح قیمت شوند اگر چه افزایش قیمت هم نباید به گونه‌ای باشد که به بیماران فشار وارد شود.

واردات کدام داروها محدود شده است؟
پیرصالحی در پاسخ به یک سوال درباره ممنوعیت واردات داروهای مشابه تولید
داخل و احتمال کمبود برخی داروها، گفت: قسمتی از داروهای ما وارداتی هستند که مشابه تولید داخل‌شان هم وجود دارد. ما بر اساس شرایطی واردات داروهای مشابه تولید داخل را ممنوع اعلام کرده‌ایم. این موضوع برای داروهایی است که به عنوان مثال در کشور ۲۰ تولید کننده داشته و دچار کمبود هم نیستند. برای چنین داروهایی دلیلی وجود ندارد که ارزی را که به سختی تأمین می‌شود، به آنها اختصاص دهیم اگرچه در حوزه داروهای بیماران خاص این موضوع اعمال نمی‌شود و داروهایشان وارد می‌شود، اما واردات داروهایی که مشابه تولید داخل‌شان زیاد است و دچار کمبود نمی‌شوند را قطع می‌کنیم. البته ممکن است در این زمینه نیاز کاذبی در کشور ایجاد شود.

پیرصالحی با بیان اینکه برای مواد اولیه داروهای تولید داخل ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون دلار ارز اختصاص می‌دهیم، گفت: ۱۳۰۰ میلیون دلار هم صرف داروهای وارداتی می‌شود. حال اگر واردات داروهای مشابه تولید داخل را حذف کنیم، از این میزان می‌توانیم ۲۰۰ میلیون دلار صرفه جویی کنیم. به هر حال ما در حوزه دارویی سناریوهای مختلفی را مد نظر داریم که به وضعیت ارزی کشور بستگی دارند.

واگذاری انتشار آمارنامه دارویی به بخش خصوصی

پیرصالحی در پاسخ به سوالی درباره انتشار آمارنامه دارویی گفت: آمار حوزه دارو برای همه مورد نیاز است. نمی‌توانیم بدون آمار در اتاقی تاریک تصمیم بگیریم. انتشار این آمارنامه به شفافیت حوزه دارو هم کمک می‌کند. بنابراین انتشار آمارنامه
دارویی از نظر ما لازم است و انجام می‌شود، اما بر سر نوع انتشار آن مباحثی وجود دارد که در حال مذاکره هستیم و اگر بخش خصوصی تمایل به این کار داشته باشد این اقدام را به آنها واگذار می‌کنیم.

پیرصالحی در پاسخ به سوالی درباره تجویز داروهای خارج از فارماکوپه دارویی، گفت: ما بر اساس نوع مصرف دارو در کشور فهرست دارویی را تدوین می‌کنیم. البته در زمینه مکمل‌ها هنوز فهرستی نداریم، اما این فهرست در حال تهیه است. در حوزه مکمل‌ها نیز مکمل‌هایی که توان تولید داخلی آنها وجود داشته باشد، واردات‌شان ممنوع می‌شود.

رییس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوالی درباره مسائل کیفی تولید دارو در کشور گفت: در حوزه کیفیت دارو ضوابط بین‌المللی داریم که همه ملزم به رعایت آنها هستند. ما در راستای کیفیت با نهادهای بین‌المللی هم همکاری داریم. باید توجه کرد که هر دارویی برای ورود به بازار کشور ابتدا در آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو آزمایش شده و مطالعات بالینی مورد نیاز برایش انجام می‌شود. هیچ دارویی با حذف این فرآیندها وارد بازار نمی‌شود. خوشبختانه داروهای تولیدی ما از نظر کیفی امتحان خود را پس داده‌اند.

وی افزود: اگرچه ممکن است برخی بیماران به دارویی خاص پاسخگو نباشند که داروی دیگری برایشان جایگزین می‌شود، اما اگر برخی پزشکان به داروهای وارداتی تمایل دارند باید بگوییم که شرایط کشور به گونه‌ای نیست که بتوان به تمایل‌شان پاسخ داد.
 
 
کد مطلب : ۴۱۰۴
نام شما

آدرس ايميل شما