در نشست خبری سخنگوی وزارت بهداشت عنوان شد:
هشدار برای قاچاق معکوس دارو و شیرخشک در ماههای آینده
بررسی تورم بخش سلامت طی سالهای گذشته نشان میدهد که میزان این شاخص از تورم عمومی کشور بالاتر بوده است
تاریخ انتشار :
دوشنبه ۲۶ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۲۵
کد مطلب : ۲۲۷۲
به گزارش سالم خبر، وی سخنان خود را با ابراز خشنودی و اعلام خبری مبنی بر اینکه جایزهای هفته آینده در اجلاس سران در سازمان ملل به جمهوری اسلامی ایران و کمیته پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت ایران اهدا میشود آغاز کرد.
حریرچی در توضیح بیشتر در مورد این جایزه افزود: این جایزه به خاطر برنامه ملی پیشگیری از بیماری های غیر واگیر ایران است که در دولت یازدهم با همکاری چندین وزارتخانه تدوین و با امضای رئیس جمهوری ابلاغ و اجرا شد.
وی همچنین با بیان اینکه طی ماههای آتی احتمالا قاچاق معکوس دارو شیرخشک افزایش خواهد یافت، هشدارداد: دارو یا شیرخشک با دلار 4200 تومانی تهیه میشود، در حالیکه این موارد در کشورهای همسایه بین 3 تا 4 برابر قیمت دارند. مجبوریم داروهای گرانقیمت بیشتری داشته باشیم تا دلاری که سهم مردم ایران است، در خارج از کشور مصرف نشود.
حریرچی همچنین درباره تورم حوزه سلامت گفت: بررسی تورم بخش سلامت طی سالهای گذشته نشان میدهد که میزان این شاخص از تورم عمومی کشور بالاتر بوده است. تحلیل شاخصهای 25 سال گذشته نشان میدهد که تورم سلامت بیش از 40 درصد تورم کل کشور بوده و این موضوع مختص به کشور ما نیست. از سویی تغییرات سریع فناوریهای سریع سلامت و ظهور تکنولوژیهای گران و متنوع شدن خدمات درمانی و ضعف در سیاست گذاری و نظارت در برخی کشورها از جمله دلایل بالا بودن نرخ تورم سلامت ذکر میشود.
وی افزود: در سال 96 اختلاف بین تورم سلامت و تورم عمومی کشور به شدت کاهش یافت و با همکاری گروههای مختلف جامعه پزشکی و ارائه کنندگان و تامین کنندگان خدمات حوزه سلامت و سیاست گذاری و برنامه ریزی و نظارت مناسب، نسبت تورم سلامت به تورم عمومی کاهش یافته و فقط اختلاف 5 درصدی داشت. بررسی روند تورم در ماههای مختلف سال نشان میدهد که عمده افزایش قیمت و تورم ماهانه در چند ماه اول سال و به خصوص خرداد و تیر اتفاق میافتد،
حریرچی ادامه داد: امسال برای اولین بار، تورم ماهانه سلامت از فروردین تا خرداد نسبت به تورم عمومی کمتر بوده و این موضوع بی سابقه است. به طور مثال در فروردین تورم عمومی 0.8 و تورم سلامت 0.4 درصد بوده است. بر خلاف روند میانگین 40 درصدی در سالهای گذشته، طی ماههای اول امسال تورم سلامت کمتر از تورم عمومی بوده است.
سخنگوی وزارت بهداشت بیان کرد: اگر سال 91 و 92 که بحران ارزی اتفاق افتاد و حتی سالهای اول دهه 70 را بررسی کنیم، تورم بهداشت و درمان همراه و بیش از تورم عمومی افزایش یافته بود.
به گفته وی، علت این مساله این است که جامعه پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، پرستاری و تامین کنندگان دارو و تجهیزات پزشکی با درک صحیح و تحلیل درست از توان مالی مردم و بیمهها و دولت در مقطع کنونی با سیاستها و برنامههای دولت و وزارت بهداشت و بیمهها برای کنترل هزینهها از جمله عدم افزایش تعرفه جراحی، افزایش جزیی در حق ویزیت و افزایش 9 درصدی در سبد دارو و تجهیزات پزشکی، همکاری موثری داشتند و با وجود تاخیر در دریافتیهای حوزه سلامت، با متانت و همدلی به ارائه خدمت به مردم با تعرفههای قانونی مشغول بودند. من به عنوان نماینده وزارت بهداشت و بیمهها صمیمانه و فروتنانه از این همکاری موثر در کنترل قیمتها در حوزه سلامت تشکر میکنم.
کارنامه سه ماهه پزشکان
حریرچی همچنین در پاسخ به سوالی درباره ارائه کارنامه سه ماهه به پزشکان افزود: گاهی برخی اخبار منتشر میشود که 99 درصد جامعه هدف نیز این خبر را میگیرند و واکنشهایی به آن دارند.
وی اضافه کرد: در تمام دنیا ثابت شده که بازخورد دادن به جامعه پزشکی و داروسازی باعث میشود که در تجویزها معیارهای علمی روز دنیا رعایت شود. در حال حاضر درباره تجویز داروهای گرانقیمت و آنتی بیوتیکها به پزشکانی که بیش از حد تجویز می کنند، هم از لحاظ تعداد و هم از لحاظ نوع تجویز و گرانی و ارزانی،تذکر داده می شود اما کسانی که در قسمتی خارج از میانگین معقول تجویز کرده بودند، توضیحاتی ارائه کردند و گفتند که به طور مثال بیماران خاصی را ویزیت
سخنگوی وزارت بهداشت، ادامه داد: البته برخی پزشکان نسبت به تصحیح اقدام کردند. به طور مثال در یکی از بیمارستانهای سرطان، میانگین تجویز هر نسخه 800 هزار تومان بود و اساتیدی که رئیس بخش بودند زیر این میزان و میانگین تجویز داشتند البته برخی از همکاران نیز یک میلیون و 800 هزار تومان تجویز داشتند.
وی افزود: این اقدام یک کار مثبت است. مقالات متعدد بین المللی چاپ شده در مجلههای معتبر علمی در این زمینه وجود دارد که درباره تجویز منطقی دارو یکی از ابزارهای خوب، نشان دادن وضعیت کار به خود پزشکان است. در برخی کشورها این کارنامه در سامانه بیمارستان گذاشته میشود.
حریرچی ادامه داد: کارنامه پزشکان در سطوح مختلف ارائه میشود که قسمتی از طریق سازمان غذا و دارو، قسمتی از طریق معاونت درمان و قسمتی نیز در بیمارستانها ارائه میشود و البته سالهاست این کار در شبکههای بهداشت نیز در حال اجراست.
تولید قلمهای انسولین در کشور
حریرچی در این نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره تولید قلمهای انسولین توسط یک شرکت خارجی در ایران گفت: یکی از روشهایی که برای تولید دارو استفاده میشود، وارد کردن دانش فنی تولید دارو و تجهیزات مصرفی از کشورهای خارجی است. همچنین تلاش میشود بازار منطقه را نیز با استفاده از اعتبار بین المللی کشورها به دست بیاوریم. تجربه موفقی در این زمینه شکل گرفته که یکی از قراردادها درباره قلمهای انسولین بوده است. به علت شیوع دیابت و سختی فراوانی که برای کودکان و سالمندان وجود دارد، استفاده از این قلمهای انسولین است.
سامانه سیمای سرطان
معاون وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره راه اندازی سامانه سیمای سرطان از ابتدای مهر ماه، اظهار کرد: بیماران مبتلا به سرطان از خدمات خوبی در اکثر موارد بهره مند میشوند و در برخی مواقع مشکلاتی دارند. هدف این سامانه افزایش خدمت رسانی به مردم و فراهم کردن تسهیلات بیشتر برای مردم و پزشکان است.
وی با اشاره به سامانه شیرخشک نیز گفت: درباره شیر خشک های متابولیکی تبلیغات چندانی انجام نشده است. سامانهای که در این رابطه
حریرچی گفت: سامانههایی که برای افزایش کیفیت و کنترل هزینه است اثربخش خواهد بود. در درمان بیماران سرطان یکی از اشکالات لیست دارویی این است که میگویند یک داروی ضد سرطان برای سرطان بانوان برای مرحله مشخصی پذیرفته شده است. گاهی مقالهای برای برخی سرطانهای دیگر نیز وجود دارد که فلان دارو در کشور مبدا استفاده نمیشود به هر حال روشهایی که به شفاف سازی و راحتی بیمار و مشخص بودن تعداد داروی توزیعی است در زمینه کنترل هزینه موثر است.
کمبود داروهای بیهوشی و لغو اعمال جراحی
معاون وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره کمبود داروهای بیهوشی و اظهارنظرهایی درباره لغو اعمال جراحی به این علت، اظهار داشت: برخی افراد قصد ایجاد اضطراب و نا امیدی دارند. برخی رسانهها نیز به دلایل مختلف، اختلافاتی دارند و هر وقت موضوعی پیش میآید، انتقاداتی انجام میدهند. از انجمنهای علمی پزشکی انتظار میرود که به این موارد دقت کنند.
وی با بیان اینکه گاهی ممکن است یک یا دو عمل جراحی لغو شده باشد، افزود: در تیر امسال ۴۵۴ هزار و ۶۱۵ عمل جراحی در بیمارستانهای کشور انجام شده است. قاعدتا این بیماران با جادو بیهوش نشدند و این کار با داروی بیهوشی انجام شده است.
حریرچی ادامه داد: آمار عفونتهای بیمارستانی ثبت میشود و باید پرسید آیا نسبت به روند سالهای گذشته، یک درصد افزایش بیماریهای عفونی در بیمارستانها داشتیم یا خیر. این در شرایطی است که افراد با سابقه و شریف در این زمینه صحبت میکنند اما برخی از این صحبتها مبنای کارشناسی ندارد و مردم را دچار کم اعتمادی میکند. در شرایطی هستیم که به آرامش نیاز داریم و ممکن است مردم از هر اتفاقی نگران شوند.
مراقبتهای تغذیهای از کودکان
معاون وزیر بهداشت در ادامه این نشست خبری درباره
ممنوعیت فروش فلافل و چیپس در بوفههای مدارس
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه در پاسخ به سوالی درباره اینکه فروش کدام یک از مواد غذایی در بوفههای مدارس ممنوع است، گفت: فروش انواع نوشابههای گازدار و نوشیدنیهای مالت، انواع پفک، یخمک، آدامس، سوسیس، کالباس، سالاد اولیه، چیپس، انواع لواشک و آلو و آلوچه فلهای و بدون بسته بندی بهداشتی، آب نباتهایی که به دندان میچسبند، فلافل و بستنی یخی در بوفههای مدارس ممنوع است.
وی افزود: تفاهمنامهای با وزارت آموزش و پرورش در زمینه بوفه مدارس وجود دارد و اگر تخلفی اتفاق افتاد باید به مدیران مدارس یا حتی سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت اطلاع داده شود.
تخلف در حوزه دارو بسیار پایین است
حریرچی در ادامه این نشست خبری گفت: بازدید میدانی یکی از نهادهای قضایی از قوه قضاییه نشان داد که در مقایسه با سایر صنفها، تخلف در حوزه دارو بسیار پایین است، اما باید توجه کنیم که حتی یک مورد تخلف نیز غیر قابل قبول است.
وی با بیان اینکه کمبودهای دارویی به صورت روزانه رصد میشود، اظهار داشت: این طور نیست که یک دارو در بازار به هیچ عنوان وجود نداشته باشد. به طور مثال وارفارین یک داروی مورد استفاده شایع است و باید در همه داروخانهها وجود داشته باشد. وقتی تولید کننده دچار مشکل میشود یا با کمبود مواجه میشویم، مجبوریم دارو را در برخی داروخانههای دولتی یا داروخانههای بزرگ توزیع کنیم.