دانشگاه علوم پزشکی مازندران هشدار داد :
مازندران وارد « تله جمعیتی » شد
تاریخ انتشار :
دوشنبه ۲ خرداد ۱۴۰۱ ساعت ۱۴:۰۸
کد مطلب : ۱۲۲۷۴
به گزارش سالم خبر، سید محسن سلیمانی مدیر سلامت، جمعیت و خانواده دانشگاه علوم پزشکی مازندران در نشست قرارگاه رسانه ، سلامت و جوان در ساری افزود : در زمان حاضر مازندران به دلیل کاهش روزافزون فرزندآوری در تله جمعیتی قرار گرفته و میزان نرخ رشد سالمندی در استان پنج برابر زادآوری است.
وی با بیان این که اکنون از مجموع جمعیت بیش از سه میلیون و ۲۸۳ هزار نفری استان طبق نتایج آخرین سرشماری حدود ۵۰۰ هزار نفر سالمند هستند ، گفت: مازندران در حال حاضر رتبه نخست پیری جمعیت را در میان استان های کشور دارد.
سلیمانی توضیح داد : از سال ۱۳۹۴ تا سال ۱۴۰۰ تعداد موالید در استان با ۳۵ درصد کاهش از ۴۶ هزار و ۴۶۶ نفر به ۳۰ هزار و ۲۰۳ نفر رسید و میزان باروری کلی هم در استان در این دوره زمانی از ۱.۵ به ۱.۲ کاهش یافت.
وی با بیان این که میزان باروری عمومی در استان در سال ۱۴۰۰ به کمتر از ۳۰ در یکهزار تولد برای خانمهایی که در سن باروری هستند، کاهش یافت ، گفت : این رقم در سال ۱۳۹۰ طبق آمار ثبت احوال ۵۰ در یکهزار تولد بود.
مدیر سلامت، جمعیت و خانواده دانشگاه علوم پزشکی مازندران از آنچه که کم رغبتی برای اجرای قانون جوانی جمعیت نامید ، انتقاد کرد و اظهار داشت : با وجود تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در مجلس شورای اسلامی اما به معنای واقعی دستگاههای اجرایی رغبت چندانی برای اجرای دقیق این قانون ندارند و در این بین اصحاب رسانه با افزایش آگاهی از قوانین افزایش جمعیت و سیاست های تشویقی آن، نسبت به پیگیری وعده های مسوولان و مصوبات مجلس شورای اسلامی در ارتباط با افزایش زادآوری بیش از پیش در تلاش باشند.
اگر چه مازندران طبق نتایج آخرین سرشماری نفوس و مسکن که سال ۹۵ برگزار شد سه میلیون و ۲۸۳ هزار نفر جمعیت داشت و نرخ رشد جمعیتش هم حدود ۱.۵ درصد بود ولی نگاهی به نتایج چهار دوره سرشماری در استان از سال ۶۵ به بعد حاکی است که این استان همواره با کاهش نرخ رشد جمعیت و افزایش سالمندی بویژه در روستاها که کانون تولید و محور اقتصاد و تولید ثروت استان به شمار می رود ، مواجه بوده است.
طبق گزارشهای رسمی مرکز آمار ایران نرخ رشد جمعیت در مازندران طی سه دهه گذشته همواره از میانگین کشوری کمتر و از دغدغههای برنامهریزان استان بوده است. به عنوان نمونه طی نخستین سرشماری جمهوری اسلامی در سال ۱۳۶۵، نرخ رشد جمعیت در کشور ۳.۹ درصد و در استان مازندران ۳.۷ درصد و در سرشماری سال ۱۳۹۵، نرخ رشد جمعیت در کشور به ۱.۷ درصد و در استان مازندران به ۱.۳ درصد تنزل پیدا کرد.
همچنین طبق اعلام دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور، مازندران با ۱۳.۲۶ درصد جمعیت سالمند پس از استان گیلان اکنون در زمره پیرترین استان جمعیتی کشور به شمار میرود
کارشناسان یکی از دلایل اساسی در کاهش نرخ زادآوری در استان سوای موضوعات اقتصادی، معیشتی و فرهنگی را مسئله آسیبهای اجتماعی و افزایش طلاق و کاهش ازدواج در بین جوانان می دانند چرا که طی سالهای ۱۳۸۷ تا سال۱۴۰۰ تعداد موارد ازدواج در مازندران در مقایسه با مدت مشابه ۱۳ سال قبل آن ۴۴.۸ دهم درصد کاهش و میزان طلاق هم در این مدت ۵۴.۳ دهم درصد افزایش یافته است.
همچنین متوسط سن خانمها و آقایان در مازندران در زمان ازدواج اکنون به ترتیب حدود ۲۷ و ۳۱سال رسیده در حالی که این رقم در کشور به ترتیب ۲۵ و ۲۹ سال است. این آمار به زبان عامیانهتر بدین معنا است که متوسط سن ازدواج در استان ۲ سال از میانگین کشوری بالاتر است. سن ازدواج در سال ۱۳۹۰ در استان برای آقایان و خانم ها به ترتیب ۲۶ و ۲۱ سال بود.