ادغام و واگذاری شرکتهای دارویی تنها تغییر مالکیت و جابهجایی ناکارآمدی است
محسن پرورش، کارشناس سرمایه گذاری و پژوهشگر اقتصادی
تاریخ انتشار :
يکشنبه ۱۴ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۳۰
کد مطلب : ۱۸۴۴
در واقع این 18 شرکت، طی سال های 89 تا 95 به طور مستمر، حدود 1100 میلیارد تومان ارزش اقتصادی از دست داده اند و این در حالی است که برخی از صاحب نظران یکی از راه های نجات و رفع مشکلات صنعت داروسازی کشور را ادغام شرکت های کوچک در شرکت های بزرگ
حال سوال اینجاست که بر سر سرمایه های شخص حقیقی یا حقوقی ای که برخلاف منطق اقتصادی عمل می کند، چه خواهد آمد؟ منطقی که حکم می کند سرمایه گذار زمانی در یک صنعت یا شرکت سرمایه گذاری کند که شرکت یا صنعت مذکور حداقل طی مدتی ارزش اقتصادی خلق کرده باشد.
محسن پرورش، کارشناس سرمایه گذاری و پژوهشگر اقتصادی در این باره به سالم خبر گفت: ادغام یا تملک به یک دلیل محوری انجام میشود، کسب سود اقتصادی. آنچه که در محافل از ادغام و تملک به عنوان راه حلی برای ظرفیت مازاد صنعت دارو صحبت میشود همین نکته نخست را نادیده میگیرد.
وی افزود: صنعت دارو مانند بسیاری از صنایع دیگر تحت حاکمیت هلدینگهای دولتی، دچار ظرفیت مازاد و مخرب ارزش اقتصادی است؛ یعنی تعدادی از شرکتها اساسا منطق اقتصادی برای موجودیت خود ندارند
پرورش گفت: این استراتژی تاثیری در کاهش ظرفیت اضافی صنعت یا افزایش کارآمدی آن ندارد بلکه در واقع، تنها تغییر مالکیت واحدهای مازاد و جابجایی ناکارآمدی است.
وی تاکید کرد: در هر استراتژی M&A آنچه که فروخته و خریده میشود کارآمدی، تخصص، شایستگی محوری، برتری رقابتی و امثال اینها است یا در حقیقت، تغییر چینش سرمایههای یک صنعت اعم از مشهود یا نامشهود است تا این باز چینش بر اساس هم خوانیهای استراتژیک، به ایجاد ارزش افزوده نهائی بیشتر از جمع هر یک از اجزاء آن به تنهائی و پیش از ادغام منجر گردد.
پرورش با بیان اینکه از دلایل دیگر موضوعیت نداشتن ادغام و تملک در صنعت داروی
این کارشناس سرمایه گذاری افزود: حوزه جغرافیائی فعالیت و برتری فروش یک شرکت میتواند دلیل دیگری برای ادغام و تملک باشد که به خاطر ضعف صادراتی صنعت این ویژگی پر ارزش نیز وجود ندارد.
وی تاکید کرد که شاید برخی شرکتها در تولید برخی از گروههای دارویی مانند آنتی بیوتیکها بازیگران اصلی صنعت باشند اما، این به تنهائی دلیلی برای ادغام نمیشود مگر به شرط سودآور بودن کنونی آن و یا پتانسیل سودآوری در صورت تغییرات مدیریتی و سازمانی که من چنین وضعیتی را در ایران در ذهن ندارم.
پرورش گفت: تغییر مدیریت
وی افزود: در حالی که آنچه در برخی مصاحبههای مسوولین دولتی یا حتی نمایندگان مجلس شورای اسلامی شنیدهایم، شرط برای حفظ تمام نیروهای سازمان مورد خصوصی سازی بوده است. این شرط چنان غیر عملی است که اساسا ادغام و تملک را از موضوعیت ساقط میکند.
این کارشناس سرمایه گذاری تاکید کرد: به هر روی، استراتژیهای ادغام و تملک به میزان محدودی میتوانند در این صنعت موضوعیت پیدا کرده و به بهبود آن کمک کنند اما، این میزان خیلی کمتر از آن است که تصور میشود.