مسعود یونسیان، استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با سالمخبر:
دسترسی به واکسن داخلی در خوشبینانهترین زمان تابستان است
تاریخ انتشار :
سه شنبه ۳۰ دی ۱۳۹۹ ساعت ۱۷:۲۰
کد مطلب : ۸۸۹۵
سالمخبر: واکسن کرونا از طریق کووکس قرار است طی 100 روز آینده برای واکسیناسیون کارکنان بهداشت و درمان کشورهای جهان از جمله ایران توزیع شود.
مسعود یونسیان، استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با سالمخبر در خصوص توزیع واکسن توسط کووکس گفت: روز جمعه طی نشست خبری سازمان جهانی بهداشت (که هفتهای دوبار برگزار می شود) گفته شد که طی ۱۰۰ روز واکسن لازم برای واکسیناسیون پرسنل ارائهدهنده خدمات بهداشتی در کلیه کشورهای دنیا توسط کووکس توزیع خواهد شد. این موضوع، هدف فعلی سازمان جهانی بهداشت برای توزیع واکسن از طریق کووکس است. پرسنل ما نیز جز افرادی هستند که در اولویت دریافت واکسن قرار میگیرند زیرا طی خدماترسانی احتمال ابتلای آنان و آلودگی دیگران بسیار زیاد است.
مسعود یونسیان، استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با سالمخبر در خصوص توزیع واکسن توسط کووکس گفت: روز جمعه طی نشست خبری سازمان جهانی بهداشت (که هفتهای دوبار برگزار می شود) گفته شد که طی ۱۰۰ روز واکسن لازم برای واکسیناسیون پرسنل ارائهدهنده خدمات بهداشتی در کلیه کشورهای دنیا توسط کووکس توزیع خواهد شد. این موضوع، هدف فعلی سازمان جهانی بهداشت برای توزیع واکسن از طریق کووکس است. پرسنل ما نیز جز افرادی هستند که در اولویت دریافت واکسن قرار میگیرند زیرا طی خدماترسانی احتمال ابتلای آنان و آلودگی دیگران بسیار زیاد است.
وی همچنین افزود: در این جلسه همچنین اشاره شد که با توجه به زیرساختهای متفاوت کشور ها از نظر زنجیرهی سرد و امکانات و تجهیزات مورد نیاز برای حمل و تزریق واکسن، گزینههای متعددی برای کشورها فراهم خواهد شد تا بتوانند مناسبترین گزینه با شرایط خودشان را انتخاب و دریافت کنند ؛ لذا، امور دیگر مربوط به تامین واکسن به تلاش کشورها برای هماهنگی های لازم به منظور دستیابی به این واکسن ها وابسته است.
وی با اشاره به اینکه اعلام شده واکسن تولید داخل زودتر از تابستان به دست مردم نمیرسد، مطرح کرد: این امر منطقی است زیرا حتی اگر فاز دو و سه کارآزمایی بالینی هم موفقیتآمیز باشد، فاز سه آن دو تا سه ماه زمان میبرد. این در حالیست که ما هنوز در فاز یک قرار داریم؛ این زمان بهترین و خوش بینانهترین حالت است. اگر هرسه فاز انجام شود و نتیجه مطالعات هم مثبت باشد آن زمان میتوانیم جهت تولید انبوه واکسن یا واکسن های مناسب اقدامات لازم را انجام دهیم .
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران همچنین افزود: این احتمال وجود دارد که همزمان با اجرای مراحل مطالعاتی، مراحل اولیه تولید هم انجام شود و یا حتی تولید انبوه واکسن بعد از تایید فاز دوم کارآزمایی بالینی می تواند شروع شود (کاری که دیگر شرکت ها هم در دنیا انجام داده اند) تا اگر واکسن موفقیت آمیز بود و در کمیتههای مربوطه مجوز را دریافت کرد بخش قابل توجهی از مراحل تولید واکسن نیز انجام شده باشد. البته، این خطر وجود دارد که اگر واکسن های مربوطه کارآیی و ایمنی لازم را دارا نباشند، همه هزینههای صرف شده نیز از بین برود.
یونسیان با بیان اینکه در امر اعمال محدودیتها گره کوری وجود دارد، عنوان کرد: این گره کور از ابتدا و بارها توسط اینجانب اعلام شده اما تا به حال پاسخی به آن داده نشده است. ما نمیتوانیم افرادی که در کسب و کاری هستند را به مدت نامعلومی از فعالیتشان محروم کنیم و در قبال آن نیز هیچ هزینهای به عنوان جبران خسارات (حداقل بخشی از خسارات) به آنان پرداخت نکنیم.
وی در ادامه گفت: بازگشایی تالارها در این شرایط عاقلانه نیست اما اینکه بخواهند بسته بمانند مستلزم آن است که خساراتی که متحمل میشوند توسط مسئولین تامین شود. ما نمیتوانیم به آنان بگوییم که فعالیتهایشان را کلا تعطیل کنند؛ زیرا آنان نیز هزینه هایی از قبیل حقوق پرسنل، اجاره مکان، و تعهدات مالی از قبیل وام و هزینههایی دارند که چنانچه مورد حمایت لازم قرار نگیرند، تعطیلی فعالیت های شان مفهوم عملی پیدا نمی کند.
این استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره محدودیت تردد بعد از ساعت ۹ شب تصریح کرد: به نظر من در اینکه بگوییم تا ۹ شب هیچ اتفاقی رخ نمیدهد و پس از آن ممکن است مشکلی رخ دهد منطقی وجود ندارد. تصور من این است که این محدودیت، الگویی از کشورهای غربی است زیرا آنان، زندگی شبانه دارند و ممکن است تحت تاثیر مصرف مشروبات الکلی یا داروهای روانگردان، احتمال انتقال آلودگی خیلی بالاتر از حالت عادی باشد. اینکه احتمال ابتلا در جوامع ما نیز بعد از ساعت ۹ به طور قابل ملاحظه ای بیشتر از قبل از آن باشد منطقی برای را برای آن پیدا نمیکنم. به عبارت دیگر، فعالیتهای دیگری هستند که به مراتب اهمیت بیشتری در انتقال ویروس دارند ولی در عمل نادیده گرفته شدهاند.
یونسیان با اشاره به اینکه بازگشایی فعالیتهای عمومی باید دستهبندی شوند، گفت: باید کلیه فعالیتها را از دو وجه احتمال انتقال بیماری و تاثیر منع فعالیت بر اقتصاد فرد و جامعه در یک جدول دوبعدی قرار دهیم و فعالیتهایی که بر اقتصاد فرد و جامعه تاثیر چندانی ندارند اما از طرفی اثر سوء بالایی در انتقال بیماری داشته باشند، محدود شوند و فعالیتهایی که بر انقال بیماری تاثیر چندانی ندارند با نگاه به شرایط روز اجازه فعالیت داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه بازگشاییها باید مرحله به مرحله باشند، تصریح کرد:میان هر بازگشایی باید حداقل دو هفته فاصله گذاشته شود تا تاثیر بازگشایی بر روند بیماری مشاهده شود.اجرای محدودیت ناگهانی و بازگشایی ناگهانی برای تعداد متعددی فعالیت، اقدامی غیر قابل توجیه و غیر علمی به شمار میرود. اگر با شروع و همزمانی فعالیت مدارس، دانشگاهها، تالارها، اماکن مذهبی و فرهنگی، . . . شاهد شعلهور شدن بیماری باشیم، مشخص نمیشود که بازگشایی کدام فعالیت باعث شعلهور شدن مجدد بیماری شده است. در حالی که اگر مرحله به مرحله این کار را انجام میدادیم، متوجه میشدیم که کدام فعالیت را باید مجددا محدود کنیم تا انتشار بیماری کنترل شود.
این استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه مطرح کرد: نکات ذکر شده در گذشته نیز توسط کارشناسان سازمان بهداشت جهانی بارها اعلام شده من نیز بارها این نکات را یادآور شدهام اما اینکه چرا عملیاتی نمیشود من اطلاعی ندارم، شاید دلایل و محدودیتهایی وجود دارد که مسئولین محترم اجرایی کشور بهتر از آن ها مطلع باشند.