تجویز MRI بی مورد موجب تشخیص بیماری می شود
تاریخ انتشار :
دوشنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۵۲
کد مطلب : ۳۲۲۱
سالم خبر: یک متخصص مغز و اعصاب گفت: برای بررسی همه دردهای مفصلی مانند کمردرد نیاز به MRI نیست و بیمارانی که اصرار به انجام این پرتونگاری دارند، گاهی موجب تشخیص اشتباه و طولانی تر شدن روند درمان خود میشوند.
به گزارش سالم خبر، محمد جعفری به ایرنا گفت: بسیاری از افرادی که دچار کمردرد می شوند، اغلب با درمانهای ساده بهبود می شوند ولی برخی از بیماران بدون توجه به توصیههای پزشک معالج خود، تقاضای انجام MRI دارند که البته همین امر باعث صرف هزینه های زیاد می شود و گاهی خطای تشخیص را بالا میبرد.
وی تصریح کرد: تصویربرداری MRI یک ابزار قدرتمند تشخیصی است ولی در عین حال انجام آن برای هر کمردردی میتواند به عنوان یک چاقوی دولبه عمل کند و به جای کمک کردن به پزشک باعث تشخیص و درمان اشتباه شود، چراکه MRI می تواند ناهنجاری های زیادی را در ستون فقرات نشان دهد که می تواند هیچ ربطی به منبع درد نداشته باشد.
جعفری ادامه داد: کمردرد ممکن است دردی طولانی مدت و پایدار یا ناگهانی و شدید باشد، کمردرد حاد به طور ناگهانی اتفاق می افتد و معمولا از چند روز تا چند هفته طول می کشد. اگر بیش از سه ماه طول بکشد، کمردرد مزمن نامیده می شود.
به گفته وی، مصرف داروهای ضد درد و استراحت می تواند برای رفع کمردرد کمک کننده باشد. با این حال، ماندن در رختخواب بیش از یک یا دو روز می تواند وضعیت فرد را بدتر کند.
جعفری اظهار داشت: اگر یکصد فرد میانسال، را که هیچ شکایتی از درد کمر ندارند، تحت MRI قرار دهند، حدود یک سوم از این افراد به احتمال زیاد یافته غیرطبیعی در MRI دارند که میتواند شامل بیرون زدگی دیسک یا آرتروز مفاصل باشد، در حالی که خود آنها ممکن است تا پایان عمر بدون هیچ درد و مشکلی به طور طبیعی به زندگی خود ادامه دهند.
این پزشک اضافه کرد: اگر بیماری با درد کمر را تحت MRI قرار دهیم، به احتمال فراوان میتوان یافتههای متعددی نظیر بیرون زدگی دیسک و حتی آرتروز را در آن دید که این امر می تواند باعث تشخیص اشتباه منبع درد و حتی در برخی موارد اقدام جراحی غیرضروری شود به همین دلیل توصیه می شود تا زمانی که پزشک معالج تشخیص نداده است، بیماران تقاضای پرتونگاری MRI یا هر آزمایش غیرضروری دیگر را نکنند.
وی با بیان اینکه کمردردهای خاصی نیازمند MRI هستند، افزود: درد کمری که با علائمی از قبیل کاهش وزن، کاهش اشتها، تب و لرز همراه باشد، به طور حتم باید برای تشخیص دقیق تر از MRI بهره برد چراکه این درد کمر میتواند نشان دهنده عفونت یا تومور باشد. همچنین درد کمری که 3 تا 6 ماه طول کشیده و پاسخ مناسب به درمان نداده است یا درد کمری که با انتشار به اندامهای تحتانی که به چهار هفته درمان دارویی و استراحت و فیزیوتراپی پاسخ نداده است، باید برای تشخیص بهتر از MRI استفاده کرد.
جعفری افزود: کمردرد ممکن است علت های مختلفی داشته باشد، پوکی استخوان از عوامل این عارضه است، در واقع بافت سفت و سخت استخوانها حالتی پوک به خود میگیرد و استخوان به راحتی میشکند.
وی ادامه داد: پس از شکسته شدن هم ترمیم بافت به سختی میسر است، پوکی استخوان گاهی با ترک خوردگیهایی همراه است که شخص متوجه نمی شود، ولی همین ترک خوردگی ها باعث خم شدن ستون فقرات و کوتاهی قد و درد در کمر می شود. اگر شخص در قسمت میانی یا پایینی ستون فقرات درد دارد، باید تحت درمان قرار گیرد تا با استفاده از دارو از گسترش بیماری جلوگیری شود.
به گفته این متخصص مغز و اعصاب، رتریت یا ورم مفاصل نیز دردهایی شبیه به کمردرد دارد و فشار زیادی به کمر وارد می کند.
جعفری افزود: علاوه بر کمردرد علائم دیگری مثل تورم، خشک و سفت شدن و درد مفاصل نیز از علائم این بیماری است، دلیل آن هم از بین رفتن غضروف بین مفاصل است که مثل بالشتکی باعث حرکت لغزان استخوان های به هم پیوسته می شود، با از بین رفتن این غضروف بالشتک مانند استخوانها به هم برخورد میکنند و درد و تورم ایجاد میشود.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس آمار بین المللی حدود 80 درصد افراد در دوران زندگی خود حداقل یک مرتبه به علت کمردرد به پزشک مراجعه کردهاند که میتواند علت هایی نظیر ضایعه ستون فقرات، گرفتگی ماهیچهها و تاندون، رباطها، فاسیا، مفاصل بین مهرهای، اعصاب نخاعی، عروق خونی و طناب نخاعی باشد که هر یک شیوه درمانی متفاوتی دارد به همین دلیل تاکید میشود در روند درمان، بیماران با تقاضای آزمایشهای گوناگون فرآیند معالجه را دچار اخلال و طولانی نکنند.