۰

حمایت از تولید دارو نباید منجر به قطع واردات داروها شود؛ بازار بی‌رقیب پیشرفت ندارد

تاریخ انتشار :
دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۱۳:۲۰
کد مطلب : ۱۸۰۹۰
حمایت از تولید دارو نباید منجر به قطع واردات داروها شود؛ بازار بی‌رقیب پیشرفت ندارد
سالم‌خبر: وقتی واردات دارویی به دلیل تولید مشابه در کشور ممنوع می‌شود در واقع امکان قیاس و رقابت از بین می‌رود. به همین دلیل تولیدکننده هیچ‌گاه به ارتقای کیفی محصولی که تولید می‌کند فکر نمی‌کند و همچنان همان روش‌های قدیمی و کهنه را در پیش می‌گیرد در حالی که صنعت دارو در کل دنیا در حال تحول است.
 
انحصاری کردن بازار دارو قطعاً نتیجه‌ای جز آنچه بر سر بازار خودرو آورد نخواهد داشت. بسیاری از کارشناسان این حوزه معتقدند وقتی هیچ کالای وارداتی‌ای برای رقابت وجود نداشته باشد خواه‌ناخواه امکان مقایسه از بین می‌رود و کیفیت روزبه‌روز پایین‌تر می‌آید.
 
از یک سو در شرایطی بر تولید داروی داخلی اصرار می‌شود که هیچ خبری از تولید داروهای جدید نیست و از سوی دیگر تولید دارو در دنیا به‌خصوص داروی بیماران خاص به صورت لحظه‌ای در حال دگرگونی و پیشرفت است. به سبب همین ممانعت‌ها صنعت دارویی ما از قافله پیشرفت‌ها نیز عقب مانده است.

سیاست‌گذاری اشتباه در حوزه دارو به ضرر بیماران تمام می‌شود
احمد قویدل، مشاور مدیرعامل انجمن بیماران هموفیلی، دراین‌باره می‌گوید: «متاسفانه وقتی بحث پایین بودن کیفیت یا اثربخشی
داروهای داخلی پیش می‌آید هیچ‌کس به دلایل بروز این اتفاق توجه نمی‌کند. مسئولان تکذیب می‌کنند و بیماران هم دنبال دارویی هستند که رنج بیماری‌شان را کم کند.»
 
او می‌افزاید: «مشکلی که ما سال‌ها با آن دست به گریبان هستیم نبود نظارت سازمان غذا و دارو بر داروها بعد از تولید است. در واقع تولیدکننده تا زمانی تحت نظارت است که مجوز تولید برایش صادر نشده اما همین که مجوز صادر شد دیگر نظارتی بر تولید انبوه دارو صورت نمی‌گیرد.»
 
قویدل توضیح می‌دهد: «به همین علت است که داروهای ساخت داخل برخی مواقع اثربخش هستند و در مواقع دیگر هیچ تاثیری ندارند و باعث اعتراض بیماران می‌شوند.»
 
باید حداقل 15 درصد بازار دارویی کشور را به واردات اختصاص دهیم
مشاور مدیرعامل انجمن بیماران هموفیلی در بخش دیگری از صحبت‌های خود می‌گوید: «ما هر بازاری را که در کشور انحصاری کنیم در واقع باعث پایین آمدن کیفیت تولید داخل شده‌ایم؛ اما وقتی امکان مقایسه باشد، تولیدکننده تلاش می‌کند بهترین محصول را به بازار عرضه کند و با کالای مشابه وارداتی رقابت سالم داشته باشد.»

قویدل ادامه می‌دهد: «ما حتی اگر در زمینه تولید تمام داروها
به خودکفایی برسیم باز هم باید 10 تا 15 درصد از بازار دارویی خود را به واردات دارو اختصاص دهیم.»

او اضافه می‌کند: «وقتی ما واردات دارویی را به دلیل تولید مشابه در کشور ممنوع می‌کنیم در واقع امکان قیاس را از بین می‌بریم. به همین دلیل تولیدکننده هیچ‌گاه به ارتقای کیفی محصولی که تولید می‌کند فکر نمی‌کند و همچنان همان روش‌های قدیمی و کهنه را در پیش می‌گیرد در حالی که صنعت دارویی در کل دنیا در حال تحول است و بسیاری از داروهایی که زمانی استفاده از آنها برای بیماران سخت بود حالا به‌راحتی قابل استفاده هستند و اثربخشی بیشتری هم دارند.»

بازار بی‌رقیب دارو خالی از اعتماد و پیشرفت می‌شود
احمد قویدل در ادامه می‌گوید: «وقتی تولیدکننده هیچ انگیزه‌ای برای بهتر کردن کیفیت نداشته باشد- البته تنها دلیل این مساله نمی‌تواند بی‌رقیب بودن باشد که عواملی مانند نبود نقدینگی، بدهی‌های کلان دولت و بیمه‌ها به شرکت‌های تولیدکننده دارو و... نیز از دیگر دلایل این اتفاق هستند- کم‌کم اعتماد مصرف‌کننده را از دست می‌دهد. از سوی دیگر بازار بی‌رقیب هیچ‌گاه پیشرفت نمی‌کند.»

او ادامه می‌دهد: «این روش‌ها نه‌تنها
باعث صرفه‌جویی در مصرف ارز و انرژی و... در کشور نمی‌شود که حتی عاملی برای هدررفت هم خواهد بود. مساله تولید دارو در دنیا به دو دسته تقسیم می‌شود: داروهایی که برای مصرف عموم است و داروهایی که برای بیماران خاص و نادر ساخته می‌شود.»

قویدل توضیح می‌دهد: «در دنیا برای ساخت دسته دوم داروها تقسیم وظایف کرده‌اند. به این ترتیب که هر کشوری ساخت یکی از این داروها را بر عهده دارد و تمرکز خود را بر بالا بردن کیفیت و همچنین به‌روز کردن دانش خود دراین‌باره صرف می‌کند. اینکه ما در کشور خود دارو تولید کنیم کار بسیار خوبی است چون حداقل دسترسی بیماران به دارو راحت‌تر می‌شود اما اگر بخواهیم به این روند ادامه بدهیم مشکلات صدچندان خواهد شد.»

شرکت‌های تولیدکننده دارو بدقولی می‌کنند
مشاور مدیرعامل انجمن بیماران هموفیلی در پایان می‌گوید: «همین الان مشکلات تامین ارز و مواد اولیه برای بسیاری از شرکت‌های تولیدکننده دارو به یک بحران تبدیل شده و به همین دلیل آنها نمی‌توانند تعهدات و محصولات خود را به‌موقع به دست داروخانه‌ها برسانند و در واقع با این اوضاع دسترسی بیماران به دارو هم دیگر میسر نخواهد بود.»/تجارت نیوز
کد مطلب : ۱۸۰۹۰
نام شما

آدرس ايميل شما