محمد رئیسزاده، رییس کل سازمان نظام پزشکی:
تلاش کنیم حداقل جمعیت زنده را بدون دلیل از دست ندهیم
سه استان بیخیال فرزندآوری شدهاند
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ ساعت ۱۵:۳۳
کد مطلب : ۱۷۹۲۵
سالمخبر: رئیس کل سازمان نظام پزشکی با بیان اینکه وضعیت رشد جمعیت در کشور مطلوب نیست، از وجود شرایط بحرانی در سه استان کشور خبر داد.
محمد رئیسزاده، در دومین کنگره کشوری چالشهای بالینی زایمان، اظهار کرد: در حال حاضر، آمار مرگ و میر مادران باردار در کشور ۱۸ در صد هزار است که یکسوم پیشبینیهای جهانی را شامل میشود. در حال حاضر، ما بین ۲۰ تا ۲۵ مرگ و میر مادران باردار به ازای هر صد هزار تولد داریم که این خود یک افتخار برای جامعه پزشکی کشور است که توانستهایم این عدد مهم را تا این حد کاهش دهیم و جزء کشورهای برتر در دنیا باشیم.
وی افزود: متأسفانه، قدر جامعه زنان و زایمان بهطور شایسته درک نمیشود و مسئولین باید در نوع نگاه خود به جامعه پزشکی تجدید نظر کنند. دو پیشفرض غلط در محاسبات مسئولین ما وجود دارد که باعث ایجاد برداشتهای اشتباه از وضعیت جامعه پزشکی شده است. یکی اینکه وضعیت پزشکان خوب است و پیشفرض دوم اینکه افزایش تعرفهها معادل افزایش دستمزد جامعه پزشکی است. این اشتباه همچنان ادامه دارد. حتی در شورای عالی بیمه سلامت، یکی از همکاران افزایش تعرفه را معادل افزایش دستمزد در نظر میگیرد.
رئیس سازمان نظام پزشکی ادامه داد: برای کسانی که برای جامعه پزشکی تصمیمگیری میکنند، این حجم از اشتباه غیرقابل تصور است و بهنظر
رئیسزاده گفت: از سال ۱۳۹۰ تا به امروز، حقالزحمه پزشکان از ۳۶ هزار تومان به ۸۱ هزار تومان افزایش یافته است، یعنی کمتر از سه برابر، در حالی که حداقل حقوق کارگری ۲۳ برابر افزایش داشته است. این آمار نشاندهنده وضعیت بحرانی است. در حوزه ویزیت نیز وضعیت بدتر است. بهطور میانگین در دنیا، ایران رتبه ۱۰۲ را در زمینه ارزش ویزیت پزشکی دارد. در حالیکه ارزش ویزیت در کشورهای اطراف ایران بین هفت تا ده دلار است. این وضعیت به دلیل دو محاسبه غلط در محاسبات مسئولین است که موجب فشار به سلامت کشور میشود. وقتی حقالزحمه یک زایمان یا سزارین عددی ناچیز باشد، چگونه میتوان انتظار داشت که کیفیت خدمات به درستی حفظ شود؟
وی بیان کرد: بیش از ۹۵ درصد از زایمانها در ایران به شرایط بهداشتی دسترسی دارند و رشد علمی در حوزه زنان و زایمان اعجابانگیز است. در سال ۱۳۶۲، تعداد متخصصان زنان کشور ۷۷۴ نفر بود، اما اکنون این تعداد به بیش از ۲۳ هزار نفر رسیده است. این دستاوردی بزرگ برای جامعه پزشکی است، اما متأسفانه همچنان مورد ظلم
وی در ادامه با بیان اینکه باید رشته زنان و زایمان، را بهطور ویژه مورد توجه قرار دهیم، گفت: اگر جوانی جمعیت برای ما اهمیت دارد، باید این مسئله را بهطور خاص مورد توجه قرار دهیم و از بودجههای دیگر آن را تقویت کنیم. ما باید کاری کنیم که مادران این سرزمین، بارداری و زایمان را بهعنوان یک فرایند شاداب و خوشایند تجربه کنند. گام اول این است که مادران برای بارداری رغبت پیدا کنند. باید برای متخصصین زنان و زایمان انگیزه ایجاد شود و تعرفهها و حقوق آنها بهدرستی دیده شود. اگر در حوزههای دیگر نمیتوانیم اقداماتی انجام دهیم، در حوزه زنان و زایمان باید این کار را بهصورت ویژه انجام دهیم. اگر کسی دلش برای جوانی جمعیت میسوزد، باید در این راستا بهطور عملی حرکت کند. زیرا در هیچ حوزه دیگری نمیتوانیم
رئیس کل سازمان نظام پزشکی ادامه داد: در حال حاضر، وضعیت جمعیت کشور اصلاً مطلوب نیست. در سال ۱۳۶۲، دو میلیون و ۲۰۰ هزار تولد زنده و ۲۲۰ هزار فوتی داشتیم. میزان مرگ و میر در آن زمان یکدهم موالید بود. اما در سال ۱۴۰۲، تنها یک میلیون و ۵۷ هزار تولد زنده و ۴۴۰ هزار مرگ و میر ثبت شده است، که این نشاندهنده کاهش شدید تولدهای زنده است.
وی تأکید کرد: سه استان ما هماکنون در وضعیت بحرانی قرار دارند و نرخ جایگزینی آنها بسیار پایین است. اگر این روند ادامه یابد، در سال ۱۴۱۵، رشد جمعیتی کشور به صفر خواهد رسید و میزان مرگ و میر با تولدهای زنده برابر خواهد شد.
رئیسزاده یادآور شد: سه عامل اصلی مرگ و میر در کشور عبارتند از بیماریهای غیرواگیر، سرطانها، بیماریهای قلبی عروقی، حوادث جادهای و تصادفات. ما باید تلاش کنیم تا حداقل جمعیت زنده را بدون دلیل از دست ندهیم. در حال حاضر، سالانه نزدیک به ۲۲ هزار تلفات جادهای داریم و باید برنامهریزی شود تا این آمار کاهش یابد. همچنین باید بیماریهای غیرواگیر را کنترل کنیم و نباید تنها به افزایش فرزندآوری بسنده کنیم. در این راستا، باید بهطور جدی از مرگ و میرهای غیرضروری جلوگیری کنیم. سازمان نظام پزشکی آمادگی کامل دارد و وظیفه ماست که هر اقدامی را که میتوانیم انجام دهیم./آنا