۰
واکنش محمد پیکان‌پور، مدیر کل امور دارویی سازمان غذا و دارو به گزارش دیروز کمیسیون بهداشت مجلس:

به جای نطق‌های غیرکارگشا هشدارهای متخصصان دارو را بشنوید

تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۲ ساعت ۱۶:۱۱
کد مطلب : ۱۶۱۲۸
به جای نطق‌های غیرکارگشا هشدارهای متخصصان دارو را بشنوید
سالم‌خبر: مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، گفت: از قانون گذاران برنامه بودجه ۱۴۰۳ می‌خواهیم قانون را در راستای حمایت از شرکت‌های دانش بنیان و دارویی تدوین کنند و ضرورت‌هایی که به آنها تذکر دادیم را بشنوند تا طوری نشود که اردیبهشت سال آینده با کمبود دارو به علت عدم تامین نقدینگی مورد نیاز صنعت مواجه شویم.

نقدینگی را چالش اصلی حوزه دارو در کشور خواند و ضمن تاکید بر لزوم اصلاح آن، در عین حال تفکیک حساب دارو از سایر حساب‌ها را خواستار شد.

محمد پیکانپور در نشست خبری دومین نمایشگاه محصولات دانش‌بنیان حوزه غذا، دارو و تجهیزات پزشکی، گفت: کلیت بستر باید برای تمام شرکت‌های فعال در حوزه تولید و تامین دارو و تجهیزات پزشکی مورد واکاوی قرار گیرد و نه تنها برای دانش بنیان‌ها.

به گفته وی، شرکت‌های دانش بنیان می‌توانند نفوذ جمهوری اسلامی را در شرکت‌های منطقه افزایش دهند و باید حمایت مناسبی از آنها صورت گیرد.

وی افزود: برخی موارد به صورت سلبی مانع فعالیت شرکت‌های تولید کننده اعم از دانش بنیان و غیره می‌شود. اقدامات حمایتی اداره کل دارو مصداقا مشخص است. یک بخشی از مشکلات دارو فراسازمانی است و دستگاه‌های دیگر و مجلس شورای اسلامی و سایر نهادها نیز باید حمایت کنند و کارهای آنها تاثیر جدی بر برون‌داد حوزه دارو دارد. نمی‌توان
صرفا خروجی را نقد کرد بدون اینکه به سلسله مراتب پیشین نگاه کرد.

پیکانپور با اشاره به اینکه با مدیریت اقتضایی روبه‌رو هستیم، تصریح کرد: اگر قرار است که حوزه دارو بتواند حیات خود را ادامه دهد و رشد کند، لازم است بیش از هر چیزی چرخه نقدینگی این صنعت واکاوی و اصلاح شود. به‌رغم درخواست ۱۰۵ همتی بودجه دارویاری اما ۶۹ هزار میلیارد تومان بودجه مصوب ما در سال جاری در خصوص دارویار بود و این درحالیست که امروز ما مورد نقد مجلس قرار گرفتیم که چرا مطالبات صنعت دارو پرداخت نشده است. دقیقا ۶۹ هزار میلیارد تومان مطالبات شرکت‌های پخش از مراکز خدمات دارویی و داروخانه‌ها است.

وی تاکید کرد: چالش اصلی دارو در کشور امروز مسئله نقدینگی است. برای اینکه شرکت‌ها بتوانند ارزش افزوده خلق کنند و کار را پیش ببرند باید چرخه نقدینگی اصلاح شود. چرا بندی در مجلس مطرح می‌شود و وقتی صحبت از این می‌شود که حساب دارو از سایر حساب ها تفکیک شود و به اذعان یکی از نمایند‌ه‌ها جمله انتهایی یک بند که می‌گوید «تصرف در اموال دارو، تصرف در اموال دولتی است» حذف می‌شود؟ مصوبه‌ای که بدون این بند به برنامه بودجه برود یک شیر بی‌یال و کوپال است، چگونه می‌خواهد مطالبات دارو را ارائه دهد؟

مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو افزود: چرا در بعضی استان‌ها که این موضوع
را رعایت می‌کنند، کمبود دارو در کمترین حد ممکن است؟ اما در حوزه‌هایی که این رعایت نمی‌شود و پول دارو ممکن است در ردیف‌های دیگری هزینه شود، این کمبود افزایش می‌یابد؟ این موضوع باید شفاف شود. شفافیت اولین اصل این حوزه است.

پیکانپور ادامه داد: ضعف این حوزه این است که تصمیم گیرندگان که باید پای مصوبات بمانند با تاخیر متوجه صدای صنعت و رگولاتوری دارو می‌شوند. موضوع قیمت‌گذاری این روزها در ارتباط با شرکت‌های دانش بنیان و غیر دانش بنیان به جد در سازمان غذا و دارو مورد پیگیری است. در گزارش دیروز نمایندگان مجلس این موضوع مطرح شد.

او تاکید کرد: بیش از ۹۰ درصد از شرکت‌های دارویی ما از قیمت‌هایی که برای آنها اعلام شده رضایت‌مندی دارند و تعداد شرکت‌هایی که رضایت نداشتند طبق نظرسنجی باید بررسی شوند تا مقایسه شود با سال گذشته که کلا چهار ماه ابتدایی سال اصلا قیمت‌گذاری صورت نگرفت و عزیزانی که باید آن زمان مداخله می‌کردند، کاری نکردند. امروز شکایت شان جای بررسی و واکاوی دارد چرا با تاخیر یکساله برخی مطالبات باید از زبان نماینده محترم مجلس مطرح شود؛ درحالی که نیاز امروز ما که نقدینگی است هم شاید سال دیگر از زبان آنها مطرح شود.

مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، افزود: اگر وارداتی در حوزه دارو دارد انجام می‌شود ماحصل همین
ضعف‌ها است. اگر تولید در جای خود حمایت می‌شد و نقدینگی مربوط آن تامین می‌شد امروز با سیری از ابطال فیش‌های ارزی مواجه نبودیم. فیش را می‌گذاریم و بعد با نظر دستگاه تخصیص ارز صورت می‌گیرد و بانک مرکزی اهتمام به تخصیص ارز می‌کند اما شرکت قادر به خرید فیش مربوطه نمی‌شود و نمی‌تواند مواد اولیه را تامین کند و بعد بیاییم گله کنیم که چرا برنامه‌ریزی تامین صورت نگرفته است؟ و این درحالی است که آنجایی که باید مصوبات حمایتی در راستای حمایت از نقدینگی وجود می‌داشته، برقرار نبوده است.

مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو با بیان اینکه سازمان غذا و دارو دستگاه چاپ پول ندارد، اظهار کرد: عزیزان در مجلس شورای اسلامی الان که بودجه ۱۴۰۳ درحال نهایی شدن است، تمهیدات لازم را درنظر گیرند؛ نه اینکه یک مصوبه خطایی که مالیات بر ارزش افزوده دارو را یک درصد کاهش پیدا کند را بدهند درحالی که مالیات دارو صفر است. سال گذشته این موضوع در پیش‌نویس‌ها آمده و رفتیم کلی بحث کردیم و ابطال کردیم و مجدد امسال آمده و رفتیم باز هم آن را باطل کردیم.

پیکانپور با بیان اینکه سامانه تی‌تک یکی از افتخارات نظام است و نمی‌توان آن را از بین برد. مدعی شد: برخی عزیزان در حالی شکایت از ضعف سامانه تی‌تک و نشتی دارو می‌کنند که در همان حال با ما مکاتبه کرده و از مسیر
کور توزیع مخدرها در کشور حمایت می‌کنند باید پاسخگو باشند که شما بالاخره سامانه تیتک یکی از افتخارات نظام است این سامانه را نمی توانید به رغم تلاش هایی که در پس پرده برای نابودی آن می‌کنید از بین ببرید. تلاش بیهوده ای برای زدن این سامانه در حالی صورت می گیرد و همان نمایندگان بزرگوار و افرادی که در حوزه تدوین برخی از این گزارش ها در حال تلاش وافری برای زدن سامانه تی‌تک هستند که در همان حال ما شاهدیم همان‌ها از توزیع شبکه جاری مخدرها در کشور که از ابتدا تا انتهای این زنجیره شفافیت لازم را ندارد حمایت می‌کنند.

پیکانپور ادامه داد: سامانه تی‌تک محل برنامه‌ریزی است و با اطلاعاتی که به شرکت دانش‌بنیان می‌دهد می‌تواند بهترین برنامه‌ریزی را انجام دهد.

وی افزود: خواهش می‌کنم عزیزان به کمک صنعت و رگولاتوری بیایند. سال گذشته منفی ۲.۵ درصد رشد حوزه دارو در کشور بود و تنها صنعتی که در کشور سال قبل منفی شد حوزه دارو بود و تا پایان شهریور امسال به مثبت ۵.۱ درصد رسیدیم و بیش از ۷.۵ درصد رشد داشتیم. از طرف دیگر به گزارش بانک مرکزی درحالیکه میانگین رشد صنعت ۳.۳ درصد است اما در حوزه دارو ۱۱.۹ درصد در سال جاری بوده است. با این وجود و تمام سختی‌ها این اتفاقات افتاده است.

او تاکید کرد: اگر قرار است مشکلات حل شود و شرکت‌های دانش‌بنیان بتوانند کار کنند،
خواهش می‌کنم عزیزان به جای نطق‌های غیرکارگشا به هشدارهای متخصصان دارو و تجهیزات پزشکی توجه کنند و حرف متخصصین را بشنوند. به جای استفاده از صورت و وجاهت یک سری از افراد صاحب اعتبار در کشور برای بیان یک مطلب غلط حرف متخصصان را بشنوید. اکنون در جلسات مختلف فعالین حوزه صنعت حضور دارند تا تمام ظرفیت‌ها به کار گرفته شود. در گزارشی که دیروز منتشر شد دفتر نظارت مجلس شورای اسلامی از ایجاد سامانه نظارت شورتیج در سازمان غذا و دارو که کمبودها را به صورت سیستمی گزارش می‌دهد و امکان هرگونه دست بردن در دیتاها را ناممکن می‌کند، تشکر کردند اما وقتی با رویکرد سیاسی صحبت می‌شود می‌گویند درست است که کمبودهای دارویی سال قبل به لحاظ تعدادی کمتر شده است اما جنس کمبود مهم است و نه تعداد کمبود، گویی که سال قبل فقط ویتامین‌ها در کشور کمبود داشته و امسال است که داروهای حیاتی به مشکل خورده است.

مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو با تاکید بر اینکه مشکلات حوزه دارو باید یکپارچه دیده شود، تصریح کرد: اگر قرار بر اصلاح مشکلات و تسهیل کسب و کار حوزه دارو است، تحقق طرح پرداخت بر خط به ذی‌نفع نهایی و پرداخت مطالبات زنجیره تامین در یک زنجیره بسته طبق الگوهای جهانی، باید رخ دهد و بدون حل این مشکلات نظام دارویی همچنان گرفتار مشکلات خواهد بود.
 
کد مطلب : ۱۶۱۲۸
نام شما

آدرس ايميل شما