مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران در سومین کنفرانس حکمرانی و سیاستگذاری عمومی:
یک دولت بزرگ و فربه به طور قطع نمیتواند یک حکمران خوب باشد
ظرفیت نقدپذیری و شنیدن انتقادها در کشور به سطح و باوری نرسیده است که بتوان حکمرانی خوب از آن را متصور بود
تاریخ انتشار :
يکشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۸ ساعت ۱۴:۳۱
کد مطلب : ۵۹۴۰
سالم خبر: براساس آخرین گزارش شاخص رفاه موسسه لگاتوم، وضعیت کلی رفاه در جهان در حالی رو به بهبود گذاشته و بیش از 90 درصد از کشورهای مورد مطالعه یعنی 167 کشور در رفاه بهتری نسبت به یک دهه قبل به سر میبرند که کشور ما، ایران، با نزول رتبه رفاه در جایگاه 119 قرار گرفته است.
به گزارش سالم خبر، مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران در سخنانی در سومین کنفرانس حکمرانی و سیاستگذاری عمومی، با انتقاد از رابطههای خارج از ضابطه که برای تصویب و تدوین پروژهها و طرحها شکل میگیرد، راه رسیدن به حکمرانی خوب را در پا گرفتن اقتصادی با رشد پایدار دانست.
وی رفاه، آزادی و رضایت مردم را از نشانههای حکمرانی خوب عنوان
کرد و با اشاره به مطالعه دکتر مسعود نیلی اقتصاددان، گفت: دادهها و آمار واکاوی شده از سوی ایشان نشان میدهد که از سال 1383 رشد مصرف 60 درصد خانوارهای ایرانی متوقف شده است. کمی بعد از سال 86 نیز تقریباً رشد مصرف کل متوقف و نزولی شده و تا به امروز خانوارهای ایرانی کمتر و کمتر مصرف کردهاند و در واقع از رفاه آنان کاسته شده است.
رییس اتاق بازرگانی با اشاره به آخرین گزارش شاخص رفاه موسسه لگاتوم به نزول رفاه در ایران اظهار داشت: جایگاه ایران در زمینه ی شاخص رفاه به یک دهه قبل عقب گرد کرده است و وضعیت رفاهی ایران در برابر دیگر کشورها که رو به بهبود بودهاند، نزولی بوده است.
خوانساری افزود: اگر افزایش رفاه شهروندان،
آزادیهای فردی و سرمایههای اجتماعی جزو مولفههای دخیل در حکمرانی خوب باشد، تولید ثروت در جامعه را باید پایه اصلی آن دانست و ریشه ناکامیها در حکمرانی خوب در ایران را باید در وضعیت نابسامان حکمرانی در حوزه اقتصادی جستوجو کرد.
رییس اتاق تهران با اشاره به اینکه اقتصاد ایران در طول دهههای گذشته نتوانسته از پوسته سوسیالیستی که همواره با آن بوده، خارج شود و پس از ابلاغ اصل 44 قانون اساسی نیز حرکت به سمت اقتصاد آزاد آنطور که انتظار میرفت، پیش نرفت، افزود: در سال 1370 رقم بودجه شرکتهای دولتی در ایران معادل 1206 میلیارد تومان بود که اگر نرخ تورم سالانه را در آن دخالت دهیم، این رقم امروز به 20
هزار میلیارد تومان بالغ میشود. این در حالی است که در لایحه بودجه سال 1399 که دولت دوازدهم چندی پیش آن را به مجلس ارائه داد، رقم بودجه شرکتهای دولتی معادل 1447 هزار میلیارد تومان بسته شده است و این به معنی آن است که به رغم آغاز خصوصیسازی در کشور از سال 1370، رقم بودجه شرکتهای دولتی در سال 1399 نسبت به آن سال، نزدیک به 620 درصد رشد دارد، بنابراین در کشور به سمت دولتیتر کردن اقتصاد گام برداشته شده است.
خوانساری با این توضیح که در حال حاضر تصدیگری دولت در بخشهای مختلف اقتصادی دیده میشود، گفت: یک دولت بزرگ و فربه به طور قطع نمیتواند یک حکمران خوب باشد.
وی همچنین ضعف در ساختار سیاسی کشور را
نیز دلیل دیگری برای افت در حکمرانی در داخل کشور عنوان کرد و افزود: وزرای کابینه دولت در حالی هر چهار سال از سوی رییسجمهور منتخب مردم به مجلس معرفی میشوند که این وزرا باید به طور مداوم جوابگوی نمایندگان در مجلس باشند.
او ادامه داد: طی دهههای اخیر در حالی شاهد فراوانی طرحهای نیمهتمام در سراسر کشور هستیم که یکی از علل وقوع آن، این است که نمایندگان مجلس صرفاً به دنبال آن هستند که طرحهای عمرانی و پروژههای اقتصادی در مناطق انتخابی آنان راهاندازی و ایجاد شود.
خوانساری سپس به گفتههای اخیر سخنگوی شورای نگهبان مبنی بر عدم تایید صلاحیت 90 نفر از نمایندگان فعلی مجلس به خاطر مسائل مالی،
اشاره کرد و گفت: اگر دلیل این اتفاق را ریشهیابی کنیم، این است که ارتباط نمایندگان مجلس با وزرای دولت قطع نیست و به طور کلی اگر این ساختارهای تشکیلاتی، سیاسی و بینش اقتصادی در کشور اصلاح نشود، نمیتوانیم در حکمرانی موفق باشیم.
رییس اتاق تهران، افزود: تا زمانی که در کشور تصمیم گرفته نشود که چه نوع تفکر و سیاست اقتصادی باید حاکم شود، کماکان این نقصها و گرفتاریها وجود خواهد داشت.
وی افزود: ظرفیت نقدپذیری و شنیدن انتقادها در کشور نیز به سطح و باوری نرسیده است که بتوان حکمرانی خوب از آن را متصور بود که در این زمینه نیز باید آسیبشناسی شود که چرا کمتر رشد و توسعه داشتهایم.