مینو محرز، رییس مرکز تحقیقات ایدز در ایران در نهمین کنگره اپیدمیولوژی ایران:
نگرش منفی برخی سیاستگذاران؛ سلامت جامعه را به خطر انداخته است
تاریخ انتشار :
جمعه ۳ آبان ۱۳۹۸ ساعت ۱۴:۲۱
کد مطلب : ۵۶۳۷
به گزارش سالم خبر؛ مینو محرز، رییس مرکز تحقیقات ایدز در ایران در نهمین کنگره اپیدمیولوژی ایران با بیان این مطلب اظهار داشت: بارها فریاد زدیم که رسانه ها و صدا و سیما مردم را در مورد بیماری هایی همچون ایدز آگاهی دهند پس از 30 و چند سال باید فاجعه ای در نقطه ای از کشور ایجاد شود که عدم آگاهی در مورد این بیماری موجب ایجاد استرس زیاد مردم شود و جریان ها و اغتشاشاتی ایجاد شود که چند هفته ی پیش شاهد آن بودیم.
وی همچنین افزود: ایجاد استرس و تشویش در میان مردم این منطقه در حالی است که کشف بیماران و تحت درمان قرار گرفتن آنان باید موجب خشنودی مردم آن منطقه نیز بشود چون این بیماری در حال حاضر دیگر بیماری کشنده محسوب نمی شود و بیماران تحت درمان می توانند مانند یک فرد عادی زندگی کنند.
محرز با بیان اینکه بیماری ایدز در حال حاضر یک بیماری قابل کنترل و درمان است، گفت: اگر درمان درست برای بیمار مبتلا انجام شود و مریض پایبندی به درمان داشته باشد زندگی نرمالی دارد ضمن آنکه تمامی دنیا روی درمان قطعی این بیماری کار می کند و گزارشات
آمار رسمی کشور؛ 60 هزار بیمار مبتلا به HIV
رییس مرکز تحقیقات ایدز در ایران تعداد این بیماران در کشور را به طور تقریبی 60 هزار تخمین زد و گفت: احتمالا تعداد مبتلایان به ویروس HIV بیشتر از این رقم است اما نکته قابل تامل این است که ما تازه یک سوم از این تعداد بیمار را در کشور کشف کرده ایم و بقیه ی مبتلایان شاید خود وجود این ویروس در بدن خود اطلاعی ندارند چون از چگونگی ابتلا به این بیماری آگاهی ندارند.
وی همچنین گفت: وجود رفتارهای پرخطر در میان جوانان و برخی بی بندو باری های جنسی غیر قابل انکار است اما چه کسی آموزش های لازم را به آنان داده است که ممکن است چه خطراتی در کمین آنان نشسته است؟ در مورد این غریزه طبیعی چه کسی آموزش به آنان داده و چه کسی مسوول این آموزش هاست؟ همین عدم آگاهی ها باعث شده ما روز به روز به تعداد مبتلایان مان که اکثرا جوان هم هستند افزوده شود.
این متخصص بیماری های عفونی با تاکید بر اینکه باید استراتژی هایمان را در راستای تستینگ وسعت بخشیم گفت: به موازات این استراتژی مردم هم باید خود آگاه باشند و برای انجام این تست مراجعه کنند و بدانند که چه عواملی آنان را در معرض ابتلا به ویروسHIV قرار
وی همچنین با تاکید بر این مهم که بیماری ایدز یک بیماری اجتماعی است و تنها بهداشتی نیست، گفت: من شخصا 30 و چند سال است که رنج می برم و مواردی مواجه می شوم که بسیار دردناک است. چون سلامت جوانان و حفظ آنان وظیفهی همه ماست.
نتوانستیم برخی را مجاب کنیم
محرز همچنین ادامه داد: این بیماری اجتماعی است و همهی ارگان ها باید دست به دست هم بدهند تا بتوانیم این بیماری را کنترل کنیم. متاسفانه در زمینه همکاری با برخی ارگانها و مجاب آنها برای همکاری بسیار تلاش کردیم اما به جایی نرسیدیم و همین ناآگاهی موجب شده است که این بیماری در میان جوانان افزایش یابد.
وی در مورد شرایط درمان این بیماری در کشور عنوان کرد: درمان های موثر در حال حاضر در کشور در دسترس بیماران است. داروها و درمان های به روز و موثر در حال حاضر در کشور از سوی وزارت بهداشت به طور رایگان در مراکز مشاوره بیماری های رفتاری به بیماران ارائه می شود اما بیمار خود باید به این مراکز مراجعه کند با این آگاهی که بیماری ش قابل کنترل است.
محرز تاکید کرد: اما این مساله نیز قابل توجه است که عدم آگاهی
ابتلای افراد 60 سال به بالا
وی گفت: هرچه بیماری پیشرفته تر باشد درمان آن مشکل تر است متاسفانه در حال حاضر با شرایطی مواجهیم که افراد بالای 60 سال با خانواده و فرزندان بالغ به علت داشتن روابط خارج از ازدواج مبتلا به ویروس HIV شده و همسران خود که سن بالایی هم دارند را مبتلا می کنند و در مرحله ی پیشرفته ی بیماری مراجعه می کنند.
رییس مرکز تحقیقات ایدز در ایران همچنین با تاکید بر روزآمد بودن تمامی داروهای بیماران ایدز در کشور اظهار داشت: گایدلاین ها در این زمینه در کشور روزآمد می شود و با این امکانات و پیشرفت در کشور نباید آمار سنگین در زمینه تعداد بیماران مبتلا داشته باشیم اما مساله اینست که همه از این امکانات بهره نمی برند چون مراجعه نمی کنند چرا؟ چون آگاهی ندارند و سکوت مرگبار صدا و سیما یکی از عوامل عدم آگاهی جامعه است.
وی افزود: بیماران به محض شناسایی و احراز ابتلا تحت درمان قرار می گیرد.
محرز با اشاره
وی با بیان اینکه در حال حاضر ابتلا به HIV در کشور اپیدمی جنسی شده است، گفت: نسبت به اپیدمی های دیگر پایبندی این بیماران در صورت تشخیص به درمان بیشتر است.
محرز با تقدیر از فعالیت فوق العاده ادارت مبارزه با بیماری ایدز و سل در وزارت بهداشت عنوان کرد که در سیلی اخیری که در کرمانشاه رخ داد کمتر از یک ماه دو هزار مبتلا به بیماری ایدز به جز 19 نفر از آنان مجددا برای خدمات رسانی وارد سیستم شدند.
سلامت روانی گمشده در دعواهای جناجی
رییس مرکز تحقیقات ایدز در ایران درمورد روستای لردگان عنوان کرد: ما این مشکل را حتما جای دیگر و نقطه ای دیگر از کشور داریم و عوامل ایجاد آن برمی گردد به نخست کارگر مهاجر و دوم اعتیاد. مختص شهر و روستا نیست و همه گیر است به طور مثال در حال حاضر راننده های اسنپی که گفته می شود شب ها در ماشین و خیابان ها شب را به صبح می رسانند آیا در معرض ابتلا نیستند
وی افزود: زمانی هم که اتفاقاتی مانند لردگان بیافتد دعواهای جناحی موجب می شود که برخی وزارت بهداشت را زیر سوال ببرند یکدیگر را مقصر اعلام کنند و در این دعواها تنها مساله ای که مهم نیست سلامت روانی مردم است.
محرز تاکید کرد که نگرش منفی بعضی از سیاستگذاران اداره سلامت جامعه را به خطر می اندازد اما سوال اینجاست که یکی از راههای جلوگیری از شیوع این بیماری خویشتنداری است چرا در مدارس این خویشتنداری آموزش داده نمی شود؟
وی همچنین گفت: نوعی بی بندو باری در جامعه ما رواج یافته که در غرب هم نیست چون سمبل و الگوهای ما شده اند کشورهایی مانند ترکیه و کلمبیا . آن هم بخاطر سریال های پرمخاطب آنها درکشور ما که الگو و سمبل های خانواده ها را تغییرداده است. ترکیه یکی از آلوده ترین جوامع به HIV است اما سریال ها و ترویج سبک زندگی در سریال هایش در جامعه ما در حالی بسیار پرمخاطب شده است که در جامعه ای که حکومت اسلامی دارد باید آموزش هایش طبق موازین اسلامی باشد.
نهمین کنگره اپیدمیولوژی ایران طی سه روز از روز 30 آبان ماه در دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد و گزارش های این کنگره به زودی در سالم خبر منتشر خواهد شد.