۰

همه‌گیری COVID-19 خطر اختلالات چربی خون را افزایش داده است

تاریخ انتشار :
يکشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۴۶
کد مطلب : ۱۷۶۱۰
همه‌گیری COVID-19 خطر اختلالات چربی خون را افزایش داده است
سالم‌خبر: پژوهشی جدید نشان می‌دهد که همه‌گیری COVID-19 با افزایش ۲۹ درصدی خطر ابتلا به دیس‌لیپیدمی، یا همان اختلالات چربی خون، همراه بوده است.

این مطالعه که توسط محققان کالج پزشکی آلبرت اینشتین انجام شده و شامل بیش از ۲۰۰ هزار بزرگسال است، امروز در مجله‌ی Journal of Clinical Investigation منتشر شد.

دیس‌لیپیدمی به شرایطی اطلاق می‌شود که در آن سطح چربی‌های خون (لیپیدها) دچار ناهنجاری می‌شود؛ این وضعیت می‌تواند خطر بروز بیماری‌های قلبی-عروقی مانند حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد. افراد مسن و مبتلایان به دیابت نوع ۲، از جمله گروه‌هایی هستند که به‌طور ویژه تحت تاثیر این افزایش خطر قرار دارند و دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به دیس‌لیپیدمی قرار گرفته‌اند.

گایتانو سانتولی، استاد داروشناسی مولکولی و طب در کالج پزشکی آلبرت اینشتین و سرپرست این پژوهش، با تاکید بر ابعاد گسترده همه‌گیری و افزایش چشمگیر خطر
دیس‌لیپیدمی، اعلام کرد که این موضوع باید به عنوان یک نگرانی جهانی تلقی شود. او توصیه کرد که افراد به‌ویژه سالمندان و بیماران دیابتی، به‌طور منظم سطح چربی‌های خون خود را چک کرده و در صورت مشاهده هرگونه اختلال، به پزشک مراجعه کنند.

به گفته دکتر سانتولی، این توصیه نه تنها برای کسانی که رسماً به COVID-19 مبتلا شده‌اند، بلکه برای همه بزرگسالان کاربرد دارد؛ چرا که ممکن است بسیاری از افراد بدون آگاهی از ابتلا، به این بیماری دچار شده باشند.

آمار نگران‌کننده پیش از همه‌گیری
در ایالات متحده، پیش از همه‌گیری نیز ۵۳ درصد از بزرگسالان از دیس‌لیپیدمی رنج می‌بردند و با افزایش ۲۹ درصدی این اختلال به‌دلیل COVID-19، این عدد اکنون به ۶۸ درصد ممکن است رسیده باشد. این وضعیت، بر لزوم چکاپ‌های منظم و کنترل سطح چربی‌های خون تاکید دارد.

سانتولی و تیم او در پژوهش‌های پیشین خود نشان داده بودند که همه‌گیری COVID-19 علاوه
بر دیس‌لیپیدمی، با افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا و دیابت نوع ۲ نیز مرتبط است. در این پژوهش جدید، محققان نرخ ابتلا به دیس‌لیپیدمی را در گروهی از بزرگسالان ساکن ناپل ایتالیا بررسی کردند؛ آنها نرخ ابتلا را در سه سال قبل از همه‌گیری (۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹) و سه سال دوره COVID-19 (۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲) مورد مقایسه قرار دادند. نتایج نشان داد که COVID-19 باعث افزایش ۲۹ درصدی خطر دیس‌لیپیدمی در کل جمعیت مورد مطالعه شد، و این افزایش در افراد بالای ۶۵ سال و مبتلایان به بیماری‌های مزمن مانند دیابت، چاقی، بیماری‌های قلبی، بیماری‌های تنفسی مزمن و فشار خون بالا شدیدتر بود.

سازوکارهای احتمالی تاثیر COVID-19 بر چربی خون
اگرچه هنوز دقیقاً مشخص نیست که چگونه COVID-19 باعث افزایش دیس‌لیپیدمی می‌شود، اما یکی از تئوری‌های موجود به تاثیر ویروس SARS-CoV-2 بر سلول‌های اندوتلیال، که دیواره‌های داخلی رگ‌های خونی را می‌پوشانند، اشاره دارد. این
سلول‌ها
نقش مهمی در تنظیم سطح چربی‌های خون دارند و به نظر می‌رسد ویروس COVID-19 این عملکرد را مختل می‌کند.
همچنین مطالعه‌ای جداگانه نشان داده است که COVID-19 می‌تواند تا سه سال پس از ابتلا، خطر حمله قلبی و سکته مغزی را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. این یافته‌ها، ارتباط بین دیس‌لیپیدمی و بیماری‌های قلبی-عروقی را تأیید کرده و لزوم توجه به این موضوع و درمان دیس‌لیپیدمی را در افراد مبتلا به COVID-19 برجسته می‌کند.

در حال حاضر، محققان در حال بررسی تاثیر COVID-19 بر سندرم قلبی-کلیوی-متابولیک هستند؛ وضعیتی پیچیده که شامل چهار مشکل متصل به هم - بیماری قلبی، بیماری کلیوی، دیابت و چاقی - می‌باشد و همه آنها به نحوی با اختلال در عملکرد سلول‌های اندوتلیال مرتبطند.

این مطالعه که توسط محققان کالج پزشکی آلبرت اینشتین انجام شده و شامل بیش از ۲۰۰ هزار بزرگسال است، در مجله‌ی Journal of Clinical Investigation منتشر شد.
 
کد مطلب : ۱۷۶۱۰
نام شما

آدرس ايميل شما