زهرا شیخی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس:
وزارت بهداشت دولت سیزدهم به سلامت روان جامعه بیتوجه است
تاریخ انتشار :
يکشنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۱ ساعت ۱۴:۲۵
کد مطلب : ۱۳۱۰۴
زهرا شیخی افزود: در همین راستا، حدود سه ماه قبل نیز از طرف فراکسیون دیپلماسی سلامت مجلس این سوال را طرح کردیم که وزارت بهداشت در یک سال گذشته برای ارتقای سلامت روان عمومی شهروندان دقیقا چه اقداماتی را انجام داده است، اما هنوز پاسخی از سوی مسئولان وزارت بهداشت دریافت نکرده ایم.
وی همچنین تصریح کرد: حدود سه ماه پیش در جلسه فراکسیون دیپلماسی سلامت مجلس از مسئولان معاونت بهداشت و معاونت درمان وزارت بهداشت دعوت کردیم تا در بحث کنترل بیماری های غیرواگیر درباره موضوعات مختلف از جمله مساله سلامت روان از آنها سوال کنیم، اما متاسفانه در جلسه حضور نیافتند و به رغم اعلام مهلت مشخص برای پاسخگویی و در حالی که اکنون این مهلت به پایان رسیده است، هنوز مسئولان وزارت بهداشت گزارشی درباره برنامه های اجراشده برای ارتقای سطح سلامت روان جامعه یا برنامه های آینده این وزارتخانه در حوزه بهداشت روانی ارائه ندادند.
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس افزود: در یک سال گذشته
شیخی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب بر لزوم ترویج سبک زندگی سالم در بیانیه گام دوم انقلاب گفت: یکی از شاخصه های داشتن سبک زندگی سالم، برخورداری عموم شهروندان از سلامت روان است و طبیعتا در جامعه ای که سطح بهداشت روانی آن بالا باشد، احتمال وقوع رخدادهای برآمده از خشم و خشونت فردی، خانوادگی و اجتماعی کمتر خواهد شد. اما متاسفانه در سال های اخیر سطح خشونت عمومی در میان شهروندان بالا رفته و این مساله نشان می دهد در حال حاضر سلامت روان جامعه ما مورد تهدید قرار گرفته است.
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ادامه داد: وقتی سلامت روان عمومی خدشه دار می شود، مهمترین نهادی که باید برای جلوگیری از تشدید آسیب های روانی در سطح جامعه وارد میدان شود، معاونت بهداشت وزارت بهداشت است. در کنار این نهاد، دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت نیز وظیفه دارد که برای کاهش سطح آسیب ها و ارتقای بهداشت روانی جامعه به میدان بیاید، چون موضوع سلامت روان شامل پیشگیری از افسردگی، مهارت کنترل خشم و تقویت نشاط فردی
وی در ادامه تاکید کرد: با توجه به این که در مساله سلامت روان، موضوع پیشگیری بسیار مهمتر از درمان است، حتما دو بخش مهم وزارت بهداشت شامل معاونت بهداشت و دفتر طب ایرانی وظیفه دارند که برای ارتقای سطح بهداشت روانی جامعه برنامه ریزی کنند، اما متاسفانه در یک سال گذشته تا کنون خروجی دقیقی از این دو بخش در این زمینه مشاهده نشده است. البته نباید فراموش کرد که اساسا در وزارت بهداشت، موضوع طب ایرانی چندان جدی گرفته نمی شود و بنابراین دست دفتر تخصصی مربوطه برای ورود به موضوع ارتقای سلامت روان جامعه از سوی مدیران وزارتخانه چندان باز گذاشته نشده است و دفتر طب ایرانی عملا به لحاظ اجرایی و عملیاتی اختیاری در این حوزه ندارد.
شیخی در ادامه اظهارات خود به برنامه پیشنهادی وزیر بهداشت به مجلس در سال گذشته اشاره کرد و گفت: در برنامه ای که دکتر عین اللهی در روزهای بررسی صلاحیت وزیران به مجلس ارائه داده بود، به طور خاص به موضوع سلامت روان اشاره شده بود و نمی توان گفت وزیر جدید هیچ برنامه ای برای ارتقای سطح بهداشت روانی جامعه نداشته است. اما در یک سال گذشته، مجلس و به طور خاص کمیسیون بهداشت وظیفه داشته است که به صورت دقیق بر نحوه انجام ماموریت های قانونی و اجرای برنامه های پیشنهادی وزیر بهداشت نظارت کند و اکنون هم پیگیری برنامه های اجراشده توسط وزارت بهداشت
رئیس فراکسیون دیپلماسی سلامت مجلس ادامه داد: با توجه به پیگیری های اخیر فراکسیون دیپلماسی سلامت درباره موضوع سلامت روان جامعه از وزارت بهداشت، ما فعلا منتظر ارائه گزارشی جامع توسط وزارت بهداشت درباره برنامه های اجراشده و برنامه ریزی های انجام شده برای ارتقای سطح بهداشت روانی شهروندان هستیم. بعد از این که این گزارش توسط وزارت بهداشت ارائه و در مجلس بررسی شود، در صورت نیاز می توان از ابزارهای قانونی مجلس استفاده کرد و با توجه به اهمیت بالای مساله سلامت روان جامعه، از وزیر محترم بهداشت خواست که جدیتر از گذشته برای ارائه اجرای برنامه های لازم در حوزه بهداشت روانی گام بردارد.
وی در پایان تصریح کرد: تشدید مشکلات اقتصادی و آسیب های روانی و اجتماعی در چند سال اخیر، تاثیر زیادی بر کاهش سطح سلامت روان عمومی شهروندان گذاشته است و نمی توان انتظار داشت که یک وزارتخانه در طول یک سال، تغییر محسوسی در بهداشت روانی شهروندان پدید آورد. ولی ما انتظار داریم که وزارت بهداشت هرچه زودتر، زیرساختهای لازم برای ارائه آموزش های گسترده به شهروندان در خصوص راهکارهای حفظ و ارتقای سلامت روان و همچنین گسترش ارائه خدمات روانشناسی، روانپزشکی، مشاوره روانی و ... با هزینه مناسب در سطح جامعه را فراهم کند و با اجرای برنامه هایی ویژه، نشان دهد که اهمیت مساله سلامت روان را درک کرده است./رکنا