در خوردن امگا 3 و روغن ماهی زیاده روی نکنیم
تاریخ انتشار :
دوشنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۲۷
کد مطلب : ۱۳۱
اتحادیه قلب آمریکا توصیه کرد افراد برای حفظ سلامت قلب و مقابله با افزایش مشکلات قلبی در هفته دو بار ماهی مصرف کنند و در صورتیکه امکان دو بار مصرف ماهی ندارند، از مکملهای امگا 3 استفاده کنند.
این درحالیست که پژوهش های جدید بخش فیزیولوژی دانشگاه گرانادا در اسپانیا نشان می دهد که مصرف طولانی مدت روغن ماهی یا روغن آفتابگردان نیز می تواند خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را در طول زندگی افزایش دهد.
زیاده روی در مصرف روغن ماهی آسیب کبدی خطر ابتلا به سیروز کبدی و سرطان کبد را افزایش می دهد.
بعضی از عوامل خطرزا برای کبد چرب غیر الکلی شامل اضافه وزن و چاقی، فشار خون و کلسترول بالا و دیابت نوع 2 هستند که به شدت تحت تاثیر رژیم غذایی قرار می گیرند.
در مطالعات قبلی بیان شده بود که استفاده از امگا سه خطر ایجاد ضربانهای قلبی غیرعادی را کاهش میدهد و باعث کاهش چربیخون و فشارخون میشود. اتحادیه قلب امریکا برای مطالعه دقیقتر در زمینه تاثیر این دارو روی بیماران قلبی ۷۷ هزار و ۹۱۷ نفر از افرادی که سابقه بیماری قلبی و سکته داشتند یا اینکه از بیماریهایی مانند دیابت رنج میبردند را انتخاب کرد. این افراد برای دوره یک ساله مکملهای امگا 3 یا placebo را مصرف کردند و شماری از این افراد تا پایان دوره آزمایش بالغ بر شش سال از این مکملها استفاده کردند ولی نتیجه مطلوبی روی عملکرد قلب اغلب این افراد مشاهده نشد.
متوسط سنی افراد شرکتکننده در این آزمایش ۶۴ سال بود و ظرف ۴.۴ سال از آغاز این تحقیق نتیجه زیر حاصل شد.
از میان افراد شرکتکننده در آزمایش ۲۶۹۵ نفر یعنی ۳.۵ درصد از افراد شرکتکننده در آزمایش به دلیل بیماریهای مختلف قلبی از دنیا رفتند،۲۲۷۹ نفر یعنی ۲.۹ درصد از کل افراد شرکتکننده در این آزمایش حملات قلبی غیرمرگبار را تجربه کردند، ۱۷۱۳ نفر یعنی ۲.۲ درصد از این افراد سکته کردند و ۶۶۰۳ نفر یعنی ۸.۵ درصد از این افراد عملهای جراحی قلب باز را تجربه کردند. این اتحادیه در گزارش خود نوشت: این افراد در صورتیکه مکملهای امگا 3 را دریافت نمیکردند هم با همین وضعیت روبرو میشدند.
دکتر رابرت کلارک، پژوهشگر برتر دانشگاه اکسفورد بریتانیا در بخش سلامت و دارو در مورد این تحقیق میگوید: نتایج این مطالعه نشان داد استفاده از داروهای امگا 3 هیچ مزیت درمانی برای جلوگیری از وخیم تر شدن وضعیت بیماران قلبی و عروقی ندارد و این کشف بزرگی برای جامعه پزشکی و درمانی دنیا است. البته وضعیت قلبی و سلامتی شمار بسیار کمی از بیماران قلبی در نتیجه استفاده از این دارو بهبود پیدا کرده است ولی این شمار آنقدر اندک بود که در مطالعه آماری نقشی ندارد.
دکتر کارل لاوی یکی از تحلیلگران حوزه سلامت در دانشگاه پزشکی لوییزینای امریکا بر این باور است با وجود اینکه نتیجه مطالعات نشان داده است که استفاده از امگا 3 تاثیر مثبت قابل ملاحظهای روی عملکرد قلبی افراد بیمار ندارد ولی به دلیل اینکه این دارو گران نیست و استفاده از آن عوارض جانبی زیادی ندارد، استفاده از آن میتواند توسط افراد بیمار ادامه پیدا کند.شاید فرد بیمار در میان افراد انگشت شماری باشد که در نتیجه استفاده از امگا 3 شاهد بهبود نسبی وضعیت سلامتی خود خواهند بود.