مهدی روحانی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات بیماریهای نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران در گفتوگو با سالمخبر:
سالمخبر: عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات بیماریهای نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران گفت: در راستای تولید واکسن کرونا مانعی وجود ندارد اما اینکه در شرایط فعلی بخواهیم راجع به میزان موفقیتآمیز بودن واکسن ایرانی سخن بگوییم نیز اندکی زود است.
مهدی روحانی در گفتوگو با سالمخبر درباره تولید واکسن کرونای ایرانی گفت: ما زیرساخت تولید واکسن کرونا را داریم اما یکسری بررسیهای مرتبط جهت اطمینان از ایمنی واکسن در کشور موجود نیست . به نظر من، رگولیشنها نیازمند تغییراتی است و ویروس کرونا این تغییرات را تسریع کرده است، به نظر میرسد در سطحی که ما در حال فعالیت و تولید واکسن کرونا هستیم، مشکلی نیز به وجود نخواهد آمد.
وی با اشاره به اینکه به نظر میرسد میتوانیم مشکلات موجود در زمینه تولید واکسن کرونا را حل کنیم، بیان کرد: در راستای تولید واکسن کرونا مانعی وجود ندارد اما اینکه در شرایط فعلی بخواهیم راجع به میزان موفقیتآمیز بودن واکسن ایرانی سخن بگوییم نیز اندکی زود است. نکته قابل توجه این است که پلتفرمهایی که در دنیا استفاده میشود در ایران مورد استفاده قرار گرفته است، در این حوزه نیز مشکلی وجود ندارد.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات بیماریهای نوپدید و باز پدید انستیتو پاستور ایران همچنین افزود: درحال حاضر در مراکز تحقیقاتی مختلف از جمله انستیتو پاستور چندین پلتفرم درحال پیشروی است و امیدواریم به نتیجه برسد. ما نیز میپذیریم که مشکلاتی وجود دارد اما مشکلات به گونهای نیستند که ما را از تولید واکسن بازدارند.
روحانی با بیان اینکه ما متخصصین بسیاری داریم که نسبت به مسیر انجام فعالیتها آگاه هستند و کارها را پیش میبرند، مطرح کرد: درحال حاضر کشور آمریکا نیز رگولیشنهای خود را کاهش داده تا بتواند تاثیرگذاری را تایید کند، این درحالیست که ما نمیخواهیم این کار را در ایران انجام دهیم. ما از کشورهای دیگر عقب نیستیم و نتایج حاصل از تحقیقات طی گذشت زمان مشخص میشود.
وی درباره کیفیت واکسن کرونای ایرانی در مقایسه با واکسنهای خارجی گفت: واکسن فایزر تاکنون ۳ بار به مشکل برخورده است و بارها فایزر فعالیت خود در این زمینه را متوقف کرده است ما نیز برای اثبات کیفیت واکسن ایرانی باید تامل کنیم تا به جلو پیش رویم، در حال حاضر اعلام نتایج زود است. امروزه باید به محققان ایرانی اعتماد کنیم و اجازه دهیم فعالیتهایشان را پیش ببرند.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات بیماریهای نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران با اشاره به اینکه بهطور قطع، ما واکسن در حد فایزر نداریم، عنوان کرد: به طور مسلم چنین شرکتهای قدرتمندی نیز در ایران نداریم اما مراکزی داریم که میتوانند فعالیتهایی را دنبال کنند ضمن اینکه باید عزم جدی نیز وجود داشته باشد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: ما موسسات مختلف جهت تولید واکسن داریم. اگر عزم جدی وجود داشته باشد و پلتفرم واکسنی که نتیجه آن نیز مثبت باشد از طریق شرکت دانشبنیان در اختیار این موسسات قرار میگیرد؛ این امر، حرکتی به سوی تولید واکسن خواهد بود.
روحانی چالش موجود در کنترل ویروس کرونا را مربوط به وضع قوانین دانست و تصریح کرد: قوانینی که وضع میشوند باید دارای ضمانت اجرایی باشند؛ ما باید قوانینی را در حوزه کنترل بیماری، تولید واکسن، تشخیص و تحقیقات وضع کنیم که اولا منطقی و دوما ضمانت اجرایی داشته باشند تا زمانی که چنین قوانینی در نظر گرفته نشود ، بیماری قابلیت کنترل ندارد.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات بیماریهای نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران همچنین افزود: در مورد تصمیماتی که اتخاذ میشوند اما ضمانت اجرایی ندارند را نمیتوان انتظاری داشت؛ متاسفانه برای قوانین موجود نیز ضمانت اجرایی وجود ندارد و این امر، تحقیقات اپیدمیولوژیستها در راستای بررسی چالشهای بیماریزا را دشوار میکند بهعنوان مثال اپیدمیولوژیستها درنظر میگیرند که شهر تهران تعطیل شده است که در نهایت نتایج حاصل از تعطیلات در بهبود وضعیت را بررسی کنند این در حالیست که امروزه ما مشاهده میکنیم شهر تهران تعطیل نیست و همچنان ترافیکها وجود دارد.