سالم خبر: سالانه 32 هزار مرگ زودرس ناشی از بیماری های گوارش و کبد در حالی در کشور ثبت می شود که سهم سیروز کبدی از این این مرگها شامل بیش از 5 هزار مورد در سال است.
به گزارش سالم خبر؛ 64 درصد از مرگهای ناشی از سیروز کبدی زیر 70 سال و 22 درصد نیز زیر 50 سال هستند.
رضا ملک زاده معاون پژوهش و تحقیقات وزارت بهداشت و درمان همزمان با روز بین المللی کبد چرب هشدار داد: پرخوری، بی تحرکی و چاقی به ویژه چاقی شکمی در حالی مهمترین عوامل خطر ابتلا به کبد چرب غیرالکلی است که طی 20 سال گذشته چاقی ایرانیان به سرعت افزایش یافته و در حال حاضر 29 میلیون ایرانی دارای چاقی و اضافی وزن هستند.
ضمن آنکه او با اشاره به آمار مرگ و میر ایرانیان ناشی از این بیماری در سال 96 گفت: 5 هزار و 400 نفر در کشور، بر اثر بیماری های مزمن کبدی جان خود را از دست دادند که از این مجموع، 4 هزارنفر مرگ زودرس داشتند.
وی تاکید کرد: این درحالیست که 70 درصد از بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی در کشور را افراد چاق تشکیل می دهند.
ملک زاده افزایش نگرانی ها از شیوع فزاینده بیماری کبد چرب و هپاتیت مزمن ناشی از آن NAFLD و NASH را به عنوان یک بیماری بالقوه خطرناک اما کاملا قابل پیشگیری دانست که سبب شده است جهان روز12 ژوئن را به نام «روز بین المللیNASH » نامگذاری کند.
رییس پژوهشکده گوارش و کبد همچنین گفت: براساس اعلام موسسه جهانی کبد(GLOBAL LIVER INSTITUTE ) آمریکا و میزبان روز بین المللی NASH ، نیاز فوری به افزایش آگاهی و آموزش در مورد کبد چرب غیر الکلی احساس می شود .
وی گفت: هم اکنون 115 میلیون فرد بزرگسال (12 درصد بزرگسالان) در سراسر جهان تحت تاثیر بیماری کبد چرب قرار دارند و شش میلیون نفر مبتلا به NASH پیشرفته هستند
ملک زاده با بیان اینکه درمان این بیماری بار اقتصادی بیش از 200 میلیارد دلاری را بر جهان تحمیل کرده است عنوان کرد که شیوع بیماری کبد چرب در جهان طی 15 سال گذشته دو برابر شده است.
کبد چرب فقط کبد را درگیر نمی کند
وی پیش بینی کرد : کبد چرب ، شایع ترین عامل بیماری کبد در ایران است و پیش بینی می شود شیوع آن در آینده افزایش یابد ضمن آنکه افزایش تقاضا برای پیوند کبد و مرگ های زودرس ناشی از آن را باید از عوارض پیش بینی شده اپیدمی این بیماری ذکر کرد.
معاون پژوهش وزارت بهداشت و درمان درباره این بیماری همچنین اظهار داشت: بیماری کبد چرب، فقط کبد را درگیر نمی کند ؛ بیشتر افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند، حتی ممکن است تا آخر عمر با مشکل کبدی جدی مواجه نشوند، اما می توانند مستعد ابتلا به فشار خون بالا، قند خون، سکته های قلبی و مغزی و نارسایی کلیه شوند
وی مهمترین علت مرگ مبتلایان کبد چرب را سکته های قلبی و مغزی دانست و افزود: بیماری کبد چرب سهم عمده ای در سکته های قلبی و مغزی و در نتیجه ، مرگهای زودرس دارد.
ملک زاده با استناد به آمار بدست آمده از تحقیقات عنوان کرد: 64درصد از افرادی که بر اثر کبد چرب در کشور فوت می کنند، کمتر از 70 سال دارند و ۲۲ درصد آنها زیر ۵۰ سال هستند و دچار مرگ خیلی زودرس می شوند.
وی با بیان اینکه وجود چربی در کبد طبیعی است، اما اگر میزان چربی کبد، بیش از ۵ تا ۱۰ درصد وزن کل کبد شود، فرد به بیماری کبد چرب دچار شده است افزود: بیماری کبد چرب و هپاتیت مزمن ناشی از آن یک بیماری مزمن است و ظهور علائم بالینی آن در افراد مبتلا بیش از 30 سال طول می کشد؛ با این حال، در برخی از بیماران، می تواند منجر به نارسایی کبد ( سیروز ) یا کارسینوم سلول های کبدی شود
سالانه نارسایی کبد 10 هزار نفر را درگیر می کند
این استاد دانشگاه همچنین با اشاره به اینکه نارسایی کبد ( سیروز) در حدود 25 درصد از بیماران مبتلا به NASH ایجاد می شود تاکید کرد: سالانه 10 هزار نفر در ایران مبتلا به نارسایی کبد (سیروز) می شوند که از این میان 5 هزار نفر فوت می کنند.
وی هشدار داد: سهم سیروز کبدی ناشی از کبد چرب غیرالکلی که عمدتا به دلیل پرخوری ، بی تحرکی و چاقی رخ می دهد، در بروز نارسایی مزمن کبدی رو به افزایش بوده و بار سیروز ناشی از بیماری کبد چرب غیرالکلی، در ایران بسیار بالاتر از سیروز ناشی از هپاتیت مزمن C یا B است؛ این مساله می تواند موجب نگرانی از افزایش تعداد افراد نیازمند پیوند کبد یا مرگهای ناشی از این بیماری در آینده شود .
ملک زاده خبر داد که روستاییان در چاقی از شهرنشین ها پیشی گرفته اند ضمن آنکه افزایش سرانه مصرف کالری روزانه هر ایرانی به بیش از 3 هزار کالری رسیده است؛ یعنی 30 تا 35 درصد کالری اضافی به صورت چربی در بخش های مختلف بدن از جمله کبد رسوب می کند
وی گفت: 20درصد از افرادی که کبد چرب دارند، لاغر هستند اما چاقی شکمی دارند که علت بدترین نوع کبد چرب غیرالکلی است ضمن آنکه چاقی شکمی، عمدتا علت ژنتیکی دارد و مبتلایان به آن باید حتما دارو مصرف کنند .
این استاد دانشگاه تاکید کرد که آسیبی که چاقی به کبد می زند بیشتر از آسیب هپاتیت C به کبد است.
ملک زاده داشتن شکم بزرگ را علامت مشهودی برای ابتلا به بیماری کبد چرب دانسته و گفت : اما در اغلب بیماران علائمی همچون خستگی، احساس ضعف، تهوع، گیجی وعدم تمرکز، احساس درد در قسمت راست و بالای شکم، بزرگ شدن کبد، کاهش وزن و در صورت ابتلا به سیروز کبدی علائمی چون زردی پوست و چشم ها، نارسایی کبدی، خونریزی داخلی، کاهش وزن ماهیچه ها نیز مشاهده می شود
وی تاکید کرد: مهمترین درمان کبد چرب غیرالکلی کاهش وزن، پرهیز از پرخوری، افزایش تحرک بدنی و ورزش منظم است. مصرف مستمر و همزمان استاتینها و آسپرین، روند بیماری کبد چرب را در مبتلایان ، کُند میکند