معاون اول رییس جمهوری در هفتمین نشست مجمع جهانی سلامت مطرح کرد ؛

تحریم های ظالمانه سلامت مردم ایران را نشانه گرفته است

مجامع بین‌المللی در مقابل سیاست‌های یکجانبه و غیرقانونی دولت آمریکا به خصوص در حوزه سلامت سکوت نکنند

9 ارديبهشت 1398 ساعت 10:44


سالم خبر : معاون اول رییس جمهوری گفت: دولت آمریکا به رغم قوانین حقوق بشری با دست زدن به اقدامات ضدانسانی و وضع سخت‌ترین تحریم‌ها بر بخش سلامت، عملاً امکان تأمین و واردات دارو‌های مورد نیاز بیماران خاص و تجهیزات پزشکی را با مشکلات جدّی مواجه کرده است و جان بیماران بسیاری را به خطر انداخته‌اند.
 
به گزارش سالم خبر معاون اول رییس جمهوری اسحاق جهانگیری پیش از ظهر امروز در هفتمین نشست منطقه ای مجمع جهانی سلامت که در جزیره کیش برگزار شد اظهار داشت: خوشبختانه با تلاش و همت محققان و دانشمندان كشورمان بخش قابل توجهي از نيازهاي دارويي كشور در داخل توليد مي‌شود كه حتي مازاد بر نياز بازار داخلي قابليت صادرات به كشورهاي نيازمند را دارد و واردات ما محدود به موارد خاص و تهيه مواد اوليه است كه كارشكني دولت آمريكا و تهديد شركت‌ها براي قطع همكاري با ايران مانع خريد و انتقال اين اقلام به كشور شده است.
 
جهانگیری تصریح کرد: انتظار ما از مجامع بين‌المللي به ويژه مجمع جهاني سلامت اين است كه در مقابل سياست‌هاي يك جانبه و غيرقانوني دولت آمريكا به خصوص در حوزه سلامت كه ارتباط مستقيمي با جان مردم دارد و موضوعي كاملا بشري است سكوت نكنند و از تمامي ابزارها و اهرم‌هاي در اختيار عليه اقدامات و سياست‌هاي غيرانساني و ضدبشري دولت آمريكا استفاده كنند.
 
وی افزود: درخواست ما از كشورهاي منطقه نیز اين است كه با گسترش همكاري‌هاي منطقه‌اي در زمينه توليد دارو و تجهيزات پزشكي و نيز ايجاد زيرساخت‌هاي تعامل و همكاري ميان مراكز و شركتهاي فعال در بخش سلامت در كشورهاي منطقه بتوانيم بر مشكلات فرامنطقه‌اي نظير تحريم غلبه كنيم چون ما معتقديم با توجه به نقش ايران در تأمين بخش بزرگي از نيازهاي دارويي كشورهاي منطقه، تحريم بخش سلامت ايران به معناي تحريم حوزه سلامت كشورهاي منطقه است.
 
جهانگیری با اشاره به اینکه ايران در چارچوب توافقنامه برجام به تمام تعهداتش عمل كرد و آژانس بين‌المللي انرژي اتمي به عنوان مرجع ذي‌صلاح نيز بارها پايبندي كشورمان را تایید كرده است، خاطرنشان کرد: دولت آمريكا نه تنها به تعهداتش عمل نكرد بلكه به اذعان خودشان سخت‌ترين تحريم‌هاي ممكن را عليه ملت ايران اعمال كرده‌اند. آمريكاییها به دروغ مي‌گويند كه هدف تحريم‌ها دولت ايران است، حال آنكه تحريم‌ها بيشترين فشار را بر ملت ايران و معيشت آنها وارد مي‌كند.
 
متن کامل سخنان معاون اول رییس جمهور به شرح زیر است:
 
بسم الله الرحمن الرحيم
 
ميهمانان ارجمند، عالي جنابان
صاحب نظران، فعالان و مسئولان حوزه سلامت
 
حضور شما در هفتمين نشست منطقه‌اي مجمع جهاني سلامت را صميمانه گرامي مي‌دارم و از سياست‌گذاران و دست‌اندركاران اين اقدام ارزنده كمال تشكر را دارم.
 
سلامت مساله نخست ديروز، امروز و فرداي انسان و جامعه بشري است،‌ كه اكنون ابعادي فراتر از تن و حتي روان يافته است. امنيت پايدار، توسعه همه جانبه و متوازن و موزون و دستيابي به جهاني عاري از ترس و زور و خشونت و فقر، امروز بيش و پيش از هر چيز وابسته به وجود ذهن، زبان، انديشه، اخلاق و به طور خلاصه انسان و اجتماعي سالم است.
 
سلامت، آن گونه كه سازمان جهاني بهداشت تعريف مي كند معنايي بسيار فراتر از صرف نداشتن بيماري دارد. سلامت يكي از جنبه‌هاي اصلي حقوق بشر و بزرگترين مصداق "عدالت اجتماعي" است كه تحقق آن از مهمترين وظايف دولت‌هاست. از اين منظر سلامت تنها كالاي عمومي است كه هم پيش شرط، هم محصول و هم شاخص اندازه‌گيري پايداري توسعه جوامع انساني به شمار مي‌رود. به اين اعتبار تحقق سلامت براي همه، بايد به عنوان يك "ارزش همگاني" و يك "آرمان اجتماعي و سياسي مشترك" مورد اجماع همه دولت‌ها قرار گيرد. علاوه بر اين، اكنون با تعميم مفهوم سلامت به سلامت جهاني، آن را لازمه توسعه پايدار با هدف عدالت بين نسلي و ايجاد زمينه جهت شكوفايي استعدادها و ظرفيت‌هاي همه شهروندان و نيل به جامعه سالم به شمار مي‌آورند. در اين تقسيم‌بندي جديد، مفهوم سلامت جهاني معادل "سلامت عمومي" است كه كاركردهاي "سلامت جهاني" را در سياست خارجي براي برقراري ثبات و دموكراسي در كشورها، امنيت داخلي براي مقابله با بيوتروريسم و بيماري‌هاي عفوني و مقاومت‌هاي ضدميكروبي، سرمايه‌گذاري براي تحقق ثبات اقتصادي و شكوفايي داخلي و بين‌المللي و انجام فعاليت‌هاي خيريه براي ريشه‌كني فقر به عنوان دشمن اصلي توسعه برجسته مي‌كند.
 
حضار گرامي خانم ها و آقايان
 
در جمهوري اسلامي ايران بر اساس اصل بيست و نهم قانون اساسي و سياست‌هاي كلان نظام سلامت بعنوان "حق اساسي و عمومي تمامي شهروندان" تعريف شده است و مسئوليت سياستگذاري براي اجراي آن و اطمينان از دسترسي عموم به خدمات عادلانه و با كيفيتِ سلامت، به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي سپرده شده است.
 
به رغم تنگناها و مسائل مختلفي كه كشور ما در زمينه‌هاي مختلف با آنها روبه رو بوده است، جاي خشنودي و اميدواري است كه مي‌توانیم بگوییم يكي از مهمترين دستاوردهاي كشور ما در چهل سالگي انقلاب اسلامي ايران در همين زمينه است. محصول همراهي و پيشبرد نظام سلامت ما امروز افزايش اميد به زندگي از 54 سال به 76 سال، كاهش چشمگير مرگ و مير مادران باردار و كودكان و نوزادان، افزايش دسترسي عادلانه به خدمات گوناگون در سطوح مختلف سلامت و در تمامي مناطق كشور و با هدف محروميت‌زدايي، توسعه تربيت و آموزش منابع انساني سلامت اعم از پزشك، پرستار، ماما و كارشناسان گوناگون فعال در اين حوزه و در نتيجه افزايش مطلوب رضايت شهروندان بوده است. افزايش معنادار كمي و كيفي حضور دختران و بانوان ايراني در اين بخش كه به بركت برنامه‌هاي مدون توانمندسازي زنان به دست آمده است، نيل به اين موفقيت‌ها را شتاب و امكان بيشتري داده است.

مايلم در اينجا از ايجاد شبكه مراقبت‌هاي بهداشتي اوليه كه بيش از سه دهه پيش و در اوج جنگ تحميلي عراق عليه ايران و محدوديت‌هاي گوناگون مالي و اجرايي بر اساس مدل بومي بهورز شكل گرفت نيز ياد كنم. اين شبكه به گواه سازمان جهاني بهداشت يكي از مدل‌هاي موثر و قابل تعميم در جهان براي گسترشِ عدالت محورِ خدماتِ سلامت به مناطق دور افتاده و محروم به شمار مي‌رود و سهم عمده‌اي در بهبود شاخص‌هاي سلامت كشور ما داشته است.
 
دولت يازدهم در سال 1393 برنامه اصلي عدالت اجتماعي خود را با عنوان "طرح تحول سلامت" و با هدف نيل به پوشش همگاني سلامت آغاز كرد. اين طرح كه يكي از اساسي‌ترين برنامه‌هاي اجتماعي دولت به شمار مي‌رود در دولت دوازدهم نيز ادامه يافت و به گواهي سازمان جهاني بهداشت، توانسته است گام‌هاي اساسي در زمينه افزايش دسترسي عادلانه به خدمات با كيفيت و كاهش دشواري‌هاي مالي با پوشش بيمه ای براي بيش از 95 درصد شهروندان بردارد.
 
علاوه بر اين، اجراي ملي پوشش همگاني سلامت در ايران، دو سال پيش از تصويب اهداف توسعه پايدار توسط سازمان ملل متحد آغاز شد و به عنوان برنامه اصلي دولت و يكي از پايه‌هاي كليدي تحقق حقوق شهروندي در جمهوري اسلامي ايران توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و با همكاري ساير نهادها در حال اجرا است. در پي تصويب جهاني اهداف توسعه پايدار، كميته ملي توسعه پايدار، ساختار خود را بر اساس يك مدل بومي با اين اهداف هماهنگ كرده و از آن زمان با مسئوليت يكي از معاونان رئيس جمهور به كار خود ادامه مي‌دهد.
 
ميهمانان گرانقدر
 
به درستي گفته‌اند صلح، حفظ كره زمين، رفاه و كرامت، مردم و مشاركت، پنج ركن بنيادين اهداف توسعه پايدارند. در اين ميان نقش صلح و مشاركت به منظور ايجاد نظام حاكميت مبتني بر اصول توسعه پايدار و عدالت بين نسلي بسيار اساسي است. جمهوري اسلامي ايران در طول حيات چهل ساله خود همواره با تحريم‌هاي ظالمانه قدرت‌هاي بزرگ به ويژه آمريكا مواجه بوده كه البته نتيجه آن تاب‌آوري و استقلال بيش از پيش كشور ما شده است. چنانكه بنا به گزارش‌هاي سازمان‌هاي بين‌المللي كشور ما امروز از جهت توليد علم در رده 20 كشور نخست دنيا قرار گرفته و در اين ميان، سهم علوم سلامت چهل درصد از آن را تشکیل می دهد.
 
متأسفانه امروز شاهد رفتارهاي مخرب، غيرسازنده و ضدبشري دولت آمريكا عليه مردم ايران هستيم. آنها به بهانه‌هاي واهي و تحت تأثير فشار لابي‌هاي صهيونيستي از برجام به عنوان يك توافقنامه و دستاورد مهم بين‌المللي كه به صلح و امنيت منطقه و جهان كمك مي‌كند، خارج شدند.
 
ايران در چارچوب توافقنامه برجام به تمامی تعهداتش عمل كرد و آژانس بين‌المللي انرژي اتمي به عنوان مرجع ذي‌صلاح نيز بارها پايبندي كشورمان را تائيد كرده است اما دولت آمريكا نه تنها به تعهداتش عمل نكرد بلكه به اذعان خودشان سخت‌ترين تحريم‌هاي ممكن را عليه ملت ايران اعمال كرده‌اند. آمريكائيها به دروغ مي‌گويند كه هدف تحريم‌ها دولت ايران است، حال آنكه تحريم‌ها بيشترين فشار را بر ملت ايران و معيشت آنها وارد مي‌كند.
 
متأسفانه دولت آمريكا به رغم قوانين حقوق بشري با دست زدن به اقدامات ضدانساني و وضع سخت‌ترين تحريم‌ها بر بخش سلامت، عملاً امكان تأمين و واردات داروهاي مورد نياز بيماران خاص و تجهيزات پزشكي را با مشكلات جدّي مواجه كرده‌ است و جان بيماران زيادي را به خطر انداخته‌اند.
 
امروز با افتخار اعلام مي‌كنیم كه با تلاش و همت محققان و دانشمندان كشورمان بخش قابل توجهي از نيازهاي دارويي كشور در داخل توليد مي‌شود كه حتي مازاد بر نيازهای داخلي قابليت صادرات به كشورهاي نيازمند را دارد و واردات ما محدود به مواردی خاص و تهيه مواد اوليه است كه كارشكني دولت آمريكا و تهديد شركت‌ها براي قطع همكاري با ايران مانع خريد و انتقال اين اقلام به كشور شده است.
 
خوشبختانه طي سال‌هاي اخير موفقيت‌هاي چشمگيري را محققين جوان كشورمان براي دانش بنيان شدن بخش سلامت داشته‌اند كه از اين ميان مي‌توان به دستاوردهاي فراوان در حوزه هاي پزشكي هسته‌اي، سلول‌هاي بنيادي، ترميم سيستم‌هاي عصبي، توليد داروهاي مختلف براي درمان بيماري‌هاي صعب‌العلاج و دهها دستاورد ديگر اشاره كرد.
 
با وجود اين انتظار ما از مجامع بين‌المللي به ويژه مجمع جهاني سلامت اينست كه در مقابل سياست‌هاي يكجانبه و غيرقانوني دولت آمريكا به خصوص در حوزه سلامت كه ارتباط مستقيمي با جان مردم دارد و موضوعي كاملا انسانی است سكوت نكند و از تمامي ابزارها و اهرم‌هاي در اختيار عليه اقدامات و سياست‌هاي غيرانساني و ضدبشري دولت آمريكا استفاده كند.
 
همچنين درخواست ما از كشورهاي منطقه اينست كه با گسترش همكاري‌هاي منطقه‌اي در زمينه توليد دارو و تجهيزات پزشكي و نيز ايجاد زيرساخت‌هاي تعامل و همكاري ميان مراكز و شركتهاي فعال در بخش سلامت در كشورهاي منطقه بتوانيم بر مشكلات فرامنطقه‌اي نظير تحريم غلبه كنيم چرا كه ما معتقديم با توجه به نقش ايران در تأمين بخش بزرگي از نيازهاي دارويي كشورهاي منطقه، تحريم بخش سلامت ايران به معناي تحريم حوزه سلامت كشورهاي منطقه است.
 
دانشمندان ما در حيطه‌هاي گوناگون و به ويژه در علوم سلامت، در بسياري از مناطق جهان سرآمد هستند. دانشگاه‌هاي ما علي رغم تحريم و دشواري‌هاي آن هزاران دانشجو از سراسر دنيا را به خود جذب كرده‌اند و پروژه‌هاي پژوهشي فراواني با مشاركت دانشمندان دانشگاه‌هاي برتر جهان در اين كشور در حال اجرا است. لازمه تحقق سلامت و پيشبرد آن به مفهوم متعالي‌اش، برخورداري از فضاي ايمن، همزيستي و صلح است. ايران در تمامي تاريخ چند هزار ساله خود، سرزمين مهر و دوستي و مهد علم و دانش و هنر و ادبيات بوده است، اقوام ايراني با رنگين كماني از فرهنگ‌ها، زبان‌ها، گويش‌ها و اعتقادات مختلف در سراسر تاريخ، پذيراي ملل و اقوام ديگر بوده و ميهمان‌نوازي آنها زبانزد جهانيان بوده و هست. امروز هم ما همان ملتيم كه در پي ساختن جهاني سالم و سرشار از صلح و جامعه ‌برخوردار و در مسير توسعه همه جانبه و پايدار با محوريت سلامت است. ما به دنبال دور كردن همه تهديد‌ها و تحريم‌ها و نزديك كردن دنيايي عاري از زور و خشونت و ناامني هستيم.
 
عاليجنابان، انديشمندان و محققان ارجمند
 
براي ما مايه اميد و براي دشمنان ما مايه عبرت است كه ما در عين سختي‌ها توان باليدن و شكفتن داريم.
 
باعث خوشوقتي است كه در همين شرايط سخت تحريم، دانشگاه علوم پزشكي تهران به عنوان تنها عضو از منطقه غرب آسيا و شمال آفريقا توانسته است در مجمع جهاني سلامت حضور يابد و در فرايند دستورسازي سلامتِ جهان به عنوان سفير ايران زمين، نقش معنادار و فعال ايفا كند.
 
برگزاري همين نشست منطقه‌اي مجمع جهاني سلامت در هنگامه‌اي كه كشور عزيز ما آماج ناجوانمردانه‌ترين و شديد‌ترين تحريم‌هاي تاريخ خود قرار گرفته است در خور تقدير است. حضور بيش از يك‌صد دانشمند صاحب‌نظر جهاني از حدود 50 كشور جهان در اين نشست مهم نشانه آن است كه اگرچه سلامت نيز امروز مقوله‌اي سياسي شده است، اما دانشمندان و صاحب نظران نظام سلامت با هدف بهبود زندگي انسان، فارغ از مرزهاي سياسي و براساس اصول مشاركت علمي و التزام اجتماعي مي‌انديشند و مي‌كوشند. جامعه، نهادهاي علمي پژوهشي و اجرايي و كشور ما براي دستيابي به اين اهداف از هر نظر مناسب و مساعد است.
 
كشور ما و منطقه‌اي كه در آن قرار داريم از جهت موقعيت اقليمي و مناسبات سياسي در معرض تحولات گسترده و عميق قرار دارد اما توانسته است دشواري‌هاي گوناگون را با موفقيت پشت سر بگذارد. منطقه ما بيشترين ضربه را از افراطي‌گري و تروريسم بين‌المللي متحمل شده است اما در آستانه زدودن كشورها از اين خطر ضد انساني است.
 
وقوع سيل اخير در ايران، آزموني جدّي براي محك شعارهاي پر طمطراق حقوق بشري دولت آمريكا بود. در حالي كه ايران درگير سيلي ويرانگر بود و به بيش از نیمی از استان كشور ما خسارات سنگيني وارد شد اما مانع تراشي ها و تحريم هاي ظالمانه آمريكا مانع از كمك رساني ساير كشورها و سازمان هاي بين المللي به سيل زدگان گرديد. در اين ميان حتي سازمان هاي امدادي نظير هلال احمر جمهوري اسلامي ايران هم از تحريم ها مستثني نشدند و عملا در مسير امداد رساني هاي بين المللي به سيل زدگان محدوديت هاي زيادي ايجاد شده است.
 
البته اين افتخاري است بزرگ براي جمهوري اسلامي ايران كه اعلام كنيم به رغم همه اين كارشكني‌ها و مانع تراشي ها و به همت همه دست اندركاران بخش سلامت كشورمان اعم از پزشكان،‌ پرستاران، بهياران و مديران اين بخش، به حول و قوه الهي به رغم گستره وسيع مناطق سيل زده، ‌تاكنون هيچگونه بيماري اپيدمي و همه گيري در اين مناطق مشاهده نشده است كه جا دارد از همه كساني كه در اين زمينه به صورت شبانه روزي تلاش كردند، تشكر نمايم.
 
خانم ها و آقايان
 
اكنون هم ما در معرض بحران‌هاي گوناگون طبيعي حاصل از دخالت انسان‌ها قرار گرفته‌ايم. سِيلي فراگير در هفته‌هاي گذشته كشور ما را دچار مشكلات گوناگوني از جمله در زمينه سلامت كرده است، اما ملت و دولت و حاكميت در امداد و كمك چيزي فروگذار نكرده‌اند. بيش از نيمي از پناهندگان و آوارگان حاصل از جنگ و تروريسم دنيا در اين منطقه از جهان هستند. از جمله كشور ما در طول چهار دهه گذشته بيش از 3 ميليون نفر مهاجر و پناهنده را در خود جاي داده و با گشاده‌رويي خدمات سلامت و ساير نيازهاي مهاجرين را با كمترين استفاده از كمك‌هاي بين‌المللي در اختيار آنان قرار داده است.
 
اكنون هم مديريت اجرايي كشور در كنار همه مردم و نهادهاي مدني به دنبال آنند كه شهروندان آسيب ديده از حادثه سيل از تهديد سلامت چه جسمي، چه رواني و چه فردي و چه اجتماعي دور شوند. مساله امروز ما بازسازي سالم شهرها و روستاها در مسير توسعه‌اي پايدار است. طبيعتا سلامت سنگ بناي اين تلاش است.
 
در پايان مايلم از تلاش همه دست اندرکاران اين نشست، از دانشگاه علوم پزشكي تهران، از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، از معاونت علمي و فناوري رييس جمهور، از مجمع جهاني سلامت و همه سازمان‌ها و افرادي كه در برنامه‌ريزي و اجراي اين همايش نقش داشته‌اند، مجدداً تشكر كنم.

اميدوارم حاصل گفتگوها و تبادلات علمي اين نشست گامی ديگر در جهت نيل به توسعه پايدار سلامت و گسترش همكاري‌هاي علمي و فني در اين منطقه و در ساير مناطق جهان باشد. براي يكايك شما توفيق و سلامت هر چه بيشتر آرزو مي‌كنم.


کد مطلب: 4537

آدرس مطلب :
https://www.saalemnews.com/news/4537/تحریم-های-ظالمانه-سلامت-مردم-ایران-نشانه-گرفته

سالم خبر
  https://www.saalemnews.com