عضو هیأت مدیره انجمن گفتاردرمانی مطرح کرد:

شیوع ۲۵ درصدی اختلال بلع در افراد بالای 50 سال

7 ارديبهشت 1398 ساعت 14:42


سالم خبر: عضو هیأت مدیره انجمن گفتاردرمانی با اشاره به بیماری‌هایی که سبب اختلال بلع می‌شود، اعلام کرد: بر اساس تمام راهنماهای بالینی: ارزیابی، تشخیص و درمان اختلال بلع دهانی _حلقی به عهده متخصصین گفتار درمانی است.
 
به گزارش سالم خبر از روابط عمومی انجمن علمی گفتاردرمانی ایران جلال بختیاری، عضو هیأت مدیره انجمن گفتاردرمانی در آستانه برگزاری هفدهمین همایش سالیانه گفتاردرمانی که در تاریخ ۱۱ تا ۱۳ اردیبهشت ماه سال جاری در دانشگاه علوم بهزیستی تهران برگزار می شود، درباره اختلال بلع اظهار داشت: بلع به‌ عنوان نخستین مرحله گوارش ‌نقش بسیار مهمی در تغذیه و سلامت انسان دارد و در صورتیکه عملکرد بلع دچار اختلال و تغییر شود منجر به بروز سوءتغذیه، کم آبی بدن، عفونت ریه ناشی از آسپیراسیون و در مواردی حتی مرگ و یا تغییر در کیفیت زندگی فرد می‌شود. 
 
وی افزود: بلع طبيعي يک مکانيسم پيچيده است، که در طول آن غذايي که در دهان گذاشته مي شود از لحاظ حجم و غلظت طوری تغيير می کند  تا بتواند به راحتي از طريق حلق و مري براي مراحل بعدي گوارش وارد معده شود. اين فرايند طي مراحلي که عبارتند از مراحل دهانی،حلقی و مروی انجام می‌شود.
 
این عضو هیأت مدیره انجمن گفتاردرمانی ادامه داد: اختلال بلع به علت بیماری‌های مختلفی همچون سکته‌های مغزی، پارکینسون، ضربه های مغزی و نخاعی، MS، آلزایمر و سرطان های سر و گردن ایجاد می‌شود. علاوه بر این بیماری‌ها، سالمندی نیز به علت تغییرات فیزیولوژیک و ساختاری، تغییراتی را در این عملکرد حیاتی  به وجود می‌آورد و منجر به بروز اختلال بلع (دیسفاژی ) در این افراد می‌شود.
 
بختیاری گفت: علائم اختلال بلع معمولا شامل سرفه‌های های مکرر حین غذا خوردن یا بعد از غذا خوردن، احساس گیر کردن غذا در گلو و احساس خفگی، باقی ماندن غذا در حفره دهان، بالا رفتن دمای بدن و احساس گر گرفتگی بعد از غذا خوردن، عفونت های مکرر ریه و اجتناب از خوردن برخی مواد خاص مانند گوشت، مغزهای آجیل و .... است.
 
وی بیان داشت: مطالعات مختلف نشان داده که شیوع اختلال بلع در جمعیت سالمندان شایع‌تر از بقیه گروهای سنی است. به طوریکه شیوع اختلال بلع در افراد بالای 50 سال 25 درصد گزارش شده و در سالمندانی که در بخش های مختلف پزشکی بستری هستند، حدود 30 درصد است. 
 
عضو هیأت مدیره انجمن گفتاردرمانی گفت: همچنین در سالمندانی که در مراکز سالمندان اقامت دارند شیوع اختلال بلع 68 درصد و در سالمندانی که به طور مستقل زندگی می کنند 13 تا 38 درصد است. همچنین بیش از 55 درصد بیماران سکته مغزی دچار درجاتی از اختلال بلع هستند، همچنین این اختلال در بیماری پارکینسون بیش از 50 درصد گزارش شده است و حدود 35 درصد بیماران MS از این اختلال رنج می‌برند.
 
وی گفت: با توجه به اینکه ساختارهای در گیر در بلع و گفتار مشترک هستند بر اساس تمام راهنماهای بالینی ارزیابی، تشخیص و درمان اختلال بلع دهانی _حلقی به عهده متخصصین گفتار درمانی است.
بختیاری با اشاره به اینکه خوشبختانه در سال‌های اخیر اختلال بلع بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، گفت: گفتار درمان‌ها بعد از ارزیابی‌های بالینی و ابزاری مانند ارزیابی بلع توسط آندوسکوپ فیبر نوری و یا ویدئو فلوروسکوپی بلع باریم که توسط متخصصین رادیولوژی انجام می‌شود، شدت و نوع مشکل بیمار را تشخیص داده و بر اساس نتایج معاینات و ارزیابی‌ها، روش های درمانی و توانبخشی مختلفی را برای بیماران به کار می‌برند که در سال‌های اخیر هم با پیشرفت تکنولوژی، روش‌های مختلفی علاوه بر تمرینات توانبخشی بلع مانند تحریکات الکتریکی عضلات در گیر در بلع و یا تحریکات الکتریکی نواحی مغزی درگیر در بلع برای کمک به این گروه از بیماران  به کار می‌رود.


کد مطلب: 4514

آدرس مطلب :
https://www.saalemnews.com/news/4514/شیوع-۲۵-درصدی-اختلال-بلع-افراد-بالای-50-سال

سالم خبر
  https://www.saalemnews.com