سالم خبر: شنیده شد پس از چند روز دو کارگر جوان کارخانه شرکت صنایع شیمیایی دارویی ارسطو که در انفجار بعد از ظهر جمعه گذشته این کارخانه دچار 70 تا 80 درصد سوختگی شده بودند، جان خود را از دست دادند.
سامان رنجبر و حسن کرد دو کارگر این کارخانه به دلیل سهل انگاری و تجمع بخار ناشی از حلال های انبار شده به ویژه بخار استون و انفجار آن دچار سوختگی شدید شده بودند.
اگرچه هنوز گزارشی از چرایی این واقعه از سوی متخصصان و کارشناسان مربوطه سندیکای تولید کنندگان مواد اولیه دارو منتشر نشده است و سوال های بسیاری بی پاسخ مانده است از جمله آنکه چرا بخار استون زیر چشمان تیز بین مسوولان این سندیکا که دشمنان و مغرضان تولید داخلی را به خوبی شناسایی می کنند، در کارخانه اشباع شده و حادثه آفریده است؟ یا اینکه کارکنان حاضر در کارخانه آیا از مسوول ایمنی کارخانه مجوز داشته اند تا در روز جمعه با مواد شیمیایی و سمی کار کنند ؟ یا مسوول ایمنی خود در کارخانه حضور داشته است؟ و سوال جامع تر آنکه آیا این کارخانه مسوول ایمنی داشته است یا اینکه مسوولیت ایمنی کار تشریفاتی محسوب می شده است که بمانند برخی واحدهای صنعتی دیگریکی از کارکنان اداری آن را همراه با مسوولیت های دیگر خود به یدک می کشد.
فرشاد محمود ی فر، رییس آتش نشانی شهرک صنعتی کاوه در گفت و گو با سالم خبر با بیان اینکه مسائل ایمنی کارکنان و کارگران در هر کارخانه ای مربوط به قوانین اداره کار می شود که از سوی بازرسان اداره کار نظارت صورت می گیرد، گفت: هر کس به عنوان کارگر در هر واحد صنعتی مشغول به کار باشد براساس آیین نامه حفاظت فنی اداره کارکه حتی به جزییات ایمنی کارگران نیز پرداخته است که با چه استانداردی از جمله هواکش ، حفاظت فردی ، ماسک ها و ضرورت آنکه کارگران با ایمنی بیشتری مشغول به کار باشند تحت نظارت است.
وی افزود: اگرچه این قوانین با جزییات وجود دارد اما در برخی مواقع اجرا و نظارت از سوی اداره کار دقیق صورت نمی گیرد.
محمود ی فر با اشاره به حادثه کارخانه ارسطو اظهار داشت: اما در واحد صنعتی مانند کارخانه تولید مواد اولیه دارو که با مواد خطرناک و شیمیایی که بعضا برخی از آنان بر سلامت کارگران تاثیر گذار است این سازمان غذا و داروست که باید نظارت کامل برموارد ایمنی کارکنان و الزامات زیرساختی یک واحد صنعتی تولید دارو داشته باشد. چرا که سازمان غذا و داروست که قبل از راه اندازی خط تولید براساس دستورالعمل های خود با توجه به سیستم ایمنی یک واحد صنعتی تولید دارو ، استاندارد دستگاه ها و بحث رعایت تمام نکات ایمنی مجوز برای آن واحد صادر کرده است.
وی در مورد انفجار کارخانه ارسطو نیز افزود: مسوولان این کارخانه خود باید در گزارش ها توضیح دهند چرا بخار استون تجمع یافته است که پس از آن بدلیل الکتریسیته ساکن، جرقه یا زدن کلیدی این انفجار اتفاق افتاده است.
رییس آتش نشانی شهرک صنعتی کاوه در مورد فعالیت این گونه واحدهای صنعتی که با مواد شیمیایی و سمی سروکار دارند، توضیح داد که نکته نخست قابل اهمیت در زمینه ایمنی سلامت افراد است که اکثرا با استنشاق حلال های شیمیایی مشکلاتی برای سلامتی آنان ایجاد می شود. سیستم تهویه مناسب و وسایل حفاظت فردی از ابتدایی ترین تمهیداتی است که یک واحد صنعتی از این دست باید به آن مجهز باشند اما تجربه ثابت کرده است که بسیاری از کارخانه ها در این زمینه دچار ضعف هستند .
وی افزود: بخش های ایمنی و HSE و مسوولانی که این وظیفه را دارند اکثرا تخصص شان با وظایفشان همخوانی ندارد. گذراندن دوره ی سه روزه در این زمینه از سوی یک فرد الزاما متخصص نمی آفریند.
ایمنی مغفول مانده
نکته مهم این است اگر چه مسوولان خطوط تولید دارو در موارد اتفاقات ناخوشایند با مقایسه خود با کشورهای دیگر خط کش اندازه گیری گذاشته و به این نتیجه می رسند که در این قبیل اتفاقات پایین ترین آمار را داشته و ایمن محسوب می شویم اما تکرار این اتفاقات به ویژه در خطوط تولید دارو نشان می دهد که سلامت کارکنان و کارگران در این حوزه مغفول مانده است.
محمودی فر با اشاره گذرا به وضعیت ایمنی واحد های صنعتی گفت: در برخی واحدهای صنعتی با توجه به وسعت کار نه تنها به اندازه ی کافی کپسول های اطفا حریق ندارند که براساس مواد شیمیایی که در کارخانه موجود می باشد نیز کپسول انتخاب نمی شود.
رییس آتش نشانی شهرک کاوه گفت: مسوول ایمنی در هرواحد تولیدی ازاهمیت ویژه ای برخوردار است اگر چه در کارخانه هایی بطور مثال شاهد بوده ایم که مسوول تصفیه خانه و نامه بری یا حتی مدیر تولید، مسوول ایمنی کارخانه ای مطرح بوده است.
ما از جانب خود به عنوان رسانه حوزه دارو ضایعه درگذشت این دو کارگر جوان را به خانواده و بازماندگان این عزیزان تسلیت می گوییم.