سالم خبر: وزیر بهداشت و درمان در حاشیه مراسم توانمندی صنعت داروسازی در چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی ایران، با بیان اینکه بانکها، مجوزها و پول نفتی سه مشکل بزرگ و نوعی رانت هستند که تولید در کشور را دچار مشکل کرده و واردات بی رویه، بیتوجهی و عدم حمایت، صنعت داروسازی را گرفتار سرنوشت صنعت نساجی میکنند، به انتقاد صریح از وضعیت ایجاد شده برای صنعت دارو پرداخت و وعده داد که این بساط را جمع می کند و پای کسی که چوب لای چرخ مردم بگذارد شکسته و تاوانش را هم میدهد.
اما آنچه در این میان مطرح می شود، نخست آنکه آیا این فقط واردات بی رویه بوده است که صنعت نساجی را به ورطه فلاکت کشاند؟ اگر امروز سه کارخانه چيت سازي ري، ممتاز و تهران، (نام هايي كه زماني اسم و رسمي در توليد ايراني داشتند و با تولید 150 تا 175 هزار متر پارچه، بازاري را تامين مي كردند) يكي پس از ديگري با خاطره گره خورده اند، آیا دلیلش واردات بی رویه بوده است؟ یا واردات بی رویه نتیجه ورشکستگی این کارخانه ها به دلیل مصادره این کارخانه ها و ضعف مدیریتی و بر کرسی نشستن برخی مدیران ناکارآمد از سوی برخی نهادها بوده که سعی در جبران کمبود بازار داشتند؟
نکته دیگر اینکه آیا تعهداتی که امروز وزیر قول آنها را به صنعت می دهد اجرایی هستند و آیا عزمی در سایر بدنه دولت برای عملیاتی کردن آنها وجود دارد یا این وعده ها هم به سرنوشت وعده های سایر وزیران دچار خواهند شد؟ سعید نمکی در حاشیه مراسم توانمندی صنعت داروسازی در پاسخ به این سوال به سالم خبرگفت: هر وعده ای بدهیم پای آن میایستیم، اما راهکارهایی که به مردم فشار وارد نشود را نیز باید در کنار آن ببینیم و آنچه که وزیران ما را از برخی اصلاحات و تغییرات همچون اصلاح قیمت گذاری دارو تا به امروز باز داشته است و دچار تردید کرده است این است که مبادا این فشار بر گرده مردم وارد شود.
وی افزود: برای مثال در حوزه قیمت گذاری دارو مشکلاتی وجود دارد که همکاران ما روی آن کار میکنند تا قیمت تمام شده واقعی دارو بدست بیاید؛ به گونه ای که هم تولیدکنندگان با مارژین پایین که رو به ضرر است داروی خود را نفروشند و هم به جیب بیماران فشاری وارد نشود و اگر افزایش قیمتی هم بود از طریق بیمه ها بتوانیم آن را جبران کنیم.
وزیر بهداشت و درمان، تصریح کرد: باید به صنعتگران داخلی دارو کمک کنیم تا پول مواد تولید شده را در اسرع وقت دریافت کنند، به علت چرخه معیوب پول در نظام بیمهای و تاخیر در پرداخت پول به شرکت های پخش و در نتیجه بخش های تولید و صنعت و داروخانهها، این نقص وجود دارد که با برنامه ریزی های انجام شده به دنبال اصلاح این چرخه هستیم.
نمکی اظهار کرد: در سال آینده افزایش قیمت دارو به شکل غیرمنتظرهای نخواهیم داشت و مطابق همان شیب همیشگی افزایش قیمت سالانه اتفاق میافتد و این شیب افزایش قیمت باید به گونه ای تنظیم شود که به صنعتگران داخلی هم فشار وارد نشود.
وی افزود: برای تامین دارو فعلا مشکل حادی نداریم، اظهار کرد: با برنامه ریزیهایی انجام شده به کمک تولیدکنندگان و واردکنندگانی که داروهای اساسی ساخته شده را تولید و وارد میکنند، تاکنون هیچ خبری از کمبود دارو برای ماه های آینده دریافت نکردیم.
وزیر بهداشت تصریح کرد: اقدام دیگر ما برای کمک به تولیدکنندگان پرداخت تسهیلات ارزان قیمت بانکی است. همچنین ما از تولیدکنندگان خواهش کردیم که با مکانیزم ها و فرآیندهایی در نظر بگیرند تا قیمت تمام شده دارو کاهش پیدا کند.
وی در پاسخ به سوالی درباره ارز دارو و تجهیزات پزشکی در سال ٩٨ گفت: خبر استفاده نکردن از ارز ۴٢٠٠ تومانی را برای کالاهای اساسی را نشنیدهام و قرار ما هم این نبود که برای ارز دارو و تجهیزات پزشکی و کالاهای اساسی از ارز آزاد یا نیمایی استفاده کنیم.