سالم خبر :فوق تخصص غدد و متابولیسم مهمترین راهکار برونرفت از چالشهای عمده عرصه دیابت را توجه به آموزش دانست و گفت: باید پزشکان و بیماران در این زمینه آموزشهای لازم را ببینند چراکه اساس درمان در دیابت، آموزش است.
سعید کلباسی، فوق تخصص غدد و متابولیسم، فلوشیپ دیابت و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دیابت را یکی از بزرگترین معضلات بشر امروز خواند و گفت: امروزه مردم بیشتر از آنکه نگران بیماریهای مسری باشند از بیماریهای غیرواگیر میهراسند. دیابت یک بیماری عروقی است که زمینهساز ناراحتیهای قلبی، کلیوی، بینایی، سیستم اعصاب، افسردگیهای متعدد و بسیاری عوارض دیگر است.
وی آمار فزاینده مبتلایان به این بیماری را نگرانکننده دانست و اظهار کرد: آمار این بیماری مرتب در حال تغییر است. در ایران یک آمار 4 تا 6 درصدی تبدیل به 8/11 درصدی در بالغین شدهاست، بنابراین با یک روند رشد جدی مواجه هستیم. این بیماری بهدلیل عوارض فراوانی که با خود به همراه دارد، هزینههای حوزه بهداشت و درمان کشور را چندبرابر میکند.
کلباسی درباره روشها و متدهای جدیدی که در دنیا و ایران برای این بیماری شناسایی شدهاست، گفت: زمانی دیابت یک داروی مشخص داشت که همه جای دنیا همان را تجویز میکردند. در حدود 17 سال اخیر بیش از 11 نوع قرص و دارو برای درمان این بیماری داریم و بیش از 10 نوع انسولین جدید وارد بازار شدهاست که امکان یک زندگی باکیفیت و بدون عوارض را برای بیماران فراهم میکنند. خوشبختانه در سالهای اخیر با همت شرکتهای دارویی و سازمانهای بیمهگر بسیاری از داروها یا مشمول بیمه شدهاند یا در حال بیمهشدن هستند. وضعیت ما در دسترسی به این داورها گاهی حتی از خیلی کشورهای پیشرفته هم بهتر شدهاست و حتی گاهی هموطنان ما از خارج کشور میآیند و این داروها را در کشور تهیه میکنند و میروند.
وی ادامه داد: از طرفی استفاده از داروهای بهتر و دسترسی بیشتر به مراقبتها و درمانهای مورد نیاز باعث عمر طولانیتر مبتلایان و درنتیجه افزایش هزینههای مراقبتی و پیشگیری یا درمان عوارض احتمالی در این افراد میشود. بیمار دیابتی که قبلا شاید تا 60 سال امکان زندگی داشت اکنون امید به زندگی بیشتری پیدا کردهاست و داروهای جدید، کیفیت زندگی و کمیت آن را بهبود دادهاند که نتیجه آن مراقبت و مراجعات بیشتر است.
کلباسی مهمترین راهکار برونرفت از چالشهای عمده عرصه دیابت را توجه به آموزش دانست و گفت: باید پزشکان و بیماران در این زمینه آموزشهای لازم را ببینند و با این بیماری آشنا شوند. اساس درمان در دیابت، آموزش است. در کشور ما هنوز آموزش به اندازه کافی جدی گرفته نشدهاست و به عنوان بخشی از روند درمان بیماران پذیرفته نشدهاست در حالی که در دنیا بابت آموزش نیز تعرفهای تعیین شدهاست.
وی با تاکید بر نقش پررنگ سازمانهای مردمنهاد در این مورد گفت: وظیفه خطیر ارتقای دانش جامعه نسبت به دیابت در دستان سازمانهای مردمنهاد است. دولت با هزاران بیماری دیگر هم روبروست و بار مالی سنگینی را بر دوش میکشد. انجمن دیابت ایران ازجمله این نهادهاست که در زمینه آموزش به پزشکان و بیماران نقش بسیار مهمی دارد و کمک برخی شرکتهای بزرگ دارویی مانند نوو نوردیسک که توجه ویژهای به آموزش دارند نیز در این مورد بسیار تاثیرگذار است. به جرات میتوانم بگویم که بسیاری از کارهای آموزشی پزشکی به کوشش امثال همین شرکتهای بزرگ دارویی انجام میشود.
کلباسی درباره نقشه راه ملی دیابت گفت: متاسفانه گایدلاین ملی هنوز متولی جدی پیدا نکردهاست و تقریبا همه نهادها و ارگانهای مرتبط موازی هم کار میکنند. باید یک شبکه دیابت سراسری با همکاری دانشگاهها و اساتید و نهادهای مرتبط شکل بگیرد. در راس اینها، انجمن دیابت ایران قرار دارد که باید متولی امر باشد؛ اتفاقی که در همه دنیا میافتد. خوشبختانه کارهای خوبی را در این زمینه شروع کردهایم. کلاسهای آموزشی ماهانه برای پزشکان و مردم با کمک انجمن دیابت برگزار میشود. امیدواریم بتوانیم گامهای بزرگی در کنترل بیماری دیابت در کشور برداریم.
وی تاکید کرد: اصل درمان بیماری دیابت، آموزش است که باید استمرار بیابد و مانند کشورهای پیشرفته تعرفهای به آن تعلق بگیرد. باید بیماران را توجیه کنیم آموزشی که درباره رژیم غذایی، ورزش، میزان داروی مصرفی و بسیاری مسائل موثر در این امر میگیرند در کنترل بیماری آنها نقشی بسیار بزرگ دارد و درمان و کنترل این بیماری بدون آگاهی کافی و بهروز درباره آن ممکن نیست.