سالم خبر: متخصص فلوشيپ بيني و سينوس بيمارستان دكتر مسيح دانشوري اعلام کرد: 9 درصد از موارد سرماخوردگی منجر به بیماری سینوزیت می شوند اگرچه همه موارد سينوزيت حاد به دليل عفونت باكتري نيست و در واقع بيشترين علت سينوزيت عوامل ويروسي است كه اغلب بدون مصرف آنتي بيوتيك بهبود پيدا مي كنند.
محبوبه کریمی در گفت و گو با سالم خبر همچنین عنوان کرد که بیماری سینوزیت زماني نياز به مصرف آنتي بيوتيك دارد كه علايم آن بيش از ٧تا١٠روز طول بكشد يا علايم باليني بيمار حادتر شود.
وی همچنین سينوزيت را التهاب و عفونت مخاط يا لايه پوشاننده سينوس ها و بيني دانست که به دلیل اینکه به طور همزمان مخاط بيني نیز درگير می شود، براي اين گروه از بيماري ها اصطلاح رينو سينوزيت انتخاب شده نه سینوزیت.
وی افزود: رینوسینوزیت به دو دسته حاد و مزمن تقسيم مي شود که گروهي از بيماران دچار عفونت هاي حاد مي شوند و اغلب با نشانه هاي درد صورت ،تب، ترشحات چركي از جلوي بيني يا ته حلق ،گرفتگي بيني و احتقان بي حالي بروز مي كند و بر اساس ماهيت ترشحات و عفوني بودن، تغيير رنگ، تعدد نشانه ها و طول مدت علايم پزشك تصميم به دادن آنتي بيوتيك مي گيرد و بيشتر موارد رينو سينوزيت حاد با درمان هاي نگه دارنده همچون مايعات ،ضد درد ،ضد احتقان و شستشو قابل كنترل هستند ضمن آنکه از نوع حاد آن مي تواند تا يك ماه طول بكشد.
این متخصص فلوشيپ بيني و سينوس بيمارستان دكتر مسيح دانشوري با بیان اینکه هر فرد بزرگسال در طول يك سال ٢تا٣ بار و كودكان ٦تا٨ بار مي توانند دچار سرماخوردگي بشوند، گفت: بيماراني كه از قبل آلرژي يا نقص ايمني دارند و با اختلال ژنتيكي مانند سيستيك فيبروزيس دچار سينوزيت ويروسي يا باكتريايي مي شوند، فقط ٩درصد این بیماران در معرض ابتلا به رينو سينوزيت قرار می گیرند.
کریمی درباره درمان سینوزیت تصریح کرد: براي انتخاب درمان آنتي بيوتيكي مناسب، از خود درماني پرهيز شود چون عوامل ايجاد كننده سينوزيت به انواع خاصي از داروها حساس و به برخي داروها پاسخ مناسبي نمي دهند و درمان بايد طبق نظر پزشك معالج انجام گيرد.
عوارض چشمی و مغزی ناشی از سینوزیت
وی با اشاره به عوارض چشمی و مغزی ناشی از سینوزیت، گفت: يكي از دلايل ايجاد عارضه نزديكي سينوس ها هم به چشم و هم به مغز است . البته وقوع عوارض نادر و يك مورد در نه هزار و 500 بستری در بيمارستان اطفال گزارش شده است.
این متخصص فلوشيپ بيني و سينوس بيمارستان دكتر مسيح دانشوري با بیان اینکه تشخيص زودرس عوارض چشمی و مغزی ناشی از سینوزیت از اهمیت بالایی برخوردار است، اظهارداشت: علائمی كه ما را به درگيري عوارض چشمي مشكوك مي كند شامل وقوع قرمزي دور پلك ،درد در حركات چشم ،تورم غير طبيعي و حتي كمي بيرون زدگي چشم، سردرد و كاهش بينايي است كه در اين موارد به تشكيل آبسه در داخل كره چشم باید مشکوک شویم.
کریمی ادامه داد: در مراحل ابتدایی، قرمزي دور چشم و پلک ها با تغيير آنتي بيوتيك خوراكي مي توان عوارض را كنترل كرد و نياز به بستري بيمار نيست اما در موارد شديدتر نيازمند بستري انجام تصوير برداري ، تجویز آنتي بيوتيك تزريقي و انجام جراحي در موارد تشكيل آبسه چشمي است.
وی درباره عوارض مغزي ناشی از سینوزیت گفت: این عوارض شيوع بالايي ندارند و اغلب در بيماراني كه از قبل مشكل نقص ايمني دارند يا دچار نقايصي در ديواره هاي استخواني كه مرز بين مغز وحفره بيني و سينوس هستند، ممكن است ایجاد شود كه با تب وسردرد شديد، استفراغ و تغيير سطح هوشياري خود را نشان می دهد. اما شيوع عوارض سينوزيت نادر است.
این متخصص فلوشيپ بيني و سينوس بيمارستان دكتر مسيح دانشوري درباره رینوسینوزیت مزمن بیان کرد: ميزان شيوع این بیماری در آمريكا ١٠تا ١٥درصد است که 250 هزار مورد بيمار سالیانه كه هزينه درماني آن ها بالغ بر ٨بيليون دلار است را شامل مي شود. البته این بیماری در كشور ما نیز با هزينه هاي گزاف، تشخيص و درمان مي شود.
کریمی ادامه داد: اگرچه التهاب مزمن در ايجاد بيماري نقش دارد اما كشيدن سيگار ،سابقه آسم و سایر بيماري ها همچون روماتيسم و افسردگي پاسخ مناسب به درمان را تحت تاثير قرار مي دهد و در اين گروه از بيماران، التهاب مخاط بيني و سينوس بيش از ٣ماه طول مي كشد.
وی با اشاره به اینکه بيماري رينو سينوزيت مزمن ممكن است همراه با تشكيل پوليپ بيني باشد يا نباشد، گفت: سوال هميشگي بيماران اين است كه آيا آلرژي موجب ايجاد پوليپ بيني مي شود؟ در واقع ارتباط قطعي بين آلرژي و ايجاد پوليپ اثبات نشده اما كنترل علايم آلرژي در بيمار دچار رينو سينوزيت مزمن سبب بهبود كيفيت زندگي بيماران شده است.
این متخصص اساس درمان اين گروه از بيماران را درمان دارويي اعلام کرد و افزود: داروهايي که به بيماران تجویز مي شود، شست وشوي بيني با سرم ، داروهاي موضعي كه سبب كاهش احتقان و گرفتگي بيني و التهاب مخاطها همچون انواع مختلف اسپري هاي استروئيدي، شامل می شود تا ترشحات بهتر تخليه شود. البته در مورد تجويز آنتي بيوتيك در برخی موارد بر اساس صلاحديد پزشك به بيمار تجويز مي شود و ممكن است نوع آنتي بيوتيك تجويز شده با نوع حاد متفاوت و طول درمان آن نيز به طول انجامد.
کریمی ادامه داد: گروهي از بيماران مبتلا به سینوزیت نيازمند جراحي هستند که امروزه با پيشرفت هاي علمي جراحي به وسيله اندوسكوپ توسط متخصص جراح گوش و حلق و بيني انجام می شود.
انجام جراحي به معناي ريشه كني بيماري نيست
وی گفت: هدف از انجام جراحی بیماران مبتلا به سینوزیت، حذف عوامل مسدود كننده دهانه سينوس ها همچون پوليپ ،شستشوي سينوس ها ، خروج ترشحات ، كاهش بيماري هاي التهابي و كمك به درمان دارويي است تا بعد از جراحي و باز شدن دهانه سينوس ها، داروهاي استنشاقي به طور مناسب به سينوس ها برسند. اما جراحی موجب بهبود كيفيت زندگي بيمار از جهت تنفسي، كاهش تعداد موارد غيبت از مدرسه كودك و از محل كار افراد بزرگسال مي شود و همچنين تعداد دوره هاي مصرف آنتي بيوتيك را كاهش مي دهد.
این متخصص بر صلاحدید پزشک معالج جهت جراحی بیماران مبتلا به سینوزیت تاکید کرد و گفت: همهی بیماران مبتلا به سینوزیت نیاز به جراحی ندارند.