سالم خبر: سالانه 150 هزار شهروند ایرانی در حالی دچار سکته مغزی می شوند که از این تعداد 15 درصد جان خود را ازدست می دهند و 85 درصد از آنان از مرگ نجات پیدا می کنند.
اما نجات یافتگان از سکته مغزی باید طی دوره ای اقدام به درمان عوارض ناشی از سکته مغزی کنند.
بابک زمانی، رییس انجمن سکته مغزی ایران در گفت و گو با سالم خبر در این باره گفت: دیابت، چاقی، فشار خون بالا، استعمال سیگار و مصرف چربی زیاد و حتی بیماری های قلبی عامل ایجاد سکته ی مغزی است که تا چهارساعت از طریق درمان وریدی و تا شش ساعت از طریق درآوردن لخته قابل درمان است.
وی با اشاره به اهمیت زمان در درمان بیماران مبتلا به سکته مغزی، اظهارداشت: افرادی که در سه ساعت نخست سکته، برای درمان به بیمارستان انتقال پیدا می کنند، شانس بیشتری در درمان دارند. چون ساعتهای اولیه وقوع سکته لحظه هایی طلایی برای درمان بیمار است . اما مسئله مهمی که وجود دارد پرهیز جدی از اقدامات اضافی همچون خوراندن دارو به بیمار، ماساژ دادن، زدن سوزن به بدن بیمار است.
رییس انجمن سکته مغزی ایران درباره درمان این سکته بیان کرد: درمان سکته مغزی وردیدی و مصرف داروی آرتی پی دی و تا شش ساعت آنژیوگرافی و خارج کردن لخته است.
وی با اشاره به هزینه های درمان عنوان کرد: هزینه درمان سکته مغزی از جمله خدمات و امکاناتی است که دولت باید در اختیار بیمار قراردهد. طی سه سال گذشته همه افراد اعم از متخصصین مغز و اعصاب و ... به دنبال تسهیل در پرداخت هزینه بیماران مبتلا به سکته مغزی بودند که پیشرفت هایی حاصل شد. اما هنوز ایران درخصوص هزینه های سکته مغزی در سطح بین المللی متفاوت و در سطح پایینی قراردارد.
زمانی با بیان اینکه سکته مغزی دومین عامل مرگ در ایران است، تصریح کرد: از 85 درصد از افرادی که از مرگ نجات پیدا میکنند عوارض بیماری همواره همراه نیمی از آنان خواهد بود. البته در ایران سیستم ثبت بیماریها و آمار دقیقی وجود ندارد و هرآنچه که اعلام میشود بر مبنای مقایسه با آمار سکتههای مغزی در کشورهای خارجی به نسبت جمعیت ایرانیها است.
درمان سکته مغزی از ارزان ترین درمان ها است
وی ادامه داد: درمان سكته مغزی به عنوان یكی از ارزان ترین درمانها، به مشاركت ملی نیازمند است. به طوری که قیمت آمبولانس دارای سی تی اسكن نیز در مقایسه با ارقامی كه در فضای مجازی در بسیاری موارد میشنویم بسیار ناچیز است.
رییس انجمن سکته مغزی ایران گفت: در مرحله نخست متخصصین مغز واعصاب هستند كه باید وظیفه درمان سكته مغزی را به عنوان یك پزشك در نظر بگیرند. اما آحاد جامعه نیز در برابر این سکته وظیفه دارند تا همیاری و اطلاعرسانی داشته باشند.
علایم سکته مغزی
این متخصص بیحسی با ضعف صورت، دست و پا، اغتشاش شعور ناگهانی، اشکال در صحبت کردن یا درک گفتار، اشکال ناگهانی در بینایی در یک یا دو چشم، اشکال ناگهانی در راهرفتن، سرگیجه یا از دست رفتن تعادل یا هماهنگی عضلات ، سردرد شدید ناگهانی بدون علت مشخص را از علایم سکته مغزی دانست.
امکانات توانبخشی برای بیماران سکته مغزی ضعیف است
وی با بیان اینکه درمان های توانبخشی برای بیماران مبتلا به سکته مغزی بسیار مهم است، اعلام کرد: پس از طی مراحل حاد سکته مغزی که یک تا دو هفته است به آن ها امکانات توانبخشی ارائه نمی شود. اما در کشورهای پیشرفته با توجه به اهمیت مرحله توانبخشی پس از سکته مغزی ، بیمار از این خدمات به میزان کافی بهره مند می شود .