سالم خبر:500 میلیون یورو هنوز به دست دریافت کننده نهایی؛ بیمه سلامت نرسیده است.
ایرج حریرچی سخنگوی وزارت بهداشت و درمان امروز در نشست خبری خود با اصحاب رسانه در پاسخ به سوال خبرنگار سالم خبر در مورد سرانجام 500 میلیون یورو کمک صندوق توسعه ملی به صنعت دارو و تجهیزات پزشکی گفت: این ۵۰۰ میلیون یورو در دست اقدام است. در حال حاضر در حال پیگیری این موضوع هستیم تا بتوانیم تمام این مبلغ را دریافت کنیم، اما هنوز این مبلغ به دست دریافت کننده نهایی یعنی بیمه سلامت نرسیده است.
وی تأکید کرد: از سویی این مبلغ مصوبه دارد و هزینهکرد در این زمینه روشن است و طبق ابلاغیه در این باره عمل میکنیم. البته هنوز پولی نرسیده است. در عین حال حدود یک ماه است که داروسازان میگویند این پول برای ماست و تجهیزاتیها هم میگویند نه این پول برای ماست. از سوی دیگر بیمارستانها هم اعلام میکنند که ما خدمت ارائه کردهایم. باید به همه آنها گفت اجازه دهید این پول دریافت شود، ما طبق قانون آن را صرف خواهیم کرد.
حریرچی همچنین افزود: در عین حال دستگاههای نظارتی هم روی موضوع نظارت دارند. طبق مصوبه این منابع باید در اختیار بیمه سلامت قرار گیرد و حوزه دارو، تجهیزات پزشکی و خدمات از آن بهرهمند شوند. اما در شرایط فعلی اولویتمان با دارو و تجهیزات پزشکی است.
وی در پاسخ به سوال دیگر سالم خبر درباره تهیه بخشی از داروها و واکسنها توسط هیأت امنای ارزی گفت: برخی دوستان در بسیاری از موضوعات نظریهپردازی میکنند. سالهاست قسمتی از تهیه دارو و واکسن بر عهده هیئت امنا بوده است. از سویی به عنوان مثال درباره واکسن هپاتیت سالهاست که سازمان غذا و دارو فراخوان میدهد و انستیتو پاستور هم در این فراخوان شرکت میکند؛ چراکه تولید داخل این واکسن وجود دارد و طبق الزامات قانونی وقتی تولید داخلیاش وجود دارد، نوع خارجی آن را نمیخریم. اما برخی شروع به قلم فرسایی میکنند که که به رغم وجود تولید داخل، وزارت بهداشت میخواهد نوع خارجی دارو را خریداری کند.
وی با انتقاد از برخی تولید کنندگان داخلی گفت: آنان متوجه نیستند افرادی که در وزارت بهداشت و درمان هستند برای یک دلار یک دلار می جنگند. در عین حال بدیهی است که در جایی که تولید داخل وجود دارد، از جنس تولید داخل استفاده میکنیم. حال همین افراد در جایی که داروی خارجی نمیآوریم میگویند پس تکلیف بیماران چه میشود و چرا خارجی نمی آورید. بنابراین ما دارویی را که تولید داخلیاش وجود داشته باشد و کیفیت لازم را دارا باشد، از داخل تامین میکنیم و در غیر این صورت داروی خارجی را خریداری میکنیم.
مرگ و میرمادران در کشور 75 درصد کاهش یافته است
سخنگوی وزارت بهداشت همچنین با اشاره به شاخص مرگ و میر مادران باردار در کشور، درباره وضعیت کشور در زمینه تعداد پزشک متخصص گفت: هنوز در کشور کمبود متخصص وجود دارد و یکی از علل اصلی آن توزیع و نحوه استقرار متخصصین است.
وی با بیان اینکه کاهش مرگ و عوارض ناشی از بارداری و زایمان در مادران باردار یکی از شاخصهای مهم بهداشتی درمانی در هر کشوری است، گفت: بارداری و فرزندآوری یکی از شیرینترین خاطره خانواده است و قاعدتا خانوادهها انتظار ندارند که با عوارض و مرگ و میر همراه باشد، ولی در سالهای قبل از پیروزی انقلاب تعداد زیادی از زنان جوان ایرانی در حین بارداری و زایمان و یا بعد زایمان دچار مرگ و یا عوارض قابل توجه میشدند.
حریرچی افزود: خوشبختانه با اقدامات انجام شده در ۴۰ سال اخیر، میزان مرگ و میر مادران باردار در ایران به میزان بسیار قابل توجهی کاهش یافته است. همه کشورهای جهان تحت عنوان اهداف توسعه هزاره متعهد به کاهش ۷۵ درصدی میزان مرگ و میر مادران باردار در دوره ۲۵ ساله ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۵ شده بودند. در آخرین گزارش سازمان جهانی بهداشت که در سال ۲۰۱۶ منتشر شده، کشور ایران جزو موفقترین کشورها در دستیابی به این هدف توسعه هزاره اعلام شده است و جمهوری اسلامی ایران بیش از ۷۵ درصد مرگ و میر مادران را کاهش داده است. هدف اصلی ایران و دیگر کشورها در مقطع زمانی کنونی پایان دادن به مرگهای قابل اجتناب مادران باردار است.
277 مورد مرگومیر مادران باردار در کل کشور
حریرچی با بیان اینکه شایعترین علت پذیرش در کل بیمارستانهای کشور، زایمان است، ادامه داد: در سال ۹۵ در کشور یک میلیون و ۲۸۰ هزار و ۵۴ زایمان چه به صورت طبیعی و چه به صورت سزارین انجام شده است که از این میزان زایمان ۲۷۷ مورد مرگ و میر مادران باردار در کل کشور بوده است. به عبارت دیگر از هر ۱۰۰هزار زایمان، ۱۸.۱ مورد مرگ و میر داشتهایم که نسبت به سالهای گذشته و نسبت به کشورهای مشابه آمار بسیار خوبی است. در ۲۵ سال پیش این آمار ۹۰ مورد مرگ و میر باردار به ازای هر ۱۰۰ هزار زایمان در کشور بوده است. در سال ۱۳۵۶ تعداد مرگ و میر مادران ۲۷۴ در ۱۰۰ هزار زایمان بوده است که رسیدن به عدد ۱۸.۱ در ۱۰۰هزار نشان دهنده کاهش بیش از ۹۳ درصدی در مرگ و میر مادران در طی ۴۰ سال بعد از انقلاب است.
سن بارداری در کشور افزایش یافته است
وی ادامه داد: با وجود این کاهش چشمگیر و این موفقیت عظیم هنوز باید اقدامات دیگری برای کاهش مرگ و میر مادران باردار خصوصا در بعضی استانها انجام شود. هدف اصلی وزارت بهداشت، کاهش مرگ و میر مادران به زیر ۱۰ در هر ۱۰۰هزار مورد زایمان یا کمتر از یک مورد مرگ و میر در هر ۱۰ هزار زایمان است. دو علت اصلی مرگ و میر مادران خونریزی و مسمومیت حاملگی است. یک موضوع زمینهای در میزان مرگ و میر مادران، افزایش سن بارداری است. میزان مرگ و میر مادران باردار در سن بالاتر از ۳۵ سال سه برابر مادران زیر ۳۰ سال و در مادران باردار بیش از ۴۰ سال بیش از چهار برابر مادران زیر ۳۰ سال است.
کاهش آمار زایمان سزارین در کشور
حریرچی همچنین گفت: در شش ماهه اول سال ۹۷ آمار سزارین کل کشور ۵۰ درصد بوده است که نسبت به شش ماهه اول سال ۹۶ کاهش داشته است. آمار سزارین نخستزا از ۴۸.۳ درصد در شش ماهه اول سال ۹۶ به ۴۷.۵ درصد در شش ماهه اول سال ۹۷ رسیده است. گرچه در سالهای بعد از اجرای طرح تحول سلامت، روند کاهشی در میزان سزارین ایجاد شده است و از رقم ۵۶ و ۵۵.۶ درصدی سزارین کل و سزارین نخستزا به ارقام ۵۰ و ۴۷.۵ درصدی رسیده است، ولی هنوز تا رسیدن به رقم مطلوب ۱۰ الی ۱۵ درصد سزارین در کل زایمانها نیاز به اقدامات بیشتری است. در شرایط فعلی آمار سزارین در ایسلند ۱۴.۸ درصد در هلند ۱۷ درصد در انگلستان ۲۴ درصد و در امریکا ۳۳ درصد است.
ایران چند پزشک متخصص و فوق تخصص دارد؟
وی در ادامه درباره آمار متخصصین کشور، گفت: ۳۹ هزار و ۳۹۸ متخصص و فوق تخصص پزشکی در کشور فعال هستند. از این تعداد، ۴۶۰۳ متخصص داخلی، ۴۵۴۴ متخصص زنان و زایمان، ۳۹۲۰ متخصص اطفال، ۳۳۲۷ متخصص بیهوشی و ۳۲۴۳ متخصص جراحی عمومی و زیرتخصصهای مربوطه در کشور مشغول به فعالیت هستند. همچنین ۲۳۶۱ متخصص رادیولوژی، ۲۰۵۴ متخصص قلب وعروق، ۱۷۰۹ متخصص ارتوپدی، ۱۶۹۹ متخصص روانپزشکی و ۱۶۹۴ متخصص چشم و زیر تخصصهای مربوطه فعال هستند.
حریرچی افزود: با این که در سالهای اخیر تعداد متخصصین در کشور افزایش قابل توجهی یافته است و افزایش حدود ۱۰ برابری نسبت به قبل از انقلاب داریم، ولی هنوز نارضایتی و شکایات متعددی در مورد کمبود نیروی متخصص خصوصا در مناطق کم برخوردار وجود دارد. یک علت اصلی در این زمینه کمبود کلی پزشک و متخصص در کشور نسبت به جمعیت و نسبت به کشورهای مشابه است.
مقر بیش از ۵۰ درصد پزشکان متخصص در تهران
وی ادامه داد: تعداد ۳۹ هزار و ۳۹۸ متخصص نشان دهنده نسبت ۴.۸ متخصص به ازای هر ۱۰ هزار نفر جمعیت است که در کشورهای مشابه و برخوردار دو تا پنج برابر و حتی بیش از پنج برابر متخصص به ازای جمعیت کشور وجود دارد. به عبارت دیگر هنوز در کشور کمبود متخصص به طور کلی و در بعضی رشتهها به طور خاص وجود دارد. به عنوان مثال با تعداد ۹۴۵ جراح اعصاب در کشور ۸۱.۵ میلیونی و وسعت ۱۶۴۸۰۰۰ کیلومتر مربعی تامین جراح اعصاب در مناطق مختلف کشور بسیار مشکل است. علت اصلی دیگر مشکل توزیع و نحوه استقرار متخصصین در کشور است. به عنوان مثال در بعضی رشتههای تخصصی بیش از ۵۰ درصد متخصصین در تهران و در بعضی رشتهها در مجموع بیش از ۷۰ درصد
متخصصین در تهران و کلان شهر ها مستقر هستند.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: اکثر متخصصین بعد از فارغ التحصیلی به طور متوسط حدود سه سال برای انتخاب محل خدمت در اختیار وزارت بهداشت هستند و محل انجام خدمت در مابقی دوره فعالیت را خود انتخاب میکنند که به دلیل استانداردهای زندگی و ترجیح خانوادگی، معمولا در کلان شهرها و نقاط برخوردار مستقر میشوند. با افزایش ظرفیت سالهای اخیر و مصوبات چند ساله اخیر در مورد اختصاص سهمیه خاص به مناطق محروم و تعهد خدمتی معادل سه برابر دوره خدمتی، امید میرود که قسمت عمدهای از این مشکلات حل شود.
اصول ما در زمینه زبالههای بیمارستانی سختگیرانه است
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت زبالههای بیمارستانی گفت: ۹۸.۲ درصد زبالههای بیمارستانی در حال حاضر در کشور به صورت تفکیک شده و بیخطر سازی شده تحویل داده میشوند. موضوعی که باید در این زمینه مورد توجه قرار گیرد این است که بحث زبالههای بیمارستانی از زبالههای مطبها، آزمایشگاهها و درمانگاهها جداست. چند روز پیش خبری در این زمینه منتشر شد و و بعد از بررسی موضوع متوجه شدیم که دو کیسه زباله متعلق به درمانگاهی بوده است. البته عدم تفکیک زباله در مطبها و درمانگاهها نیز مورد قبول نیست.
وی افزود: متاسفانه برخی در رسانهها طوری برخورد میکنند که گویا در این حوزه مسئولیت اجتماعی وجود ندارد؛ هر چند که خوب است که زباله بیمارستانی وجود نداشته باشد و یا در شرایط کاملا استریل تحویل داده شود، اما باید پرسید آیا در دنیا میتوان چنین کاری را انجام داد؟ به هر حال دنیا در این زمینه اصولی دارد؛ اصول کشور ما در حوزه زبالههای بیمارستانی سختگیرانهتر از کشورهای مشابه است. برخی تصور میکنند که میتوان زباله های بیمارستانی را مانند زبالههای خانگی تحویل داد؛ در حالیکه اینطور نیست، اما اصول ما در این حوزه از کشورهای مشابهمان سختگیرانهتر است.
امیدواری درباره افزایش بودجه بیمه سلامت
حریرچی در پاسخ به سوال دیگری در مورد درخواستهای بودجهای وزارت بهداشت گفت: امیدوارم توجه ویژهای به بحث بودجه خصوصا درباره بیمه سلامت شود؛ به هر حال وزارتخانهها مشکلات بودجه کشور را میدانند و شرایط اقتصادی برایشان روشن است و متوجهاند که در چه شرایطی به سر میبریم. در عین حال میدانیم که اکثر منابع بودجهای برای افزایش ۲۰ درصدی حقوق کارکنان که در قانون مشخص شده، صرف میشود.
هنوز پوشش ۱۰۰ درصدی بیمهای نداریم
وی ادامه داد: در عین حال درباره بیمه همگانی که یکی از افتخارات طرح تحول نظام سلامت بوده، باید توجه لازم را داشته باشیم. ما هنوز به پوشش ۱۰۰ درصدی بیمهای نرسیدهایم و مکلفیم این پوشش بیمهای را به ۱۰۰ درصد برسانیم. برای این کار باید منابع لازم تامین شود تا بتوانیم این کار را انجام دهیم. بنابراین یکی از درخواستهایمان توجه به بودجه بیمه سلامت است. از طرفی در قانون برنامه پنجم توسعه تکلیف شده بود که بودجه بیمه سلامت به صورت سرانهای تامین شود، اما این اتفاق نیفتاد. طبق قانون، ۲۲ میلیون بیمه شده روستایی و حدود ۱۰ میلیون بیمه شده جدید داریم که باید ۷ درصد سرانه حداقل قانون کار به ازای هر خانوار برایشان پرداخت شود، اما این اتفاق نیفتاده است.