سالم خبر: بیماری آلزایمر را می توان یکی از کابوسهای قرن جاری دانست. کابوسی که افراد زیادی را در مورد آینده شان نگران کرده است و حتی به دغدغه ای بزرگ برای بیل گیتس ثروتمند ترین مرد دنیا هم تبدیل شده است . او که اخیرا ۱۰۰ میلیون دلار به مطالعه در زمینه بیماری آلزایمر اختصاص داده است از درگیری پدر ۹۲ ساله اش با این بیماری صحبت کرد و تاکید کرد که از روزهای سخت خانواده های درگیر با این بیماری اطلاع دارد. اهمیت این بیماری باعث شد تا در سالهای اخیر شرکتهای داروسازی زیادی به مطالعه برای یافتن داروی آلزایمر بپردازند . داروهایی تولید شد که در ابتدا تصور می شد کارایی داشته باشد ولی استفاده آنها توسط بیماران مختلف نشان داد که کارایی زیادی ندارد.
حال به نظر می رسد این بیماری و پروژه های مطالعاتی برای یافتن داروی مربوط به آن برای شرکت های داروسازی هم کابوس بزرگی است. هزینه های بالای مطالعات در زمینه بیماری آلزایمر در سال های اخیر و بینتیجه بودن این مطالعات سبب شده است تا شمار زیادی شرکت های داروسازی مطالعه در این زمینه را پایان دهند و ادامه پروژه های مطالعاتی را به معنای هدر رفتن سرمایه بدانند. سیاستی که می تواند بر موج نگرانیها در مورد این بیماری بیافزاید و این سوال را در اذهان عمومی ایجاد کند که بالاخره مبتلایان به این بیماری سخت چه زمانی می توانند دارویی در اختیار داشته باشند که روند توسعه بیماری را کند تر یا آن را متوقف کند؟ آیا این بیماری درمان پذیر می شود یا به عنوان یکی از انواع بیماری های دوره کهنسالی در دنیا معرفی خواهد شد ر داروهای خاصی برای آن کشف و ساخته نخواهد شد؟
در روزهای اخیر اخباری در مورد تصمیم شرکت فایزر برای پایان دادن به مطالعات در زمینه آلزایمر منتشر شد که در اولین نگاه خبر بسیار بدی بود ولی هنوز این کورسوی امید وجود داشت که شرکت های دیگر مطالعات در این زمینه را ادامه می دهند.
امروز شرکت مرک اند کو رسما اعلام کرد یکی از پروژه های بزرگ مطالعاتی در زمینه این بیماری را متوقف می کند زیرا بر این باور است که این پروژه به نتیجه نمیرسد.
در گزارش شرکت داروسازی مرک اند کو در مورد دلیل این تصمیم گیری و اتفاقاتی که در ماههای اخیر افتاد، آمده است:داروی verubecestat به عنوان داروی اصلی بیماری آلزایمر روی بیمارانی که در مراحل اولیه این بیماری قرار داشتند مورد آزمایش قرار گرفت . یک سال بعد همین دارو برای بیمارانی که در مراحل دیگر بیماری قرار داشتند آزمایش شد و نتیجه آن یکسان بود. هیچ یک از بیماران تغییری در وضعیت خود مشاهده نکردند و حتی سرعت پیشرفت بیماری در هیچ یک از آنها کمتر نشد. بنابراین سرمایه گذاری بیشتر در این پروژه نمی تواند نتیجه مطلوبی داشته باشد و این پروژه مطالعاتی تا زمانی که یافته های تازه ای در زمینه این بیماری بدست بیاید که راه را برای رسیدن به هدف هموارتر کند، متوقف خواهد شد.
ماه گذشته شرکت فایزر پروژه های مطالعاتی در زمینه بیماریهای آلزایمر و پارکینسون را متوقف کرده بود و اخیرا شرکت لیلی هم اعلام کرده است که پروژه های مطالعاتی اش را متوقف خواهد کرد و این پایان یک دوره پر فراز و نشیب مطالعاتی در زمینه بیماری آلزایمر در دنیا خواهد بود.