نظام سلامت کشور، حال خوبی ندارد، منابع مالی کم، کمبود نیروی انسانی در گروههایی مانند پرستاری، کمبود دارو، گران شدن خدمات، در کنار مسأله تأمین ارز دارو و تجهیزات پزشکی و احتمال تغییر قیمت ارز مرتبط با آن در حالی این روزها سیستم بهداشت و درمان کشور را تهدید میکند که همزمان مسائلی همچون آلودگی هوا و بیماریهای فصلی و همچنین کاهش ذخایر خونی نیز به امری نگران کننده تبدیل شده است.
کاهش ذخایر خونی و نگرانی بیماران تالاسمی
بر اساس گزارشهای ارائه شده توسط سازمان انتقال خون، سالانه بیش از دو میلیون و ۲۰۰ هزار واحد خونی در کشور اهدا میشود که بخشی از آن به در مراکز جراحی و بخش دیگری نیز به مصرف بیماران خاص میرسد.
به گفته مصطفی جمالی مدیرعامل سازمان انتقال خون سالانه حدود «سه میلیون واحد خون در کشور» مصرف میشود. این واحدهای خونی عمدتا توسط اهداکنندگانی تأمین میشود که با مراکز انتقال خون مراجعه میکنند. در برخی از فصول سال به دلایلی مانند سرما، آلودگی هوا و تعطیلات اهداکنندگان کمتری به مراکز انتقال خون مراجعه کرده و در نتیجه ذخایر خونی هم کاهش پیدا میکند.
کاهش ذخایر خونی علاوه بر اینکه ممکن است برخی جراحیهای پیچیده و اورژانسی را دچار مشکل کند، وضعیت را برای بیماران تالاسمی که به گفته مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران تالاسمی بخش قابل توجهی از ذخایر خونی به مصرف آنها میرسد، نگران کننده است.
یونس عرب با بیان اینکه در حال حاضر یکی از مشکلاتی که این بیماران را تهدید میکند، وضعیت ذخایر خونی است، گفت: حدود ۳۰ درصد از منابع خونی کشور به مصرف بیماران تالاسمی میرسد این در حالی است که سرد شدن هوا، تعطیلات و آلودگی هوا منجر به کاهش شدید ذخایر خونی کشور شده است.
وی افزود: با توجه به وضعیت کنونی ذخایر خونی چنانچه بحرانی در کشور رخ دهد این وضعیت بغرنجتر شده و جان بیماران تالاسمی و دیگر بیمارانی که برای ادامه حیات خود به خون اهدایی وابسته هستند نگران کنندهتر میشود.
عرب ادامه داد: در حال حاضر بیماران بسیار زیادی در مناطق محروم و همچنین مناطق شمالی و جنوبی کشور در صف دریافت خون هستند، خون و فرآوردههای خونی توسط شبکه خونرسانی در کشور توزیع میشود و اگر در جایی خون دچار کمبود باشد این شبکه، خون مورد نیاز تأمین میکند. این در حالی است که در تهران نیز شاهد کاهش ذخایر خونی هستیم.
کاهش منابع نظام سلامت؛ افزایش پرداختی از جیب بیماران
کاهش ذخایر خونی تنها مشکل بیماران خاص به ویژه بیماران تالاسمی نیست. همانگونه که گفته شد منابع نظام سلامت به شدت کاهش پیدا کرده است. به گفته علیرضا رئیسی معاون وزیر بهداشت ۹۷ هزار میلیارد تومان بدهی انباشتی دانشگاهها و از آن سو اعتبارات بیمهها نیز محدود شده است.
رئیسی همچنین با اشاره به افزایش پرداختی از جیب مردم، گفت: پرداختی از جیب مردم بسیار بالاست. این پرداختی در حوزه دارو ۶۶ درصد و در آزمایشگاهها ۶۹ درصد است، در حالی که باید ۳۰ درصد از جیب مردم و ۷۰ درصد از سوی دولت پرداخت شود.
چنانچه ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی و داروهایی که همچنان از این ارز استفاده میکنند دچار تغییر شوند با بالا رفتن قیمت آنها چه بسا میزان پرداختی از جیب بیماران نیز افزایش پیدا کند. این مسأله را عرب با نگرانی توصیف کرد و گفت: چنانچه تغیر نرخ ارز ترجیحی مرتبط با دارو و تجهیزات پزشکی صورت بگیرد، پرداختی از جیب بیماران افزایش پیدا کرده و چه بسا به پرداختی از جیب یک فرد مبتلا به تالاسمی به ۱۴ تا ۱۵ میلیون ماه برسد.
وی با اشاره به مشکلات بیماران تالاسمی طی پنج سال گذشته یادآور شد: متأسفانه به خاطر تحریمها، در این پنج سال تعداد بسیار زیادی از بیماران تالاسمی جان خود را از دست دادند، چنانچه نرخ ارز ترجیحی داروها و تجهیزات پزشکی تغییر کند، مشکلات در تأمین داروها و تجهیزات پزشکی وارداتی هم در بخش مواد اولیه و هم محصول نهایی افزایش پیدا کرده وضعیت این بیماران نگرانکنندهتر میکند..
از سوی دیگر کمبودهای دارویی نیز موجب شده تا هر از گاهی گروهی از بیماران دچار مشکل شوند. در روزهای گذشته رئیس هیئت مدیره کانون هموفیلی نسبت به کمبود داروهای فیبرونوژن و فاکتورهای ۸ و ۹ انتقاد کرد. به گفته مدیرعامل انجمن بیماران تالاسمی داروهای مرتبط با این گروه از بیماران خاص نیز نیز وضعیت رضایتبخشی ندارند.
عرب در این رابطه گفت: در حال حاضر بیماران تالاسمی با کمبود داروهای دیسفرال و جیدنیو مواجه هستند. این داروها در بازار وجود ندارند یا اینکه توزیع نامناسبی دارند.
با وجود این نگرانیها، سازمان غذا و دارو در روزهای گذشته از آغاز ایجاد ذخیره استراتژیک داروی بیماران خاص خبر داد، این امر چنانچه رخ دهد شاید بخشی از مشکلات این بیماران حداقل در حوزه دارو حل شود در کنار آن وضعیت توزیع داروها نیز باید اصلاح شود تا این بیماران دچار مشکلی که عرب به آن اشاره کرده است نشود./آنا