مصرف لوازم آرایشی در ایران |
رتبه جهان |
۷ |
رتبه در خاورمیانه |
۲ |
هزینه مصرف در خاورمیانه |
۱میلیارد دلار |
میزان قاچاق |
۸۵% |
آمارها از این حکایت دارند که بخش مهمی از لوازم آرایش موجود در بازار قاچاق هستند و این مسئله خطر تقلبی بودن و ایجاد آسیب و عوارض متعدد را دوچندان میکند. محمدعلی گرجی، رئیس کمیسیون انجمن صنایع شوینده، آرایشی و بهداشتی در این باره میگوید: در حوزه آرایشی، بیشتر با محصولاتی نظیر رژ لب جامد و مایع، سایه چشم، پنکک، کرم پودر و محصولاتی از این قبیل مواجهیم و ۸۵درصد نیاز کشور در این زمینه در اختیار محصولات قاچاق و تقلبی است. قاچاق این محصولات برای واردکنندگان غیرمجاز به صرفه است و معمولا نیز از آنها استقبال میشود.
دفتر نظارت بر اجرای استاندارد صنایع غیرفلزی هم از غیراستاندارد بودن ۱۰ برند رژلب در کشور خبر داده و اعلام کرده در فرآیند ارزیابی انطباق از ۲۰ نمونه رژلب موجود در بازار (۱۰ نمونه جامد – ۱۰ نمونه مایع) آزمونهای فساد پذیری، وضعیت ظاهری، نقطه نرمی (مربوط به نمونههای جامد)، پایداری حرارتی، وجود ذرات خارجی، فلزات سنگین و آرسنیک صورت گرفت. نکته جالب اینجاست که در میان این اسامی نام برخی برندهای معروف داخلی هم به چشم میخورد.
کدام محصولات مشکل دارند؟
بر اساس اعلام این دفتر، در این ارزیابی، رژلبهای مایع با برند flormar، ROOBYSIMA،LUXURY،DAMAS، BIO، ARCANCIL، NSTYLE، LIDO، KAPRA، JUXI و رژلبهای جامد با برند GOLDENROSE، DOOB، JINO، MAJULAN، SIORE، BARISH، BKA، CALISTA، CONFEST، RUBISUN مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت ویژندهای جامد شامل RUBISUN، CONFEST، CALISTA، BKA، BARISH و ویژندهای مایع شامل ARCANCIL، BIO، DAMAS، LUXURY و ROOBYSIMA در آزمون مهم فسادپذیری که با سلامت مصرفکننده در ارتباط است، مغایر با استاندارد ملی مربوطه اعلام شدند.
برندهایی که در آزمون فسادپذیری دچار مشکل شدند |
رژلبهای جامد |
RUBISUN |
CONFEST |
CALISTA |
BKA |
BARISH |
رژلبهای مایع |
ARCANCIL |
BIO |
DAMAS |
LUXURY |
ROOBYSIMA |
استفاده از محصولاتی که تقلبی هستند یا درصد بالایی از فلزات سنگین دارند، میتواند عوارض جبرانناپذیری داشته باشد، تا حدی که محمدرضا بحیرایی، رئیس انجمن واردکنندگان فرآوردههای بهداشتی و آرایشی ایران گفته که براساس گزارشهایی که سازمان مبارزه با کالای قاچاق در کشور جمعآوری و منتشر کرده، برخی افراد به دلیل استفاده از محصولات فیک و قاچاق مرتبط با چشم نابینا شدهاند.
رکسانا فرخی مهندس بهداشت محیط درخصوص وجود فلزات سنگین در لوازم آرایشی گفت: از فلزات مورد استفاده سرب است که در رژلبها استفاده میشود. کادمیوم هم به عنوان نگهدارنده در کرمهای روشن کننده صورت مورد استفاده قرار میگیرد. سازمان استاندارد در اقدامی با کمک سه دستگاه فلزات سنگین را در محصولات آرایشی موجود در بازار اندازهگیری کردند.
وی ادامه داد: در این بررسی مشخص شد که برخی محصولات آرایشی بیش از میزان استاندارد از فلزات سنگین استفاده میکنند. این بررسی از ۲ جنبه وجود فلزات سنگین و میزان فسادپذیری انجام شده است. این آزمایش روی ۲۰ نمونه رژ لب انجام شده است و حدود ۱۰ مورد از این آیتمها مشکل فسادپذیری داشتند.
آزمون فسادپذیری چیست؟
فرخی درخصوص آزمون فسادپذیری توضیح داد: در مورد لوازم آرایشی ۲ خط قرمز داریم که یکی اکسیداسیون و دیگری موضوع عوامل میکروبی است. فسادپذیری آیتم مهمی است و به همین جهت لوازم آرایشی زمان نگهداری دارند. بعد از این زمان، فاسد میشود. برندهای مورد بررسی حتی در در دوره مصرف دچار فساد شده بودند یعنی با وجود اینکه مثلا ۲۴ ماه زمان ماندگاری یک محصول است اما زودتر از آن فاسد شده است. این موضوع نشان دهنده فرمولاسیون نامناسب و کیفیت پایین آن است.
وی با بیان اینکه محصولات مورد استفاده در بازار به صورت رندوم مورد بررسی قرار میگیرد، عنوان کرد: اما ما یکی بزرگترین واردکنندههای محصولات آرایشی هستیم. در بانه و شهرهای مرزی مرتب محصولات آرایشی وارد میشود و مردم هم به دلیل هزینه پایینتر آنها از هر جایی بدون بررسی خرید میکنند. حتی بسیاری از افراد به تاریخ انقضا توجه نمیکنند. تعداد زیادی از محصولاتی که در بازار به نام برند معروف فروخته میشوند، تقلبی هستند؛ مانند شامپوهای برند کلیر که در کارگاهی زیرزمینی در ورامین تولید شده بودند و حتی بستهبندی شکیلی هم داشتند.
عوارض وجود فلزات سنگین در لوازم آرایشی برای بدن
مهندس بهداشت محیط بیان کرد: استفاده از فلزات سنگین مانند سرب، جیوه، آلومینیوم و کروم عوارض جبرانناپذیری دارد. دلیل استفاده از آنها هم افزایش ماندگاری محصولات آرایشی است. استفاده مدام از رژ لب باعث ورود سرب به بدن میشود و در دوران بارداری از جفت عبور کرده و منجر به مرگ جنین، زایمان زودرس و تولد نوزاد با وزن کم میشود.
وی ادامه داد: کادمیوم هم قابلیت جذب از پوست را دارد و حتی میتواند روی جذب کلسیم تاثیر بگذارد. یکی از عوارض آن هم تخریب استخوانها است. زنانی که مدام آرایش میکنند به طور متوسط ۱/۸ کیلوگرم در عمر خود رژ لب میخورند و در خاورمیانه ایران و عربستان هم بزرگترین مصرف کنندههای لوازم آرایشی هستند. این مقدار قابل توجه است و با وجود استعمال دخانیات و شیوع آن در زنان، آلودگی هوا همه باعث شده تا بیماران مبتلا به سرطان در کشور افزایش پیدا کند. یکی از مهمترین دلایل سرطان هم فلزات سنگینی است که از طریق بلع، استشمام و لمس وارد بدن میشود.
به کدام محصولات اعتماد کنیم؟
کارشناس بهداشت محیط در پاسخ به این سوال که چطور از سلامت یک محصول مطمئن شویم، بیان کرد: تنها راهی که میتوان از صحت و سلامت محصول مطمئن شد، توجه به پروانه بهداشت است. تمام محصولات مورد تائید وزارت بهداشت دارای پروانه هستند و سیب سلامت دارند. یکی از مشکلات ما این است که نظارت درستی نسبت به فضای مجازی وجود ندارد و صفحههای مختلف بدون مجوز محصولات آرایشی میفروشند.
وی اضافه کرد: علاوه بر این محصولات خارجی که توسط شرکتهای مجوزدار دارخلی وارد میشوند، از فیلتر وزارت بهداشت میگذرند. این شرکتها موظف هستند که نمونه محصولات خود را بیاورند تا در سازمان غذا و دارو آزمایش شود. این محصولات پروانه بهداشت ورود کالا دارند. این محصولات کد ۱۶ رقمی دارند که میتوان با پیامک کردن آن از صحت آن کالا مطمئن شوید. در مجموع مردم نباید از هر جایی محصولات آرایشی بخرند بلکه باید از مراکزی اقدام به خرید کنند که تحت نظر بازرسان وزارت بهداشت است و مدام بررسی میشود. هر محصولی باید تاریخ تولید و انقضا و مجوز غذا و دارو داشته باشد.
وقتی تقاضا در بازار زیاد باشد، فعالان عرصه لوازم آرایشی هم ترغیب میشوند که محصولات بیشتری وارد بازار کنند و در شرایطی که مردم به کالاهای قاچاق اعتماد میکنند، ورود آنها از مرزهای مختلف کشور هم بیشتر میشود. برای بهبود شرایط ابتدا باید بررسی کرد که دلایل استفاده افراطی از لوازم آرایشی در زنان ایارن چیست و چطور میتوان مردم را آگاه کرد که اولا مصرف را کاهش دهند و بعد به کالای قاچاق اعتماد نکنند؟/ایسکانیوز