گلبن سهراب، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی:

تب مالت مصرف‌کنندگان لبنیات سنتی را تهدید می‌کند

10 خرداد 1402 ساعت 16:16

سالم‌خبر: گرایش مردم به مصرف شیر و لبنیات سنتی آنها را در معرض خطر ابتلاء به بیماری‌های مزمن از جمله تب مالت قرار داده است کمااینکه هر سال چندهزار نفر در کشور به این بیماری مبتلا شده و عوارض آن ماه‌ها یا سال‌ها گریبانگیرشان است.


سالم‌خبر: گرایش مردم به مصرف شیر و لبنیات سنتی آنها را در معرض خطر ابتلاء به بیماری‌های مزمن از جمله تب مالت قرار داده است کمااینکه هر سال چندهزار نفر در کشور به این بیماری مبتلا شده و عوارض آن ماه‌ها یا سال‌ها گریبانگیرشان است.

تعداد لبنیاتی‌های سنتی در کشور طی چند سال گذشته در حالی چند برابر شده که هیچگونه نظارتی نیز بر فعالیت و پروسه ی تولید آن از سوی نهادهای متولی سلامت در کشور صورت نمی‌گیرد. اگرچه وزارت بهداشت مجوز بهداشت محیطی لبنیاتی را صادر می‌کند اما ظاهرا هیچ نهادی بر نحوه عرضه محصول و قیمت آنها نظارتی نداره و تکلیف نظارت بر لبنیاتی‌های سنتی همچنان مبهم است.

گلبن سهراب، متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به مضرات و خطرات مصرف لبنیات فله‌ای اشاره کرد و گفت: کارخانجات لبنی، شیرهایی را از دامداری‌ها خریداری می‌کنند که بار میکروبی آنها بالا نباشد و آن دسته از شیرها که بار میکروبی بالایی دارند، به سمت مغازه‌هایی می‌رود که لبنیات فله‌ای می‌فروشند.

وی افزود: اصولاً شیرهایی که بار میکروبی بالایی دارند، از دامداری‌های کوچک سر در می‌آورند، زیرا نظارت و کنترل آنها مثل دامداری‌های بزرگ نیست.

این متخصص تغذیه ادامه داد: شیری که آلودگی بالایی دارد، قابلیت استفاده در کارخانجات لبنی را ندارد و در نتیجه، به شکل لبنیات فله‌ای عرضه می‌شود.

سهراب با تاکید بر انجام عمل پاستوریزه و استرلیزه در کارخانجات لبنی، تصریح کرد: در شیرهایی که بار میکروبی بالایی دارند، باکتری وجود دارد که عامل التهاب زانو است که حتی با جوشاندن شیر از بین نخواهد رفت. زیرا لازم است این قبیل شیرها، مراحل استریلیزاسیون را پشت سر بگذارند.

این متخصص تغذیه در عین حال به مضرات جوشاندن شیر فله‌ای اشاره کرد و افزود: جوشاندن شیر فله‌ای باعث می‌شود مقدار زیادی پروتئین در ظرف رسوب کند و ارزش غذایی شیر از بین برود. همچنین جوشاندن شیر، منجر به تخریب ویتامین‌های شیر می‌شود.

سهراب ادامه داد: عملیات پاستوریزه و استرلیزه در کارخانجات باعث می‌شود میکروب‌های بیماری زا از بین بروند. در حالی که در شیر فله‌ای ممکن است آلودگی میکروبی وجود داشته باشد.

وی با عنوان این مطلب که همواره توصیه متخصصان تغذیه بر استفاده از شیر کم چرب است، گفت: هر یک لیوان شیر پاستوریزه ۸ گرم پروتئین دارد که با جوشاندن آن، این پروتئین از بین می‌رود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در خصوص مضرات استفاده از شیر پرچرب، افزود: مصرف شیر پرچرب، با احتمال انسداد عروق همراه است. زیرا، اساساً چربی اشباع با بیشتر بیماری‌ها رابطه دارد.

وی افزود: سرطان کلون و سینه، با چربی اشباع رابطه دارد و به طور کلی چربی اشباع، ریسک بیماری‌های مزمن را بالا می‌برد.

سهراب به باورهای اشتباه مردم و برداشت نادرست از لبنیات فله‌ای که تحت عنوان سنتی یاد می‌شود، اشاره کرد و گفت: متأسفانه این تلقی را در افکار عمومی جا انداخته اند که محصولات سنتی، ارگانیک هستند. در حالی که هیچ ارتباطی بین محصول ارگانیک و سنتی وجود ندارد.

وی افزود: همچنین یک اشتباه دیگر که در بین مردم رواج داده اند، این است که بگویند لبنیات کارخانه‌ای مضر است، چون عملیات از مواد نگهدارنده استفاده شده است. در حالی که این موضوع کاملاً اشتباه و نادرست بوده و تمامی مواد مغذی شیر پاستوریزه و استرلیزه، حفظ می‌شود./مهر


کد مطلب: 14558

آدرس مطلب :
https://www.saalemnews.com/news/14558/تب-مالت-مصرف-کنندگان-لبنیات-سنتی-تهدید-می-کند

سالم خبر
  https://www.saalemnews.com