سالمخبر: سخنگوی گمرک گفت: گمرک به هر میزان که میتوانست و در چارچوب وظایف و تسهیل تجارت و حمایت از تولید از جمله دارو هزینهها را با کمک سایر دستگاهها کاهش داد اما تصمیمگیری درمورد هزینه ارزش افزوده را خود دولت باید پیگیری و تعیین تکلیف کند. گمرک فقط مجری قانون است.
روحالله لطیفی در گفتوگو با سالم خبر در مورد شکایت تولیدکنندگان دارو از افزایش هزینههای ارزش افزوده و عدم کاهش آن به یک درصد برای مواد اولیه دارویی اظهار کرد: همانطور که همه داروها برای ورود به کشور شامل ارز ترجیحی نیستند، همه مواد اولیه دارویی نیز مشمول این قانون نیستند. حقوق ورودی که شامل تعرفه گمرکی، سود بازرگانی است اما بحث ارزش افزوده موضوع متفاوتی است.
ارزش افزوده بر اساس قانون دائمی مالیات ارزش افزوده از 13 دی ماه سال قبل اجرایی شده و نسبت به گذشته تفاوت هایی پیدا کرده است، بر اساس قانون بودجه سال 1401 مصوب مجلس شورای اسلامی حقوق ورودی کالاهای اساسی، دارو و ملزومات ضروری پزشکی به حداقل رسیده است به گونه ای که تعرفه گمرکی از 4 به 1 درصد تقلیل یافته و سود بازرگانی آنها نیز صفر شده است و مبنای محاسبه هم بر اساس نرخ سامانه معاملاتی بانک مرکزی تعیین شده است . در ارزش افزوده هم برخی از کالاها بر اساس قانون ارزش افزوده به صفر رسیده و برخی نیز تا سه درصد کاهش یافته است. سایر مواد اولیه که در محصولات آرایشی بهداشتی استفاده میکنند یا تجهیزات غیرضروری هستند مانند سایر کالاها بر اساس قانون 9 درصد هستند .
وی افزود: متولی قانون ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی است و گمرک در آن هیچ دخل و تصرفی ندارد اما برخی از واردکنندگان انتظار دارند که چون در گذشته ارزش افزوده و حقوق ورودی به جای ارزش واقعی ارز برای همه کالاها با ارز 4200 تومانی محاسبه میشد؛ الان هم که واقعی شدن نرخ ارز اتفاق افتاده و قانون هم آن را تعیین کرده؛ همان منوال قبل پیش گرفته شود. گرچه نرخ ارز در چند سال گذشته افزایش پیدا کرد اما دولت نرخ محاسباتی را روی همان 4200 تومان نگه داشت و به روز نکرد. با این حال مجلس در قانون بودجه سال 1401 دولت را ملزم کرده که حقوق ورودی و ارزش افزوده را بر اساس نرخ ETC محاسبه کند.
سخنگوی گمرک بیان کرد: بنابراین قانون بودجه و قانون دائمی ارزش افزوده حقوق ورودی و ارزش افزوده را برای کالاهای اساسی، داروها، مواد اولیه دارویی ضروری و تجهیزات پزشکی ضروری را حداقل اعلام کرده است. ضمن آنکه لیست کالاهای با ارزش افزوده صفر نیز در این قانون آمده است، ارزش افزوده داروهای دامی نیز با اعلام وزارت جهاد سه درصد اعلام شده است.
سود بازرگانی کالاها هم بعد از تغییر نرخ محاسباتی از ارقامی مانند 50 درصد و 20 درصد با مصوبه دولت برای کاهش آثار تورمی نرخ محاسباتی برای اکثر کالاها به یک درصد کاهش پیدا کرده است. لایحهای هم به مجلس داده که حقوق گمرکی سایر کالاها نیز از 4 درصد به 1 درصد برسد. برای ارزش افزوده هم لایحهای از سوی دولت به مجلس داده شده که ارزش افزوده اجزای دیگری را نیز کاهش دهد. باید توجه داشت که گمرک فقط مجری قانون است و هر رقمی که قانونگذار اعلام کند را وصول میکند.
وی همچنین خاطرنشان ساخت: هرکالایی که تا چند ماه قبل ارز 4200 تومانی میگرفته با پیگیری سازمان غذا و دارو همچنان شامل تخصیص ارز 4200تومانی برای واردات است و نرخ حقوق ورودی آن بر اساس قانون با کاهش تعرفه ها با نرخ ETS دریافت میشود . حرف تولیدکنندگان این است که برخی از مواد اولیههای دارویی مشمول نیست ولی برخی هست. برخی میگویند برای کالاهایی که ارز 4200 تومانی میگیرند، دولت قیمت دستوری به آنها میدهد و هزینههای دیگر تولید را در نظر نمی گیرد، مسائلی مثل حقوق ورودی که سهم کمی از بهای تمام شده کالا را دارد و هزینههای دیگر تولید مانند افزایش حقوق و دستمزد، حمل و نقل، هزینه های سربار تولید و تورم تاثیر بیشتری برای تولید داشته است و برخی از تولید کنندگان درخواست داشتند در قیمت گذاری به این موارد هم توجه شود، گمرک به هر میزان که میتوانست و در چارچوب وظایف و تسهیل تجارت و حمایت از تولید هزینهها را با کمک سایر دستگاهها کاهش داده است و ارزش افزوده را هم خود دولت دارد پیگیری میکند.