سالم خبر: با توجه به عدم رعایت موازین بهداشتی در برخی مناطق و اینکه هنوز به ایمنی جمعی نرسیدیم، ممکن است پیک ششم را تجربه کنیم.
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا:
نگران پیک ششم در پاییز هستم
27 مهر 1400 ساعت 12:34
سالم خبر: با توجه به عدم رعایت موازین بهداشتی در برخی مناطق و اینکه هنوز به ایمنی جمعی نرسیدیم، ممکن است پیک ششم را تجربه کنیم.
سالم خبر: با توجه به عدم رعایت موازین بهداشتی در برخی مناطق و اینکه هنوز به ایمنی جمعی نرسیدیم، ممکن است پیک ششم را تجربه کنیم.
به گزارش سالم خبر، حمیدرضا جماعتی دبیر کمیته علمی کشوری کرونا درباره وضعیت کرونا و بروز نشانههای پیک ششم در کشور گفت: چندین بار اعلام کردم تا زمانی که به ایمنی جمعی نرسیم و در عین حال اگر رعایت پروتکلهای بهداشتی چه از سوی افراد و چه به صورت جمعی وجود نداشته باشد، انتظار میرود که با این پیکها مواجه شویم.
جماعتی گفت: باید توجه کرد که اگر بهترین واکسنها را هم استفاده کنیم، باز رعایت پروتکلهای بهداشتی لازم است. مطالعاتی در جوامع مختلف انجام شده و واکسنها برحسب نوع واکسن میتوانند حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد کارایی داشته باشند. البته این میزان در کمیتها زیاد است. وگرنه در مطالعات بالینی میزان کارایی بیشتر نشان داده میشود. به عنوان مثال فایزر در مطالعه بالینی ۹۳ تا ۹۴ درصد کارایی داشته، اما وقتی همین واکسن در یکی از کشورهای اطراف ما مورد ارزیابی قرار گرفته، در جمعیت زیاد شاهد بودند که کاراییاش حتی زیر ۵۰ درصد بوده است.
کارایی ۳۰ درصدی رعایت پروتکلهای بهداشتی
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا گفت: حتی اگر واکسن را هم تزریق کرده و بر اساس سوشی که در آن جامعه قابلیت انتشار داشته و منجر به بروز بیماری میشود، به پوشش واکسیناسیون مورد انتظار هم برسیم، باز حتما باید رعایت پروتکلهای بهداشتی را در کنار آن داشته باشیم.
جماعتی تاکید کرد: باید توجه کرد که رعایت پروتکلهای بهداشتی اعم از فاصلهگذاری، استفاده از ماسک، شستن مکرر دستها و اقداماتی که ازسوی مسئولان در زمینه قرنطینه، بستن مجامع و محدود کردن مراسمهای با جمعیت زیاد و ... انجام میشود، در مطالعات نشان داده شده که ۳۰ درصد میتواند جلوی انتشار عفونت را بگیرد و ۳۰ درصد کاراست.
او افزود: حال بر حسب نوع واکسنی که استفاده میشود، اگر کارایی را ۶۰ درصد در نظر بگیرید، هنوز هم نمیتوانید به صورت ۱۰۰ درصد جلوی پیشرفت بیماری و پاندمی را بگیرید. البته میتوانید تا حدود زیادی آن را کنترل کنید، اما در پاندمی باید همه این موارد با هم اتفاق بیفتد تا بتوان به ۸۰ تا ۹۰ درصد کارایی رسید و تا حدودی بتوان عفونت را کنترل کرد.
کنترل کرونا ۳ ضلع دارد
جماعتی با بیان اینکه با اقدامات بهداشتی شخصی، جمعی و واکسیناسیون شاید بتوان ۸۰ تا ۹۰ درصد بتوان جلوی بیماری را گرفت و تا حدودی پاندمی را کنترل کرد، گفت: اگر هر یک از اینها رعایت نشود، میتواند دلیلی باشد که پاندمی کنترل نشود و در این صورت شاهد بروز پیک بعدی خواهیم بود.
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا گفت: متاسفانه گزارشاتی داریم از شهرهایی که - اسم نمیبرم - مردم اقدامات بهداشتی را رعایت نمیکنند، ماسک نمیزنند و ... . در چنین جامعهای اگر واکسن هم تزریق کنید، باز هم یک بازوی پیشگیری مشکل دارد و از آنجا که رعایت پروتکلهای بهداشتی نقص دارد، منجر به گردش ویروس میشود و پیکهایی را خواهیم داشت که از آنجا به سایر مناطق کشور سرایت میکند.
او اظهار کرد: به هر حال واکسیناسیون ما هنوز به اندازه کافی نیست و هنوز به ایمنی جمعی مورد نظر نمیرسیم و این در حالی است که در بسیاری از مناطق پروتکلها را رعایت نمیکنند و همین منجر به گسترش بیماری میشود.
این پزشک تاکید کرد: بنابراین موضوع مهم در کنترل کرونا، بحث واکسیناسیون و رسیدن به ایمنی جمعی و دوم رعایت موازین بهداشتی و قرنطینههایی است که گوشزد میشود. در عین حال سومین نکته هم استفاده از دوزهای بوستر و یادآور است که توصیه میکنیم ابتدا گروههای هدف که در مواجهه مستقیم با کرونا هستند، حتما تزریق کنند که در کادر درمان آغاز شده است. به هر حال درگیری گروه درمان میتواند منجر به عوارض جبرانناپذیری شود.
جماعتی گفت: امید ما این است که با واکسیناسیون و انجام پروتکلهای بهداشتی با کمک مردم بتوانیم تا حدودی این پیک را بگذرانیم، اما با توجه به عدم رعایت موازین بهداشتی در برخی مناطق و اینکه هنوز به ایمنی جمعی نرسیده ایم، ممکن است پیک ششم را هم تجربه کنیم. البته اگر پیک ششم ایجاد هم شود، با توجه به سرعت واکسیناسیون، ممکن است خسارات زیانباری که در پیک پنجم داشتیم، به آن صورت خسارات را نداشته باشیم. هرچند ما در فصل پاییز هستیم و فصول سرد، فصولی هستند که این ویروسها میتوانند بیشتر فعالیت کنند. بنابراین از نظر آب و هوا هم باید دقت کنیم که فعالیت ویروسها میتواند بیشتر باشد و درگیری بیشتری را در افراد جامعه به وجود آورند.
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا تاکید کرد: افراد به صرف اینکه دو دوز واکسن را تزریق کردند، فکر نکنند که واکسینه شدند و گرفتار نمیشوند. بنابراین پروتکلهای بهداشتی باید همچنان رعایت شود. زیرا هر نوع واکسنی که در دنیا در این زمینه ساخته شده، کارایی ۱۰۰ درصد ندارد و جلوگیری ۱۰۰ درصدی از بیماری را با هیچ واکسنی نداریم، بلکه اثربخشی بیشتر واکسنهایی که ساخته شدند، در جلوگیری از شدت بیماری و بستری شدن در بیمارستانها و در مرگومیر ناشی از عفونت کرونایی است.
او افزود: بنابراین در بحث ابتلا به بیماری و انتقال آن به سایر افراد خانواده و جامعه، واکسنها کارایی ۱۰۰ درصد ندارند و حتی کسانی که دو دوز واکسن را تزریق کردند و حتی دوز بوستر را هم تزریق کنند، باید اقدامات بهداشتی را رعایت کنند. وگرنه احتمال ابتلایشان به بیماری و انتقال آن به سایر افراد به ویژه افراد مسن و دارای بیماریهای زمینهای وجود دارد و در کنترل چرخش ویروس مشکل ایجاد شده و منجر به ادامه و استقرار پاندمی شده و شاهد پیکهای جدید خواهیم بود.
کد مطلب: 10778