دکتر صدف قاجاریه سپانلو، استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت و گو با سالم خبر:

تنها 50 درصد از افراد مبتلا به فشار خون بالا از بیماری خود آگاهی دارند

مصرف زیاد نمک و شیوه زندگی ناسالم، بروز و شیوع این بیماری را طی دهه های گذشته در همه سنین افزایش داده است

26 ارديبهشت 1397 ساعت 13:12


سالم خبر: هیچکس نمی داند که علت دقیق ابتلا به بیماری پر فشاری خون چیست، ضمن آنکه در اغلب موارد این بیماری هیچ گونه علامتی برای فرد بیمار ندارد و به همین دلیل پزشکان ان را یک بیماری خطرناک می دانند و از آن به عنوان  قاتل خاموش یاد می کنند. چندی پیش

گاید لاین ها و راهنماهای بالینی در حوزه پرفشاری خون در آمریکا تغییر کرد، سطح آستانه فشار خون سیستولیک و دیاستولیک برای تعریف فشار خون کاهش یافت و در نتیجه آمار مبتلایان به این بیماری براساس تعریف جدید در این کشور از 32 درصد به 46 درصد افزایش پیدا کرد.

حال سوال اینجاست که آیا این گایدلاین ها در کشور ما بروز رسانی شده اند و یا اساسا این نیاز احساس می شود؟

دکتر صدف قاجاریه سپانلو، استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران در این باره به سالم خبر گفت: در حال حاضر گاید لاین های کشور بر مبنای تعریف قدیمی پرفشاری خون تدوین شده اند که عبارت است از فشار خون سیستولیک معادل یا بالاتر از ۱۴۰ میلی متر جیوه و / یا فشار خون دیاستولیک معادل یا بالاتر از ۹۰ میلی متر جیوه. در حالی که در گایدلاین به روز رسانی شده از سوی انجمن قلب و انجمن کاردیولوژیست های امریکا، تعریف پر فشاری خون و نحوه برخورد با آن در پیشگیری اولیه و ثانویه تغییر کرده است.

وی افزود: براساس این گایدلاین، فشار خون نرمال سیستولیک زیر ۱۲۰ میلی متر جیوه و دیاستولیک زیر ۸۰ میلی متر جیوه است. فشار خون افزایش یافته عبارت است از سیستولیک بین ۱۲۰ تا ۱۲۹ میلی متر جیوه و دیاستولیک زیر ۸۰ میلی متر جیوه، پرفشاری خون مرحله یک یعنی سیستولیک ۱۳۰ تا ۱۳۹ میلی متر جیوه یا دیاستولیک بین ۸۰ تا ۹۰ میلی متر جیوه، و در نهایت تعریف پرفشاری خون مرحله دو عبارت است از سیستولیک معادل یا بالاتر از ۱۴۰ میلی متر جیوه یا دیاستولیک معادل یا بالاتر از ۹۰ میلی متر جیوه.

حذف پیش فشار خون در گایدلاین های جدید 

دکتر سپانلو,افزود: در گایدلاین های جدید تعریف پیش فشارخون به کل حذف شده است.

وی با اشاره به اینکه هدف درمان پرفشاری خون نیز در افراد دچار بیماری های قلبی عروقی و افراد در معرض خطر تغییر کرده است، گفت: براساس گایدلاین های جدید، در افرادی که دارای سابقه بیماری قلبی عروقی هستند و فشار خون سیستولیک معادل یا بالاتر از ۱۳۰ میلی متر جیوه و یا فشار خون دیاستولیک معادل یا بالاتر از ۸۰ میلی متر جیوه دارند، درمان دارویی برای پیشگیری ثانویه توصیه می شود. در افرادی که  سابقه بیماری ندارند اما خطر بروز بیماری های قلبی و عروقی در ۱۰ سال آینده در آنها معادل یا بیش از ۱۰درصد باشد و فشارخون سیستولیک و دیاستولیک آنها معادل یا بالاتر از ۱۳۰/۸۰ میلی متر جیوه باشد، درمان دارویی به عنوان پیشگیری اولیه توصیه می شود.

دکتر سپانلو همچنین گفت: علاوه بر این، درمان دارویی برای پیشگیری اولیه در افرادی توصیه می شود که سابقه بیماری قلبی عروقی ندارند و خطر بروز ۱۰ ساله آن نیز در آنها کمتر از ۱۰ درصد است ولی فشار خون معادل یا بالاتر از ۱۴۰ / ۹۰ میلی متر جیوه دارند. با پایین آمدن سطح آستانه تعریف شده برای هدف درمان (سیستولیک و دیاستولیک زیر ۱۳۰/۸۰ میلی متر جیوه)، کنترل فشارخون طبق تعریف جدید مشکل تر خواهد بود.

پرفشاری در زنان استان های گلستان و فارس بیشتر بوده است

 وی در پاسخ به این سوال که در حال حاضر چه تعداد و چه درصدی از مردم جامعه ما با این بیماری درگیر هستند و این بیماری بیشتر در بین زنان  شایع است یا در بین مردان، هم گفت:  بر اساس برآوردهای  مبتنی بر مطالعات ملی STEP و دو مطالعه کوهورت، در استان های گلستان و فارس، در کل افراد ۲۵ سال و بالاتر جامعه، شیوع پرفشاری خون حدود ۲۷درصد و در زنان (۲۸ درصد) شایع تر از مردان (۲۵درصد) است. باید توجه داشت که این آمار بر مبنای تعریف قدیم پرفشاری خون برآورد شده و اگر برآوردها بر مبنای تعاریف جدید صورت گیرد، شیوع گزارش شده پرفشاری خون بسیار بیشتر خواهد بود.

این استاد دانشگاه در مورد نرخ شیوع بیماری پرفشاری خون در بین افراد زیر 40 سال هم گفت: بر اساس مطالعات ذکر شده، در حال حاضر شیوع این بیماری در افراد زیر ۴۰ سال حدود ۲۰درصد است. اما باید توجه داشت که دلایل متعددی از جمله مصرف زیاد نمک و شیوه زندگی ناسالم، بروز و شیوع این بیماری را طی دهه های گذشته در همه سنین افزایش داده است. برای مثال برای مبنای مطالعه ملی STEP سال ۱۳۹۵، مصرف نمک تنها در ۱۲درصد از مردم (۱۶درصد در زنان و ۷درصد در مردان) در محدوده سالم قرار دارد.

دکتر سپانلو ، افزود: نتایج مطالعه کوهورت پارس در استان فارس نشان می دهد که تنها 50 درصد از افراد مبتلا به پرفشاری خون از بیماری خود آگاهی دارند و از میان آنها تنها ۵۰ درصد درمان می شوند و در نهایت در تنها ۵۰ درصد از بیماران تحت درمان، فشار خون کنترل می شود.

وی گفت: در حال حاضر تخمین معتبری از هزینه های درمان این بیماری برای نظام سلامت کشور در اختیار ندارد.
 


کد مطلب: 951

آدرس مطلب :
https://www.saalemnews.com/interview/951/تنها-50-درصد-افراد-مبتلا-فشار-خون-بالا-بیماری-خود-آگاهی

سالم خبر
  https://www.saalemnews.com